Tüdőrákban halt meg a transzplantáció után másfél évvel egy francia nő, akibe egy hajdan erős dohányos nő tüdejét ültették át.

Dohányos tüdejét kapta meg egy francia nő, nem sokkal később tüdőrákban meghalt

Fotó: Pixabay.com

A Lunc Cancer szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint az 57 évesen elhunyt donor 30 éven át napi egy doboz cigarettát szívott el. A gyermekkora óta cisztás fibrózisban szenvedő páciens 2015 novemberében kapta meg a sokáig erősen dohányzó nő tüdejét,2017 júniusában pedig bekerült a montpellier-i egyetemi klinikára, ahol két hónappal később elhunyt tüdőrákban, anélkül, hogy bármiféle terápiát alkalmazhattak volna nála. A tanulmány szerint a páciens a dohányzás okozta tüdőrák jellegzetes tüneteit mutatta.

A transzplantáció és a tüdő első rendellenességeinek röntgen általi észlelése közti rövid idő arra utal, hogy a tüdőrák már a donornál keletkezett, a szervkilökődés megakadályozására szedett immungyengítő gyógyszerek pedig csak felgyorsították a kifejlődését.

A tüdőrák hosszú lappangási idejére tekintettel a kutatók különleges elővigyázatosságot ajánlanak a dohányzó donoroktól származó szervek átültetésénél olyan esetekben, amikor a donor csak nem sokkal a transzplantáció előtt hagyott fel a dohányzással.

(MTI)

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Ez egy marhaság. Kizárt, hogy ilyen szervet transzplantálnának. A donorról mindent tudniuk kell.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
CsipkeRózsa
Szereztek egy újabb tapasztalatot, ha belegondolunk, valóban egy dohányos ne legyen donor.
görbetükör
Napi egy doboz - nem okoz tüdőrákot. Ellenben nagyon sok gyógyszernek mellékhatása ám!
görbetükör
@CsipkeRózsa: Ugyan, ez kamu indok. Egy tüdő, ha rákos, nem ültetik be másnak. Vagy a műtét nem sikerült, vagy valamelyik gyógyszer mellékhatása okozta a bajt.
kakambuki
@CsipkeRózsa: Igaz. Mint ahogy az illetve azok , akik kiválogatták donornak az illetőt és beültették a beteg testrészét másba ne legyenek Eü.s dolgozók, belgyógyász, műtős, műtő orvos stb. soha többet. Minek??? Ilyet Julis néni is tud(na) Mucsáról!
ila51
Ha ez igaz , azt látniuk kellett . Vagy honnan veszik a cigis dobozokra azokat az elrettentő képeket ?
Eriksson
Az egész hír hihetetlennek tűnik. Ha a tüdő eleve rákos volt, az biztosan látszott rajta, miért használták volna fel a beteg szervet átültetésre?
simmering73
Ez egy marhaság. Kizárt, hogy ilyen szervet transzplantálnának. A donorról mindent tudniuk kell.
wagabund
@simmering73: bingó.! ez egy nagy blöff.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.