A 2015. november 13-i 130 áldozatot követelő párizsi merényletsorozat valamennyi kitervelőjével és megrendelőjével végeztek a nyugati titkosszolgálatok.

A párizsi támadássorozat összes kitervelőjével és megrendelőjével végeztek a nyugati titkosszolgálatok
Fotó: Youtube

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet hét magas rangú vezetőjét 2016 és 2017 között célzott drónos támadásokkal ölték meg az amerikai és a francia erők – állítja Matthieu Suc, a Mediapart francia tényfeltáró portál újságírója.

Az oknyomozó újságírónak a héten jelent meg Les espions de la terreur (A terror kémjei) című kötete, amelyből kiderül, hogy a párizsi merényletsorozatot megrendelő terrorsejt az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) csoportjainak mintájára működött.

"Mindet megölték 2016 és 2017 között a nemzetközi erők, egyesével, célzott drónos támadásokkal"

- mondta az újságíró szerdán az Europe1 kereskedelmi rádiónak adott interjúban.

"A csapásokat elsősorban az amerikaiak végezték, időnként a francia titkosszolgálatok segítségével"

- tette hozzá.

A terroristák kivégzését a szerző szerint Francois Hollande előző francia államfő rendelte el, a francia titkosszolgálatok az ő utasítására adták át az információkat az amerikai hadseregnek.

A párizsi terrortámadások kitervelői elleni csapásokat a francia kormány nem hozta nyilvánosságra. Matthieu Suc szerint ennek két oka van.

"Az egyik az, hogy a franciák nem ismerik el, hogy embereket céloznak meg. Egyének csoportja vagy helyszínek ellen támadást indítani háborús cselekmény, egyénre célozni viszont gyilkosság"

- hangsúlyozta az újságíró.

A másik ok szerinte az, hogy

nehéz megerősíteni, hogy a célszemélyek meghaltak.

Matthieu Suc a kötetben kifejti, hogy az Iszlám Állam stratégiáját a párizsi merényletsorozat kitervelésekor a titkosszolgálatok kijátszására építette. A terrorszervezet tisztában volt azzal, hogy a nyugati titkosszolgálatok számos részlettel rendelkeznek a merénylettervekről, de azokat nem képesek összerakni, s ezt használták ki a dzsihadisták.

Az Iszlám Állam szándékosan elárasztotta az interneten információkkal a nyugati titkosszolgálatokat, mégpedig a gazdaságilag recesszióban lévő országokéit, mert azoknak kevesebb pénzük volt arra, hogy beruházzanak a titkosszolgálataik fejlesztésébe, majd kisebb merényleteket terveltek ki, mielőtt a legjelentősebbet végrehajtották – vélte az újságíró.

Matthieu Suc szerint a francia titkosszolgálatok gyorsan reagáltak és tanultak a korábbi hibáikból.

"Igen, a szolgálatok fejlődtek. Úgy gondolom, hogy egy november 13-i merénylet, az Iszlám Állam kiképzett katonáiból álló kommandóval többé nem lehetséges" – mondta az újságíró.

"Két veszély azonban továbbra is létezik. Az Iszlám Állam 2016-ban újabb illegális bevándorlókat küldött, akik valahol Európában tartózkodnak. Tudjuk, hogy nem nagyon tudnak fegyverhez jutni, de azt nem tudjuk, hol vannak"

- tette hozzá. A másik veszélyt szerinte azok az európai radikális iszlamisták jelentik, akiknek nem sikerült eljutniuk Szíriába vagy Irakba harcolni, s jelenleg a titkosszolgálatok elsősorban miattuk aggódnak.

(MTI)

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sámannus
Hiába adtuk azt a rengeteg mobilkártyát?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tulipan
@durbincs: Elég baj az, ha Te meg nem, Te narancsos seggnyaló turbó-csótány indormány!
Sámannus
@durbincs: Jól van leülhetsz, és pihend ki magad. A szamárcsődör látom legyengített, míg kielégítetted. Elkezdhetnéd a fejed is növeszteni, hátha nő benne ész is.
durbincs
@Sámannus: maga 1pákosztos soros-pati?50IQ-val,ami bevalhatja bátran semmire nem elég?
bár látni is szépen, nem kissé darabos ? meg el el akad mint a gramofon @Sármannus: de azt csak tudja ? mi a gramofon ?bár maga a bányaiskolából is rettenet sokat hiányzott?mert akkor
is inkább csak a szenet lopta , meg a petrot ,a lámpákbúl ?...
lehet gyárilag rossz a configja ? @Sármannus:
durbincs
@tulipan: maga mag vagy @csak húgy...: ? vagy kula is ?
tulipan
@durbincs: Mond csak te narancs soseggnyaló, Te 1pákosztos orbán-pati?50IQ-val,ami bevalhatja bátran semmire nem elég? bár látni is szépen, nem kissé darabos ? meg el el akad mint a gramofon @urebincs-Sógér: de azt csak tudod ? mi is volt az a gramofon ? Ámbár Te már a kisegítő bányaiskolából is rettenet sokat hiányoztál?mert akkor is inkább csak a szenet loptad , meg a petrot ,a lámpákbúl ?...lehet gyárilag is rossz a configod ?
@Durbincs: Há' mond cask, Te arab, néger mag vagy @csak húgy...: ? vagy kula.szar is ?
durbincs
@tulipan: maga @csak húgy...: vagy kula is ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Itthon - 2020. August 7., 18:49
Meghalt Reigl Judit