Több mint száz székelyföldi település közelében gyúltak őrtüzek vasárnap este a magaslatokon a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által meghirdetett Székelyföld Autonómiájának Napján.

Az autonómia napjának délelőttjén a székelyföldi templomokban is imádkoztak a régió autonómiájáért. A kedvező, nyárias időjárás is hozzájárult ahhoz, hogy a korábbi évek gyakorlatánál többen állták körbe az őrtüzeket – mondta el az MTI-nek Gazda Zoltán, a rendezvény főszervezője.

Őrtüzek gyúltak a székely autonómia miatt Székelyföldön

Őrtűz ég a székely autonómia napján a Hargita megyei Farkaslaka feletti Gordon-tetőn 2018. október 28-án

Fotó, címlapi kép: MTI/Veres Nándor

Az őrtűzgyújtás helyszínein felolvasták a rendezvény kiáltványát. Ebben rögzítették, hogy az egykori székely hadviselésben jelző, figyelmeztető szerepet játszó lármafák ma az autonómia melletti kiállást szimbolizálják.

Őrtüzek gyúltak a székely autonómia miatt Székelyföldön

Őrtűz ég a székely autonómia napján a Hargita megyei Farkaslaka feletti Gordon-tetőn 2018. október 28-án

Fotó: MTI/Veres Nándor

"Ismételten felhívjuk a figyelmet jogos és békés követelésünkre, egyben kinyilvánítjuk akaratunkat Székelyföld területi autonómiája iránt. Jelezzük, hogy a román parlament által harmadszorra is elutasított, a területi autonómia közjogi keretét biztosító statútum törvényerőre emeléséről nem mondunk le. Folytatjuk azt a demokratikus küzdelmet, amely párbeszéd útján, de minden békés eszközt felhasználva biztosítja szabadságunk garanciáit. Megerősítjük ragaszkodásunkat a nyolc székely széket és 149 önkormányzatot magába foglaló Székelyföld határaihoz" – áll az MTI-hez eljuttatott dokumentumban.

A kiáltványban az SZNT autonómiastatútum-tervezetéből idézték, miszerint az autonómia alatt azt értik, hogy át kívánják venni a közérdekű problémák jelentős részének megoldását, a szubszidiaritás elvének megfelelően. A kiáltvány szövegét Izsák Balázs SZNT-elnök jegyezte, aki a marosvásárhelyi székely vértanúk emlékműve melletti gyertyagyújtáson vett részt.

(MTI)

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Mirabilis
Oké! Csak ne pofázzanak bele a Mo.- politikába.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
durbincs
@dr. prédikátor: na pont mag kellett ide vérrontó -csecsemő szippancs ?
tulipan
@durbincs: : Na, már pont TE kellettél ide ,vérrontó -narancsos seggnyaló csecsemő sügér szippancs, és éppen a romány Ploestiből ?
durbincs
@tulipan: @kokopelli: : @csak húgy...: azt maguk,rendesen migránsfanok + nyomi Dinkák ?
tulipan
@durbincs: Na jó, hja erere vágysz,Te sötét narancsos seggnyaló agyatlan sügér! AZOk AZ UFO varangyok bekorlátoztak, Titket Shikarival is, repedtsarkak a lapos sarkúba?Téged is persze a haverod, Shikarival együtt, mint a Ploesti bányakecos sokakat itt a 30IQ-ra ? azt most meg már hajtanál a matek-Nobelre ? IS - Te hallgatag@félig hal sügér: a csak gumbo ? AZT, igyad csak nyugodtan azt a Ploesti bányalóvizeletpáleszt, továbra is, hordószámra? ! Nagyon jót tesz ám, annak a nemlétező narancsos seggnyalós, 30IQ-s, agysarjadékodtoknak! Ti hülye nyomi Dinkák ? Milyen vicces lesz, ha egyszer előadod, Te gondolatmentes, narancsos seggnyaló mi is az a migráncsfan???
durbincs
@magyarbakancs: @tulipan: : @csak húgy...: azt maguk,rendesen migránsfanok+nyomi Dinkák?
Tulipán + magát még a varangyok is elrabolták ? így már tán érthető mért korlátos az elméje ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.