Megkínozták és kegyetlenül meggyilkolták Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságírót, miután október 2-án belépett Isztambulban a szaúdi főkonzulátus ajtaján – írta szerdán a Yeni Safak című, kormányközeli török napilap egy, a külképviseleten készült hangfelvételre hivatkozva.

"Kitépték a körmeit, majd levágták a fejét" – egy török lap szerint a szaúdi újságírót kegyetlenül megkínozták halála előtt az isztambuli főkonzulátuson

2014. december 15-én a bahreini fővárosban, Manámában készített kép Dzsamál Hasogdzsiról, egy új arab televíziós hírcsatorna akkori vezérigazgatójáról. Hasogdzsi, egy szaúd-arábiai ellenzéki újságíró 2018. október 2-án hivatalos ügyben bement hazájának isztambuli főkonzulátusára, és azóta nem lehet tudni hollétéről. (Fotó: MTI/AP/Haszan Dzsamali)

Az újság közölte:

Hasogdzsit, aki csak a tervezett házasságkötéshez szükséges papírjait ment intézni a főkonzulátusra, a jelenlévők vallatni kezdték. Faggatása közben kitépték a körmeit, majd levágták a fejét

- ismertette a Yeni Safak.

A lap beszámolója szerint a hangfelvételen kivehető, ahogy

a szaúdi főkonzul a végrehajtóknak azt mondja: "kint csináljátok ezt, bajba kerülök miattatok". "Ha Szaúd-Arábiába visszatérve még élni akarsz, hallgass!" – hangzik a válasz a felvételen.

"Kitépték a körmeit, majd levágták a fejét" – egy török lap szerint a szaúdi újságírót kegyetlenül megkínozták halála előtt az isztambuli főkonzulátuson

Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán nyomoz egy török rendőr 2018. október 15-én. Szaúdi és török szakértők átvizsgálják a főkonzulátust, mert Dzsamál Hasogdzsi szaúd-arábiai ellenzéki újságíró sorsa azóta ismeretlen, hogy október 2-án bement a külképviseletre. (Fotó: MTI/EPA/Tolga Bozoglu)

A török hatóságok szerint a gyilkosság végrehajtásáért egy Szaúd-Arábiából október 2-án hajnalban Isztambulba érkezett, 15 fős szaúdi osztag, köztük egy igazságügyi orvosszakértő felelt.

A Yeni Safakkal ellentétben a Middle East Eye című, közel-keleti ügyekkel foglalkozó portál szintén török hatósági forrásokra hivatkozva azt írta: szó sem volt kihallgatásról, Hasogdzsi meggyilkolása volt a cél, és a csoporttal utazó törvényszéki orvos már akkor nekilátott az újságíró feldarabolásának, amikor Dzsamál Hasogdzsi még életben volt, és az egész hét percig tartott.

A lap úgy tudja, hogy a Sabah című török lap birtokában van egy 3 perces részlet a török hatóságok felvételéből, de egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

A szaúdi főkonzul kedd délután, helyi idő szerint 17 órakor egy menetrend szerinti járattal elhagyta Isztambult, és hazarepült Rijádba.

Nagehan Alci, a Habertürk tekintélyes török hírportál publicistája szerdán azt írta, hogy a főkonzulnak csütörtökre szóló retúrjegye van, de fennáll a lehetőség, hogy nem tér vissza Isztambulba.

A török rendőrség az előzetes közlésekkel szemben kedd éjjel nem tudta elkezdeni a szaúdi főkonzul isztambuli rezidenciájának átvizsgálását, mivel a török-szaúdi nyomozócsoportból a szaúdi fél közölte, hogy nem tud csatlakozni a művelethez.

Süleyman Soylu török belügyminiszter szerdán az Anadolu török állami hírügynökségnek adott interjújában közölte:

a szaúdiak elfogadták a rezidencia átvizsgálásának igényét, de nem jelezték még végső hozzájárulásukat.

Közös megegyezésre van szükség, jelenleg erre várunk – tette hozzá Soylu.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Donald Trump amerikai elnök felkérésére kedden Rijádban tanácskozott a 82 éves szaúdi uralkodóval és fiával, Mohamed bin Szalmán trónörökössel, a szaúdi politika tényleges irányítójával.

"Kitépték a körmeit, majd levágták a fejét" – egy török lap szerint a szaúdi újságírót kegyetlenül megkínozták halála előtt az isztambuli főkonzulátuson

A török külügyminisztérium által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan török államfő üdvözli Mike Pompeo amerikai külügyminisztert Ankarában 2018. október 17-én. Pompeo Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró rejtélyes isztambuli eltűnése miatt látogatott Törökországba. Fotó: MTI/EPA//Török külügyminisztérium

Pompeo szerdán Ankarába érkezett, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, valamint Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel is egyeztessen az ügyben.

Forrás: MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eriksson
Lesz ebből még nemzetközi konfliktus. A kinyírt fószer nem akárki volt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.