A Le Soir című belga napilap és a Politico brüsszeli hírportál a magyar miniszterelnök politikája körül az Európai Néppártban (EPP) kialakult feszültség kapcsán, míg a Spiegel Online című független német hírportál a kormány emlékezetpolitikájával kapcsolatban foglalkozott pénteken Magyarországgal.

Külföldi sajtó Magyarországról: "a neonáciknak küldött köszönőlevél olaj lehet a tűzre"

Fotó: MTI

Tovább súlyosbíthatja az Európai Néppárton (EPP) belüli feszültséget, hogy Orbán Viktor miniszterelnök többek között az Arany Hajnal nevű görög szélsőjobboldali párt képviselőinek is levélben mondott köszönetet, amiért nem szavazták meg a Sargentini-jelentést az Európai Parlamentben – írta a Le Soir.

A cikk szerint a "neonáciknak" küldött köszönőlevél "olaj lehet a tűzre", azonban ez csupán a legutóbbi lépése a Fidesznek a mérsékelt konzervatív pártcsaládtól való ideológiai eltávolodásában.

"A vezetők az EPP jövő heti csúcsértekezletén elvileg megvitathatják a magyarországi helyzetet. Nem akarjuk megszabni Orbánnak, hogy kinek írjon és kinek ne, ez legyen az ő problémája, de az biztos, hogy nem kötelességünk szeretni a barátaink minden barátját" – mondta egy névtelenséget kérő pártbeli forrás a belga napilapnak.

Mint írták, Orbán Viktor nem sokkal ezelőtt még az Európai Néppárt "jóindulatú védelmét" élvezte, a legfrissebb fejlemények miatt azonban megváltozott a helyzet, ugyanis a magyar kormányfő "autoriter lépései kellemetlen helyzetbe hozzák" a pártot.

A Politico brüsszeli hírportál pénteken Manfred Weberrel, az EPP európai parlamenti frakcióvezetőjével közölt rövid interjút, aki arra a kérdésre, hogy elkerülhető-e a pártszakadás, azt válaszolta, hogy ez "jelentős részt Orbán Viktoron múlik". "Orbán Viktornak más irányba kell haladnia, ezért támogatjuk ebben a tekintetben teljes mértékben az Európai Bizottságot, ezért támogatjuk a hetes cikk szerinti eljárást. Igennel szavaztam, mert a Fidesznek meg kell értenie, hogy lépnie kell" – közölte Weber.

A magyarországi emlékezetpolitikával kapcsolatban közölt írást a Spiegel Online című független német hírportál.

A zsidógyűlöletet üldözni, a zsidógyűlölőket dicsőíteni című írásában Keno Verseck kiemelte: Orbán Viktor miniszterelnök "zéró toleranciát rendelt el a zsidógyűlölettel szemben", de a politikus és pártja ezzel egyidejűleg "bevallottan antiszemita" emberek előtt adózik tisztelettel.

Kifejtette: "magyar szélsőjobboldaliak" eredménytelenül követelik "egyik legnagyobb bálványuk", Héjjas István "jogi rehabilitációját", de Orbán Viktor pártja, a Fidesz soraiból "legalábbis eszmei rehabilitációt" kapott, amikor Lezsák Sándor parlamenti alelnök, a párt "egyik legismertebb keményvonalasa" hősként és szabadságharcosként méltatta a 73 ember megkínzásáért és meggyilkolásáért 1947-ben, távollétében elítélt férfit.

Hozzátette: a "hivatalos magyar mércék szerint is megengedhetetlen, hogy az állam egyik legmagasabb rangú képviselője méltat egy elítélt antiszemita gyilkost", ugyanis az antiszemitizmussal szembeni zéró tolerancia "nem üres frázis". Ugyanakkor "az olyan méltatások, mint Héjjasé egy új vezető kultúra részét alkotják, amelyet mélyreható történelmi revizionizmus jellemez" – írta a Spiegel Online szerzője.

A többi között hozzáfűzte: "a magyar kormányfőt ugyan inkább a labdarúgás érdekli, mint a történelem, és nem antiszemita", de pártját megnyitotta az "egészen a szélsőjobbig húzódó ideológiai spektrum felé, hogy az összes többi erőt kiszorítsa onnan".

(MTI)

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Orbánék részéről az antiszemitizmussal szembeni zéró tolerancia üres frázis
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tulipan
@durbincs: lAzért mert Csökött-falvai Dőre ?,és ott a kulturális tevékenységet ? rettenet...
kimeríti a napi 17 h kor kezdődő minivirslis fesztivál ? Védnököl a le-Herélt ?/ Brummogva/ ?
a szüleiktől örökölt kis ezüst colostokokjaikkal ? fontoskodnak - a kis pöttöm baby répákra ?
De ne gondolja hogy a falukájuk egy nemzetközi kultúrkoszpont ? He , 50IQ-s fali-agancs ?
Tán a narancsos Dagadtat leszámítva ? meg magadtatTe guriga-tapló ?
Ott hol mindenki mindenkinek a rokona ? tesója ? ott nagy a baj ? döngetik amég a tesókat is ?
Rettenet sok az értelmi fogyatékos? köztük Te is? no ez is stimmel ? Rettenet sok a bukás az elemi 2 o -ba ? hát köztük te is ?Rettenet sok a tornából felmentett ? na még ez is ko ?
Rettenet sok a törpe ? te megnüttél 1 méterre? hát biz ez már egy jutalom hangszóró ?ezek mind a Te felsorolt tulajdonságai ? s azok rettenet garmadája ? meg tán ezek is? +marék szotyi ésszel megtoldva ? a sertéstelepen gályázva ? hona-aljba benőtt ? szív lapátra támaszkodva ? A Vérrontó ,vérfertőző cimboráiffsl, köztük Shikarival a bányalóvizeletpáleszt vedelve hordókból ,révületbe rogyva ? hát ez nektek a mocskosabb énetek ? de mint csak neanderevölgyiek
@Đutbincs, a Sügés =,Nyüves Herélt
Shikari
Amelyik hazafias csoporttal szemben tehetetlenek, azt lenácizzák a liberálfasiszták!
durbincs
@tulipan: : Azért mert Csökött-falvai Dőre ?,és ott a kulturális tevékenységet ? rettenet...
kimeríti a napi 17 h kor kezdődő minivirslis fesztivál ? Védnököl a le-Herélt ?/ Brummogva/ ?
a szüleiktől örökölt kis ezüst colostokokjaikkal ? fontoskodnak - a kis pöttöm baby répákra ?
De ne gondolja hogy a falukájuk egy nemzetközi kultúrkoszpont ? He , 50IQ-s fali-agancs ?
Tán sorost tatát leszámítva ? meg magát a guriga-taplót ?
Ott hol mindenki mindenkinek a rokona ? tesója ? ott nagy a baj ? döngetik az unokatesót is ?
Rettenet sok az értelmi fogyatékos? no ez is stimmel ?
Rettenet sok a bukás az elemi 4 o -ba ? hát ez is maga ?
Rettenet sok a tornából felmentett ? na még ez is ko ?
Rettenet sok a törpe ? hát biz ez már egy jutalom hangszóró ?
@simmering73: ? magának a felsorolt tulajdonságai ? s azok rettenet garmadája ? meg tán
Szépek ? +marék szotyi ésszel megtoldva ? a sertéstelepen gályázva ? hona-aljba benőtt ?
szív lapátra támaszkodva ?
A Vérrontó ,vérfertőző cimboráival bányalóvizeletpáleszt vedelve vederből ,révületbe rogyva ?
@tulipan: : hát ez a mocskosabb énje ?
de mint csak ezek a szintén bomlottak:
a dr predikator ,a @fideszes gyökér: a @tulipán a,kula ,a csak ugy ,a silbert =,Nyüves Herélt ?
Kopacsi bacsi
@RonaGyuri: Gyurika honnan az anyád picsályából tudod??
RonaGyuri
@Kopacsi bacsi: Láss ne csak nézz (bambán az üres fejedből kifele), egy olyan retardált fityesz-baromnak mint te persze nem tűnik fel!!=))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.