A negyvenes években történteket nem lehet meg nem történtté tenni, viszont áttörésnek számító eredmény, hogy az akkor történtekről már egymással is tudnak beszélni a magyarok és a szerbek – hangsúlyozta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a vajdasági tartományi képviselőház elnöke az 1944-1945-ben kivégzett ártatlan áldozatok tiszteletére rendezett pénteki szabadkai megemlékezésen.

Pásztor István: nem lehet meg nem történtté tenni a negyvenes évek eseményeit

Fotó: vmsz.org.rs

Hozzátette: a magyar-szerb történész vegyes bizottság befejezte a munkáját, és várhatóan egy belgrádi konferencián mutatják be hamarosan az eddigi feltárás eredményeit.

Úgy fogalmazott: "ami ebben a pillanatban feltárható volt a levéltári anyagokra támaszkodva és a visszaemlékezők kijelentéseit figyelembe véve, azt rendszerezték, de egy több mint hetven évvel ezelőtti, nagy térségben, nagyszámú embert érintő folyamatnak a teljes körű feltárása biztosan nem történt meg".

Hozzátette: bármennyire is szeretnék lezárni a vegyes bizottság munkáját, a kutatást folytatni kell, mert feltételezhetően időről időre új elemek fognak felmerülni. Az, hogy egymással is meg tudták beszélni az akkor történteket, "alapfeltétele annak, hogy valamikor ezekkel az ügyekkel kapcsolatban egyfajta békesség alakuljon ki" – húzta alá Pásztor István.

A magyar és a szerb köztársasági elnök 2010-ben megállapodott abban, hogy felállítanak egy akadémiai vegyes bizottságot, amely a második világháborúban és azt követően elkövetett tetteket vizsgálja. A megbékélési folyamat kulcspillanata volt, amikor 2013-ban Csúrogon emlékművet állítottak a második világháborúban kivégzett ártatlan magyar és szerb áldozatok tiszteletére, amelyet Áder János magyar és Tomislav Nikolic akkori szerb elnök jelenlétében adtak át, és a két államfő közösen hajtott fejet az áldozatok emléke előtt.

Egy évvel később, 2014-ben pedig – hét évtized után – megszületett az a szerbiai rendelet, amely eltörölte a negyvenes években a legsúlyosabban érintett három település, Csúrog, Zsablya és Mozsor magyar lakosságának kollektív bűnösségét kimondó jogszabályt, Aleksandar Vucic jelenlegi elnök pedig – akkor még miniszterelnökként – részt vett az 1944-1945-ben kivégzett ártatlan áldozatok tiszteletére rendezett megemlékezésen Szabadkán. Az volt az első alkalom, hogy a szerbiai vezetés a szabadkai emlékműnél lerótta kegyeletét.

A Szabadkán található, Vergődő madár nevű emlékmű annak a Szabadkáról és környékéről elhurcolt több mint ezer – főleg magyar, horvát és német – embernek állít emléket, akit 1944 őszén a temetőben végeztek ki a szerb partizánok. Az emlékmű mellett található márványtáblákon 852 áldozat neve szerepel, a táblák elkészítése óta azonban újabb 156 áldozat maradványait találták meg, és a várakozások szerint már jövőre hat táblával kibővítik az installációt, hogy az újonnan azonosított áldozatok nevei is felkerüljenek a márványtáblákra – emelte ki Bunford Tivadar, Szabadka város közgyűlésének az elnöke. Rámutatott, hogy még mindig vannak olyanok, akik nem jelentették be azt, hogy a felmenőjük is a terror áldozata lett, úgyhogy még kerülhetnek elő újabb nevek.

(MTI)

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bencemacska
@Eladott Ország: ma, 16:15
"Ki van találva? Szerintem zseniálisan"
Ezt az egyet nem lehet elvitatni a csuti G...től. Ami gonoszságot el lehet követni, azt ő mindet "törvényesíti"!
Ez az LMP legnagyobb bűne. Az ő segítségük nélkül nem lenne kétharmada, nagyobb erőfeszítésre lenne szüksége gonosz tervei megvalósításához!!!
RonaGyuri
meg nem történté tenni nem lehet, de mazsolázni közöttük ...
bencemacska
...és akkor mi most fizetjük a "jóvátételt"?
Eladott Ország
@bencemacska: Igen, a kárpátaljai és a vajdasági magyarok szavazataira is fáj az urak fogazata.mielőtt Magyarországon két nap alatt kinyírták volna a lakástakarékok állami támogatását, a vajdasági magyaroknak (tök véletlenül pont azoknak, akinek a szavazataiért Semjén Zsolt kezét-lábát töri és már az sem baj, ha ezúttal egy gaz, migránspárti EU-s szervezet állásfoglalására kell hivatkozni), augusztusban írták ki újra azt a közel 1 milliárd forint keretösszegű pályázatot, amelynek lényege, hogy önerő nélkül, legfeljebb 3,3 millió forintnak (mintegy 10 ezer euró) megfelelő magyar adófizetői támogatással házat vásároljanak. Hogy járulékos haszonként és nem utolsó sorban az Orbán-barát politikai elit egyébként is leggazdagabb helyi atyaúristeneit segítik a zsírosodásban, az mindegy, a vadjasági magyaroknak is csurran az apróból, ők pedig -a kormány reményei szerint – hálásak lesznek, amikor eljön az idő, na kinek? Ja, hogy a házvásárláshoz még gyereket sem kell vállalni? Hát van ilyen, fő Semjén Zsolt egészsége a nemzeti pusztításban és semmittevésben (amikor nem pusztít, akkor semmit tesz, és fordítva). Aki egy háziállatot is képtelen megkülönböztetni egy vadállattól, de legalább büszke is rá. Az a tény, hogy vérlázító, sunyiban, titokban meghozott magyarországi intézkedések mellett Orbánék a vajdasági gazdaságfejlesztési programra összesen már 65 milliárd forintot is meghaladó hiteleket és vissza nem térítendő támogatásokat fordított (ez közel annyi, amennyit megspórolnak azzal, hogy beszántották az LTP támogatását), egy stratégiai játszma része: a helyi górék megkapják a pénzüket, aminek fejében szállítják a szavazatokat, amelyek Orbán hatalmi törekvéseit szolgálják. Ja, hogy a vajdasági magyarok nem uniós állampolgárok, de semmi gond, ha beleszólnak az EU jövőjét illető kérdésekbe? Nem gáz, törvényt fércelnek a felcsúti bálvány nagyobb dicsőségére. Ki van találva? Szerintem zseniálisan.
bencemacska
@Eladott Ország: ma, 16:15
"Ki van találva? Szerintem zseniálisan"
Ezt az egyet nem lehet elvitatni a csuti G...től. Ami gonoszságot el lehet követni, azt ő mindet "törvényesíti"!
Ez az LMP legnagyobb bűne. Az ő segítségük nélkül nem lenne kétharmada, nagyobb erőfeszítésre lenne szüksége gonosz tervei megvalósításához!!!
Jozefina
"megszületett az a szerbiai rendelet, amely eltörölte a negyvenes években a legsúlyosabban érintett három település, Csúrog, Zsablya és Mozsor magyar lakosságának kollektív bűnösségét kimondó jogszabályt,"
A Benes dekrétumokkal mikor történik meg ugyanez??? Vagy a fidesz-kdnp-t ez már nem annyira érdekli??? Fontosabb a V4-ek ingadozó együttartása???
namihami
Ahogy persze a magyar csendőrök szerbek elleni vérengzését is csak az Orbán kormány és szolgatörténészei szeretnék és próbálják a szőnyeg alá söpörni.
Tegyük az azok nevét tartalmazó márványtáblát a magyaroké mellé. Pusztán a történelmi hűség kedvéért.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.