Az európai népesedési válságból az lehet a kiút, ha a fiatalokat segítik családalapítási elképzeléseik megvalósításában, hogy annyi gyereket vállalhassanak, amennyit szeretnének – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön, telefonon az MTI-nek.

Novák Katalin, aki az Institut Thomas More francia think thank (kutatóintézet) által szervezett fórumon tartott előadást Párizsban elmondta: ez európai szintű feladat, és bár egyetért azzal, hogy a családpolitika nem európai uniós hatáskörben szabályozott kérdés, ezzel együtt érdemes kicserélni a tapasztalatokat és azonosítani magát a problémát, hogy Európa népesedési válsággal küzd, amelyre megoldást kell találni.

Ismertette azt az elvet is, hogy a szociálpolitikát és a családpolitikát szétválasztották. Előbbi a szegényekre, a rászorulókra, a roma népességre koncentrál, utóbbi pedig arra, hogy a fiatal párok anyagi helyzetüktől függetlenül vállalhassanak gyermeket. Felhívta a figyelmet arra, hogy ez volt a gyakorlat Franciaországban is, de Francois Hollande baloldali kormánya megszüntette a jövedelmi helyzettől függetlenül járó családtámogatást. Szavai szerint ez nagy felháborodást váltott ki Franciaországban és látszik is, hogy a családtámogatási rendszer "megnyirbálása" után csökken a gyermekvállalási kedv az országban.

Novák Katalin hangsúlyozta, hogy Magyarországon az elmúlt hét évben 20 százalékkal nőtt a gyermekvállalási kedv, húsz éve nem volt ilyen magas, és 2010-hez képest másfélszeresére nőtt a házasságkötések száma. Azt mondta: a hallgatóság szerint ilyen jellegű családpolitikára lenne szükség Franciaországban is. Úgy fogalmazott: "mi is tanultunk a franciáktól" például a bölcsődei rendszer erősítésénél, lehet, hogy majd a franciák vesznek át néhány olyan gyakorlatot, amelyet a magyar kormány használ.

Novák Katalin, aki egyben a Fidesz alelnöke, ebben a minőségében találkozott Laurent Wauquiez-vel, a jobbközép Köztársaságiak elnökével, ahogy fogalmazott, Emmanuel Macron elnök kihívójával, és beszéltek a két párt közötti együttműködés erősítéséről. Mint mondta, fontos, hogy "testvérpártjaikkal" szoros együttműködésben dolgozzanak főleg most, az európai parlamenti választások előtt.

Felsorolta: a Köztársaságiak számára is fontos a határvédelem, az illegális migráció elleni határozott fellépés, a biztonság megteremtése, valamint a családpolitika és a hagyományos családi értékek képviselete, tehát a kérdések többségében azonos állásponton vannak. Megállapodtak abban, hogy rendszeressé teszik, formalizálják ezt az együttműködést a pártok között.

(MTI)

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Macskaszem
A gyermekvállalási kedvet főleg 400 órás túlórával lehet növelni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eriksson
@Nessy: Ez nagyon igaz. De ne is várjuk el az államtól, hogy helyettünk nevelje fel a gyerekeinket. Soha ennyi támogatást nem kaptak a családok mint mostanság, valahogy mégis volt szaporulat ezelőtt is.
darvinkettő
Valóban népesedési válság van.Túlnépesedési válság.Évente 77 millióval többen vagyunk a földön.Nem kellene forszírozni nagyon a szaporodást.
Desischado
@Macskaszem: Megelőztél, épp ezt akartam írni. Annyit hazudnak, hogy az már szégyen.

Mindannyiótoknak igaza van. De erről mély kuss van!
justhpeter
Katalin ! Nem lehet hiteles előadást tartani nyugaton úgy, hogy eközben itthon a gazdaállatod mindennek ellene tesz. Ha előadókörútra adod a fejed, akkor illene őszintének lenned és kimondanod, hogy kormányod a gazdag családokat támogatja csupán. Mert nem hazudós kormány a családok évében nem hoz rabszolgatörvényt, a hazai családok helyett nem támogatja az egyházakat és a külföldi fociakadémiákat. Ezzel szemben a kormányod mindent ellop, ami a közelébe kerül. Így száll el a beszédeid hitelessége a semmibe, ahova a kormányod is való.
colibri
Ez a tanult és túlképzett nő mégsem érti, hogy orbáni lózungokkal és főleg ilyen politikával nem fogják elérni a kívánt születésszámot. Normális politikai viselkedéssel, kiszámíthatósággal megoldódna a népesség szaporodása, de itt már többről van szó! Amíg nem tesznek az "élő" emberek egészségének jobbításáért, a gyógyításért, akkor marad egy beteg, elöregedő társadalom. Akiktől születendő gyerekeket várnak, azok is nyugaton, innen elköltözve fogják nevelni gyermekeiket.
kulabombaafityiszre
Azért ez születés,népességfogyás,függetlenül attól amit a katika mond eléggé stagnál.
http://www.hetek.hu/belfold/201805/lesz_e_mag...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.