Egy százalék körüli emelkedéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai részvénypiacok pénteken.

A befektetők jól fogadták, hogy az Egyesült Államok és Kína január 7-8-án miniszterhelyettesi szinten tart konzultációkat Pekingben a két ország közötti kereskedelmi viták rendezéséről. A kínai miniszterelnök pedig bejelentette, hogy a gazdasági növekedés támogatásának érdekében adó- és illetékcsökkentéseket hajtanak végre, valamint tovább mérséklik a bankok kötelező tartalékrátáját.

A napokban közölt gyenge amerikai gazdasági adatok fokozták a világgazdasági növekedés lassulása miatti aggodalmakat, ami azt eredményezte, hogy a befektetők immár elkezdték beárazni az amerikai kamatemelési ciklus megfordításának esélyét.

Bár az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve nyíltpiaci bizottsága még mindig két kamatemelést valószínűsít az idei évre, a piacok már 40 százalékos esélyt adnak annak a lehetőségnek, hogy a Fed nem emeli, hanem csökkenti az alapkamatot.

Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéin vegyesen alakultak az árfolyamok pénteken a New York-i tőzsdeindexek meredek csökkenése után. Tokióban az új év első kereskedési napján a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 2,47 százalékos mínuszban zárt, "bepótolva" azokat a veszteségeket, amelyeket más vezető tőzsdék szenvedtek el az utóbbi napokban.

A dél-koreai Kospi 0,83 százalékos pluszban, míg az ausztráliai S&P/ASX 200 0,25 százalékos veszteségben zárt. A sanghaji irányadó index 1,88 százalékos, a hongkongi Hang Seng pedig 1,82 százalékos pluszban állt a záráshoz közeledve.

A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,62 százalékkal 467,89 pontra emelkedett.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik.

A márciusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,02 százalékos pluszban, 56,52 dolláron, a februári szállítású WTI pedig 1,19 százalékos nyereségben, 47,65 dolláron forgott péntek reggel az ázsiai kereskedésben.

Csütörtökön erős veszteségekben zártak a főbb európai tőzsdeindexek.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,62 százalékkal, 6692,66 pontra, a frankfurti DAX-index 1,55 százalékkal, 10 416,66 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 1,66 százalékkal, 4611,49 pontra esett. Milánóban 0,61 százalékos, Madridban pedig 0,31 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést az irányadó index.

A páneurópai mutatók közül a Stoxx Europe 600 0,86 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,84 százalékkal esett, míg az euróövezeti EuroStoxx50 mutató 1,29 százalékkal csökkent.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.