Kolumbia és Magyarország kapcsolatainak alakulását a déli nyitás sikertörténeteként jellemezte Kövér László, az Országgyűlés elnöke Bogotában – tájékoztatta a dél-amerikai látogatáson tartózkodó házelnök sajtóirodája szerdán az MTI-t.

A 2010-ben meghirdetett déli nyitás politikájával összhangban a kétoldalú kapcsolatok építése mellett Magyarország célja az egész latin-amerikai térséggel továbbfejleszteni a diplomáciai, a gazdasági, a kulturális és az oktatási együttműködést. Ezt szolgálja a parlamenti küldöttség három Andokbeli országot – Kolumbiát, Ecuadort és Perut – érintő mostani hivatalos látogatása. Ebben a folyamatban kiemelt partnerként kezeljük Kolumbiát – mondta Kövér László az Enríque Macías Tovarral, a kolumbiai kongresszus és a szenátus elnökével folytatott megbeszélésén Bogotában.

Kolumbiában tárgyal Kövér László házelnök

Az Országgyűlés Sajtóirodája által közzétett képen Enríque Macías Tovar, a kolumbiai szenátus elnöke fogadja Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét Bogotában 2018. november 6-án

Fotó, címlapi kép: MTI/Az Országgyűlés Sajtóirodája

Kolumbia stabil és lendületesen fejlődő ország, belső fegyveres konfliktusának lezárását követően hatalmas potenciállal és szerteágazó lehetőségekkel bír. Az utóbbi évek magyar külpolitikájának egyik prioritása a latin-amerikai kapcsolatok újjáélesztése, amelyek háttérbe szorultak az 1990-es és a 2000-es években – olvasható a közleményben.

Kövér László felidézte, hogy Magyarország bogotái nagykövetségének 2017. októberi újranyitását követően rövid időn belül Kolumbia is újranyitotta képviseletét Budapesten, ami érdemben hozzájárult az élénkülő politikai, kulturális, oktatási, technológiai és gazdasági kapcsolatok további látványos fejlődéséhez. 2017-ben latin-amerikai exportunk több mint 34 százalékkal nőtt, Kolumbia Magyarország 5. kereskedelmi partnerévé vált a latin-amerikai térségben. A magyar állami ösztöndíjas kolumbiai hallgatók száma kimeríti a felajánlott keretet, amelyet a nagy érdeklődésre tekintettel a következő tanévtől megdupláznánk, negyven ottani fiatal számára megteremtve ezt a lehetőséget – idézi az Országgyűlés elnökét a közlemény.

Enríque Macías Tovar megköszönte ezt a lehetőséget, és megerősítette az oktatási kapcsolatok fejlesztésének fontosságát. A parlamenti diplomáciáról szólva úgy fogalmazott, hogy ez fontos összetevője lehet az országaink közötti kapcsolatoknak, szerepe a jövőben felértékelődni látszik, például az olyan globális kihívások esetében, mint a klímaváltozás, a migráció vagy a drogellenes harc.

Bartos Mónika képviselő, a magyar-latin-amerikai baráti tagozat elnöke hozzátette, hogy a testület kész elősegíteni a képviselők közötti párbeszédet, kész az országainkat érintő kérdések megvitatására, közös állásfoglalás kialakítására a különböző nemzetközi fórumokon.

Enríque Macías Tovar kijelentette, hogy a kolumbiai kongresszusban hamarosan megalakul a kolumbiai-magyar baráti tagozat.

Kövér László találkozott a kolumbiai képviselőház első alelnökével, Atilano Alonso Giraldóval, és fogadta őt a Kolumbiai Köztársaság alelnöke, Marta Lucia Ramírez. A Carlos Holmes Trujillo külügyminiszterrel folytatott megbeszélésén szó volt a kolumbiai polgárháborút lezáró békefolyamat megvalósításáról és a venezuelai menekültválság kezeléséről. A miniszter megköszönte azt a támogatást, amelyet Magyarország humanitárius segélyként ajánlott fel Kolumbiának, és felkérte Kövér Lászlót, hogy hazánk támogassa az ENSZ-ben, az Európai Unióban és a nemzetközi fórumokon a már több mint egymillió venezuelai menekült helyzetének rendezését célzó erőfeszítéseket, a humanitárius katasztrófával fenyegető konfliktus megoldását – tájékoztatott a házelnök sajtóirodája.

(MTI)

Itthon - 2020. September 20., 20:33
„Ez a járvány most elszabadult”
Itthon - 2020. September 20., 20:26
Maszk használat: a MÁV és a Volánbusz is szigorít

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
Új kereskedőházakat nyitnak a fideszes ingyenélőknek?
nevemnick
@1magyar: cseresznye lesz szerintem... :D
Eladott Ország
@CsipkeRózsa: tegnap, 15:53; Kövér tulipános láda még nem volt. Jogi egyetemet végzett. Ő sem igazán működött a szakmájában. Egy éven át kollégiumi nevelőtanár, a Századvég című folyóirat alapító szerkesztője, az MSZMP Központi Bizottsága Társadalomtudományi Intézete ifjúságkutató csoportjának segédmunkatársa, ezt követően Soros György ösztöndíjából élt. Szintén volt meggyőződéses liberális, demokrata, ma nagyon konzervatív nagyon keresztény élő lelkiismeretként funkcionál a Fideszben. Röviden politikai kurva!
durbincs
@magyarbakancs: látni a betűvetés-fonás nincs a vérébe,de a vetőmag meg hullik a szájából?
Ploesti-bánya tahó ? igaz babacsuka ? mert hát az is maga ? S Csak Átlátszó Süvegcukor ...
/S Csak Átlátszó Süvegcukor..ez most a másiknak / azt nehogy má még az 50IQ-ja ide fagyjon
maga fogyatékkal élő ? na @simmering73:-ról a bezzeg tahóról, meg kár is beszélni ?
magyarbakancs
@durbincs: látni a betűvetés-fonás nincs a vérébe,de a vetőmag meg hullik a szájából?
Ploesti-bánya tahó ? igaz babacsuka ? mert hát az is maga ? S Csak Átlátszó Süvegcukor ...
/S Csak Átlátszó Süvegcukor..ez most a másiknak / azt nehogy má még az 50IQ-ja ide fagyjon
maga fogyatékkal élő ? na

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.