Kossuth szerint ez a demokrácia – az elmúlt napokban ugyebár ugyanezt követte a kormány a lakástakarékok állami támogatásának két nap alatt a Parlamenten átnyomott megszüntetésével és a közszféra tervezett több ezres leépítésével.

Az európai identitás és létforma megvédéséhez az egész kontinensen érvényre kell jutnia a magyarok évszázadok óta folytatott küzdelmeit vezérlő szabadságeszménynek – hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulója alkalmából a berlini magyar nagykövetségen rendezett megemlékezésen.

Gulyás Gergely Kossuthot idézte Berlinben: "mindent a népért, mindent a néppel együtt, semmit a nép feje felett"

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2018. október 17-én

Fotó, címlapi kép: MTI/Bruzák Noémi

Gulyás Gergely ünnepi beszédében Kossuth Lajos szavait idézve kiemelte:

mindent a népért, mindent a néppel együtt, semmit a népről a nép feje felett, ez a demokrácia.

Hangsúlyozta, hogy ez a felfogás vezérelte a magyarok szabadságküzdelmeit, és Európában is ennek kell érvényesülnie a "rövid-, közép- és hosszú távon is veszélyeztetett" identitás és létforma megvédéséhez.

Mint mondta, a nagy ünnepek nemcsak a régmúltról, hanem a jelenről is szólnak, a mai európai politikát Magyarországról szemlélve pedig Ronald Reagan néhai amerikai elnök alakja ötlik fel, aki a szovjet viccek gyűjtője volt, és némelyeket el is mesélte Mihail Gorbacsov szovjet vezetőnek.

Az egyik ilyen viccben az amerikai azt mondja, hazájában akkora a szabadság, hogy elmehet a Fehér Házba, rácsaphat az asztalra és kimondhatja, nem tetszik, ahogyan az elnök vezeti az országot. A szovjet azzal válaszol, hogy ekkora szabadság az ő hazájában is van, hiszen bárki felmehet a Kremlbe, az asztalra csaphat és kimondhatja, nem tetszik, ahogyan Ronald Reagan vezeti az Egyesült Államokat – fejtette ki Gulyás Gergely, derültségére a több száz fős hallgatóságnak, amelyben magas rangú német politikusok is voltak, köztük Reiner Haseloff Szász-Anhalt tartományi miniszterelnök.

Gulyás Gergely hozzátette: a "demokratikus legitimáció hiánya" révén az Európai Bizottságnál azt ugyan bárki szabadon elmondhatja, hogy nem tetszik neki, ahogyan a magyar miniszterelnök kormányozza országát, de ha azt mondja, nem tetszik, ahogyan az Európai Bizottságot vezetik, "automatikusan megkapja az EU-fóbia és az EU-ellenesség bélyegét", és "kirekesztéssel számolhat".

A miniszter a megemlékezés után a közmédiának adott nyilatkozatában hangsúlyozta: 1956 megmutatta, hogy

a szabadságvágy erősebb, mint a diktatúra, és a diktatúrának semmiféle demokratikus legitimációja nincsen,

most pedig, jó néhány évtized elteltével

azt látjuk, hogy ezeket az alapokat újra és újra tisztázni kell, hiszen úgy tűnik, hogy Európában a legújabb időszakban már a demokrácia sem számít.

Különösen Nyugat-Európában erős az a

szellemi irányzat, amely semmibe veszi a választói akaratot, a népszuverenitást, az emberek szabadságát, döntését, választását és a demokratikus legitimációt.

Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékezve tudatosítani kell, hogy

mégiscsak azért küzdöttünk, hogy azok döntsenek Magyarországon, akiket demokratikusan választottak meg, hogy a nép akarata érvényesülhessen minden területen és szabadság legyen

- mondta Gulyás Gergely.

(MTI)

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csipetke
Ez a Kossuth idézet erre a kormányra,orbánra kivetítve baromira nem igaz."Mindent a népért",ez mondjuk igaz,az utolsó fillérünkig velünk vannak."Mindent a néppel együtt"-idióta,elmebeteg módon pl stadionokat,kisvasutat építeni az adófizetők pénzén,na,erről nem tartott orbán nemzeti konzultációt."Semmit a nép feje felett"-tulajdonképp elmeroggyant/felesleges dolgokról kérdeztek bennünket,(nemzeti konzultáció) rettenetesen sok pénzért,ami kidobott pénz volt az ablakon.Tulajdonképp a mi fejünk felett intéznek mindent,a saját kényük-kedvük szerint.Úgyhogy jobban tenné gulyás,ha nem dobálózna ilyen idézetekkel,vagy keresne esetleg Hitler mondásai között valamit,ami rájuk passzol...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csipetke
Ez a Kossuth idézet erre a kormányra,orbánra kivetítve baromira nem igaz."Mindent a népért",ez mondjuk igaz,az utolsó fillérünkig velünk vannak."Mindent a néppel együtt"-idióta,elmebeteg módon pl stadionokat,kisvasutat építeni az adófizetők pénzén,na,erről nem tartott orbán nemzeti konzultációt."Semmit a nép feje felett"-tulajdonképp elmeroggyant/felesleges dolgokról kérdeztek bennünket,(nemzeti konzultáció) rettenetesen sok pénzért,ami kidobott pénz volt az ablakon.Tulajdonképp a mi fejünk felett intéznek mindent,a saját kényük-kedvük szerint.Úgyhogy jobban tenné gulyás,ha nem dobálózna ilyen idézetekkel,vagy keresne esetleg Hitler mondásai között valamit,ami rájuk passzol...
Dr plágium
Nem is értem, hogy merik Kossuth nevét a szájukra venni. Tőle idézni pedig qrvára gusztustalanul hangzik ezeknek az élősködőknek a szájából.
kereső
kezdjük az "Alaptörvénnyel" gergely. Nem a nép feje felett születetett, a nép nélkül?A NER-nem a nép feje felett született,a nép nélkül- az orbáni kinyilatkoztatás nem a NÉP!
Nem a nép nélkül,a nép feje felett döntöttetek a sajtószabadság felszámolásáról? Nem a nép feje felett döntöttetek az iskolák egyházi kézbe adásáról,a tanszabadság felszámolásáról?
Nem a nép feje felett,a nép nélkül döntöttetek a csaló választási törvényetekről? Nem a nép feje felett ,a nép nélkül döntöttetek a parlamentáris,képviseleti demokrácia kiüresitéséről?a forma megmarad-a tartalom nem.Egyáltalán -mindenről a nép feje felett,a nép nélkül döntöttetek a népről, a demokrácia felszámolásáról, nem megkérdezve,hogy akarunk-e diktatúrát,akkarunk-e ismét állampártot,és pártállamot.
A többi "nemzeti konzultációnak" nevezett maszlagot,meg kenjétek a hajatokra,vagy húzzátok le a klotyón ,oda való.És még annyira "nagyvonalúak" sem vagytok, hogy ezeknek az eredményeit ellenőrizni lehessen. Azt hazudtok,amit akartok-vagy amit orbán céljai diktálnak-és erre hivatkozva a "nép"-re hivatkoztok?
Na gergely-te romlottabb vagy mindeniknél.Neked a gerinced helyén, csak egy nyúlós,nyálkás valami található-ezért aztán a "liberális Kossuth-hal takarózni nem ér.Sőt a szádra se vedd!
Qqberci
Nem a nép feje fölött, hanem a béka segge alatt vagytok!...
simmering73
Azzal a kétmillió hülyével, akik rátok szavazott - hogy pontosítsunk.
staro2
Szegény anyám szavaival:
Nem sül le a bőr a pofádról gergely???
Aki Én
Ilyen aljas, mocsok, gerinctelen, gátlástalan emberek hogyan verődhetnek össze ennyien ilyen kicsi helyen?
Tetves hazaáruló bűnözők!!!
papa.49
Végül is mondhatjuk őket Kossuth tanítványnak az is elfelejtette letenni a hadipénztárat, vitte magával Amerikába !!!
Az utolsó petákig velünk lesznek a fiúk is !!!
Ronin2
Az a rettenetes az egészben,hogy ők már el is hiszik,amit mondanak.
Szerintem tükör előtt gyakorolják,hogyan nem szakad le az arcuk.
Komolyan kíváncsi lennék ennek a manusnak a szüleire!
Szegények biztosan nem egy ilyen hazug/ hazugságot terjesztő/ valakit akartak nevelni.
Nessy
Gulyás mondja, a hívek elhiszik. Berlinben meg rábólintanak, mert ez nekik nem mond semmit!
Azért felhívnám a figyelmét Gulyás úrnak, hogy 1956-ban az oroszok kivonulásáért, és a megszállás megszünéséért tüntettünk elsősorban, miközben ma Orbán többet jár Moszkvába "eligazításért", mint anno Rákosi!
tudode
Minden ünnepet, MEGEMLÉKEZÉST elbazilikáznak ezek a "KERESZTÉNY" pondrók!
.
A lábuk előtt csúszkál mászkál a KORTÁRS lóvé-költőnk, aki magasról leizéli a NÉPET a NER-nek becézett gyülekezetével, akik támogatásával mintha a nép nem is lenne, össze, vissza dumálnak, miközben HŰLT HELYE lesz még annak is, amelyet Kossuthék ránk hagytak!
.
Minden elmúlik egyszer, MINDEN A VÉGÉRE ÉR, aztán a NÉP elhúzza a nótájukat!
.
De azért azt NE FELEDJÉK, hogy 56'-ban az ifjúság indult be!
Eladott Ország
Van még bőr a pofádon, jogászok gyöngye!
kokopelli
@Apoca: Azért élte túl az ország,mert egy Orbán Viktor az "ezer év után" született!
Amennyiben előbb,úgy előbb sikerült volna tönkretennie! Pl.: eladta volna Gül Babának,
Batu-kánnak,a labancoknak, vagy az ügyeletes cár-atyuskának,esetleg "akárkiknek"! ;-)
Ludmilla
mindent a nép ellen,mindent a nép nélkül,mindent a nép feje felett
csipetke
@Aki Én: 9:09 a szemetet általában egyhelyre fújja a szél...
csipetke
@Apoca: 10:13 Úgy élte túl a magyarság az elmúlt ezer évet,hogy akkor még nem volt fidesz.Ha már akkor is lett volna,valószínűleg a magyarok már kihaltak volna.Most is erre gyúrnak,keményen,az egészségügy helyzetét nézve,ez már tényleg a szervezett népirtás kategória.
Maxipocak
@Apoca: Ez tökéletesen igaz a mai viszonyokra is. Eddig ezt nem ismertem, köszi. :)
Maxipocak
@csipetke: azért az oktatást se hagyd ki, azon is rajta vannak ezerrel...
Pálinkafőző Rézüst
szégyentelen kis csíra, Kossuth szavait szádra ne vedd!!!
lampa laz
...semmit a nép feje felett, ...ez igaz b+, mert már sok ember feje fölül elvettétek a tetőt. Amúgy meg segg hülye vagy ha azt hiszed, h ott nem tudják, h mi van itt.
Macskaszem
Az idézetek nagyon szépek, csak ebben az országban egész más dolgok történnek. Jelige: ne azt nézd mit mondunk, hanem, hogy mit teszünk. A kettő fényévekre van egymástól.
Zeta
Majs azt is hidd ell , amit mások hazudnak!
Ludmilla
@Ludmilla: ez meg a diktatúra... ez kimaradt
namihami
Kifért a száján. Itt tartunk/ ide jutottunk.
Borsodi
Nem tudom mit szívhat,hogy ennyire hitelesen hazudik.Mindent a Népért,melyikre gondolt? Nem a Magyarra az biztos.
www.youtube.com/watch?v=xUOLXvCLgTw
moareka
Ezt nagyon kár volt elmondani Gulyás Gergely! A 10 parancsolat nem jutott eszébe, mikor kinyitotta a száját???
ittott
történelmi tény, hogy Kossuth is megérte a pénzét. egy tízest tárgyalás nélkül. csak éppen politikai érdek a nagyságának növelése, aranyozás, és színezése.
advocat
Azért a németek előbb kezfték. Mi is volt 1953. június 17-én? És még egy pár napig. De az orosz és amerikai tankok egymással szemben álltak, de senki nem lőtt. Ezt miért nem vették figyelembe 1956-ban? Mert ezt még Jaltában eldöntötték. Mi meg azt hittük...
Gyuri Géderről
"semmit a nép feje felett" Akkor miért vannak besz..va a népszavazási kezdeményezések miatt?
Pálinkafőző Rézüst
"Ugyanakkor Kossuth Lajos életének kilencvenkét éve alatt a polgári átalakulás, a demokratizmussal összefonódó liberalizmus, a szabad Magyarország ügye iránt elkötelezett politika szimbólumává vált, s ezt a jelképes erőt a magyar nép emlékezetében napjainkig megőrizte. "
"... a demokratizmussal összefonódó liberalizmus,..."
Ez nem zavarja a kis szopós malackát? :))))
kokopelli
@Eladott Ország: ..a nyugatot emlegeti,ami nélkül már szegényház lenne M.o!
Ahol egy nap alatt megváltozhat egy sok évtizedes hegemónia,és az egy választással?
Sajnos egy olyan párt leégetésével,amelyikre az Orbán úgy tapadna ,mint egy pióca!
Van popfája ezt még Németországban hazudni?...igaz ha kajálja a nép,akkoir miért ne?
Valószínű a saját hordája előtt Kossuth-ozott,mivel a németek vannak ismertebb törté-
nelmi alakjai!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.