Republikánus és demokrata párti politikusok egyaránt méltatták Jim Mattis védelmi minisztert, miután Donald Trump elnök csütörtök este Twitteren bejelentette, hogy a tárcavezető február végén távozik a kormányból.

Az amerikai politikusok meglepetéssel fogadták James Mattis lemondását, és mind a republikánus, mind a demokrata párti törvényhozók Twitteren fejtették ki véleményüket.

Republikánus és demokrata politikusok méltatják a lemondott amerikai védelmi minisztert

Fotó: wikipedia Public domain/U.S. Department of Defense/Monica King

Paul Ryan házelnök azt írta, hogy a kongresszus "adósa James Mattisnak". "Amerika biztonságosabb lett itthon és parancsoló erővé vált külföldön" – fogalmazott a republikánus politikus.

"Nem lesz könnyű őt helyettesíteni" – fogalmazott Twitter-bejegyzésében Marco Rubio floridai republikánus szenátor. A Trump egyik legodaadóbb támogatójaként számon tartott floridai politikus szerint, ha a döntést nem másítják meg, akkor ez "kísérteni fogja a kormányzatot és Amerikát az elkövetkező években". Lindsay Graham, szintén republikánus szenátor és szintén Trump egyik legerőteljesebb támogatója, "az amerikai történelem legnagyszerűbb katonai vezetőjének" nevezte Mattist, és kongresszusi meghallgatást javasolt az elnök döntése ügyében.

Mark Warner virginiai demokrata párti szenátor azt írta mikroblog-bejegyzésében, hogy a lemondás "félelmet keltő". Mint írta: "Mattis miniszter a stabilitás szigete volt a Trump-kormányzat káoszában (...) nemzetbiztonságunk túl fontos ahhoz, hogy az elnök tévelygő hóbortjainak legyen kitéve".

Két republikánus politikus, Rob Portman ohiói szenátor és Steve Scalise louisianai képviselő köszönetét fejezte ki a távozó politikusnak egész élete munkásságáért, Scalise "amerikai hősnek" nevezte Mattist. Chris Murphy, Connecticut demokrata párti szenátora úgy vélekedett, hogy "nemzetbiztonsági válság" alakult ki Mattis lemondásával.

A The New York Times című lap szerkesztőségi állásfoglalásban méltatta a védelmi minisztert. "James Mattisnak igaza volt" – írta a lap, utalva Mattisnak a szíriai kivonulás miatti vitájára Donald Trump elnökkel. De "ki fogja most megvédeni Amerikát?" – tette fel a kérdést a szerkesztőség állásfoglalása.

A lap emlékeztetett egyúttal arra, hogy John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó nem egészen három hónappal ezelőtt még az Egyesült Államok szélesebb körű szíriai szerepvállalását vázolta fel, James Jeffrey, a külügyminisztérium szíriai különmegbízottja pedig a hét elején az Atlanti Tanácsban arról beszélt, hogy az Egyesült Államok addig marad Szíriában, amíg teljesen le nem győzik az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet, vissza nem szorítják Irán befolyását és nem találnak politikai megoldást a szíriai konfliktusra.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.