Az Interpol kínai elnökének szeptember végén veszett nyoma, amikor Lyonból Kínába utazott. 

Korábban már megírtuk, hogy az Interpol kínai elnökéről, Meng Hung-vejről egy hete nem tudta maga az Interpol sem, hogy hol van, mi történt vele, miután elutazott Kínába. Kína csak vasárnap este közölte, hogy letartóztatták a nemzetközi rendőrség elnökét.

Egy kés-emojit küdött az Interpol kínai elnöke az eltűnése előtt

Fotó: MTI/EPA/Interpol

Az AFP tudósításából az is kiderült, hogy az elnök az eltűnése előtt utoljára egy -t küldött sms-ben nejének Meng Hung-vej (Meng Hongwei), az Interpol kínai elnöke. Grace Meng, aki sajtótájékoztatóján félelmében csak háttal, arcát nem mutatva mert csak megjelenni, a világ kormányaitól kért sürgős beavatkozást, mert attól tart, hogy férje élete is veszélyben lehet.

Grace Meng vasárnap Lyonban tartott sajtótájékoztatót. 2016 óta élt itt férjével, azóta, hogy Menget megválasztották az Interpol elnökének. Mengnek szeptember 25-én veszett nyoma, amikor Lyonból Kínába utazott.

Rókavadászat Művelet

Az Interpol főtitkára, Jürgen Stock szerint a szervezet "felvilágosítást" kért a kínai hatóságoktól Meng hollétét illetően. Meng, aki a kínai kormányban is miniszterhelyettesi posztot tölt be a közbiztonsági tárcánál, valószínűleg a Hszi Csin-ping elnök korrupcióellenesnek mondott kampányának eshetett áldozatául. A kampányban részben valóban korrupt, adócsaló politkusok és hírességek, de egyben Hszi riválisaival szemben is fellépnek. Az akció "Rókavadászat Művelet" néven futó külföldi szála pedig felveti a gyanút, hogy a kínai rendfenntartók engedély és egyeztetés nélkül hajtanak végre akciókat más országok területén is, írja az AFP.

(MTI, 444, hvg.hu)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.