Matthew Whitaker ügyvezető igazságügyi miniszter nem kívánja kivonni magát az Oroszországgal kapcsolatos vizsgálatokból – értesült a The Washington Post.

Matthew Whitakert szerdán nevezte ki Donald Trump elnök, miután távozott posztjáról Jeff Sessions igazságügyi miniszter.

Sessions etikai megfontolásokra hivatkozva kivonta magát valamennyi, a 2016-os amerikai választási folyamatba történt esetleges orosz beavatkozásra vonatkozó vizsgálatból, Whitaker viszont – aki Sessions kabinetfőnöke volt – korábban bírálta Robert Muellert és az általa vezetett bizottság munkáját, amelynek mielőbbi lezárását is sürgette. A Mueller-bizottság a Trump korábbi kampánycsapatának munkatársai és oroszok közötti esetleges összejátszást vizsgálja.

A The Washington Post Whitaker környezetéből származó, de meg nem nevezett forrásokra hivatkozva írta, hogy Whitaker nem vonja ki magát az Oroszországgal kapcsolatos vizsgálatokból. A lap forrásai úgy tudják, hogy az ügyvezető miniszter nem hagyná jóvá Donald Trump büntetés terhe melletti megidézését a Mueller-bizottság elé.

Eddig Rod Rosenstein igazságügyi miniszterhelyettes felügyelte a Mueller-bizottság tevékenységét, egyelőre azonban nem világos, hogy ez továbbra is az ő feladata lesz-e, vagy átveszi tőle Matthew Whitaker.

Whitaker kinevezését szerdán vezető demokrata párti politikusok bírálták. Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakciójának vezetője "alkotmányos válságot" jósolt arra az esetre, ha a Mueller-bizottság munkáját akadályozni, vagy befolyásolni próbálnák, Nancy Pelosi, a demokrata párti képviselők frakcióvezetője pedig a Mueller-vizsgálat aláásására irányuló "otromba kísérletnek" minősítette az ügyvezető miniszter megbízatását.

Szerdán este Kellyanne Conway, Donald Trump elnök stratégiai tanácsadója egy televíziós interjúban helyes döntésnek nevezte Whitaker megbízását. Férje, George Conway – aki korábban is nem egyszer élesen bírálta Trump elnök néhány döntését – a The New York Times című lapban csütörtökön közölt véleménycikkében azt szögezte le, hogy a kinevezés alkotmányellenes volt.

Sajtóértesülések szerint egyébként Donald Trump Chris Christie, New Jersey volt kormányzója, vagy Pam Bondi floridai államügyész jelölését fontolgatja a miniszteri posztra.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.