Öt hete tüntet az ellenzék Aleksandar Vucic szerb elnök és az általa vezetett Szerb Haladó Párt (SNS) ellen Belgrádban, szombaton pedig már másik négy szerb városban is tiltakoztak az elnök ellen.

Öt hete tüntetnek a szerb elnök ellen Belgrádban

A tiltakozások közvetlen kiváltó oka egy ellenzéki politikus elleni novemberi támadás volt. A baloldali Borko Stefanovicot máig ismeretlen tettesek verték meg a dél-szerbiai Krusevacon, amikor egy ellenzéki rendezvényen vett részt. A politikus állítása szerint támadói a Szerb Haladó Párthoz köthetőek.

A tüntetések december elején kezdődtek, a tiltakozók azt követelik, hogy a hatóságok derítsék fel, ki áll az ellenzéki politikusokat és újságírókat ért támadások mögött, valamint azt is, hogy ki gyilkolta meg egy évvel ezelőtt Oliver Ivanovic koszovói szerb politikust, illetve legalább ötperces megjelenést követelnek az ellenzéknek a szerbiai közszolgálati televízióban, ahol állításuk szerint évek óta nem szerepelhet vezető ellenzéki politikus. Miután néhány héttel ezelőtt a 25 ezer főre becsült demonstráló tömegről Nebojsa Stefanovic belügyminiszter azt állította, hogy csak négyezren vannak, a tiltakozók a belügyi tárca vezetőjének lemondását is felírták a követeléseik listájára. A lista vasárnap tovább bővült, amikor már a szerbiai közszolgálati televízió vezérigazgatóját és a hírműsorok főszerkesztőjét is lemondásra szólították.

A tüntetések jelmondata az "Egy az ötmillióból" lett, ami arra utal, hogy az első tiltakozást követően Aleksandar Vucic kijelentette, hogy akkor sem enged a követeléseknek, ha ötmillióan vonulnak utcára. Mivel ez körülbelül Szerbia nagykorú, választásra jogosult lakosságának felel meg, a tiltakozók a kijelentést úgy értelmezték, hogy az elnök diktatúrát vezetne be.

A mintegy 30 ellenzéki pártból és szervezetből álló Szövetség Szerbiáért elnevezésű tömörülés szerint Aleksandar Vucic már most autokratikus eszközökkel irányítja az országot, pártja pedig korrupt, és minden ellentétes gondolatot elnyomna.

A köztársasági elnök tagadta az őt ért vádakat, és ugyan a tiltakozókat nem akarja meghallgatni, bejelentette, hogy hajlandó előrehozott választás keretében felmérni népszerűségét. Az ellenzék viszont bejelentette, bojkottálna egy ilyen választást. A szerb sajtó szerint egyre valószínűbb, hogy tavaszra, várhatóan áprilisban mégis előrehozott választást tartanak Szerbiában, a jelenlegi kormány megbízatása csak jövőre járna le.

Közvélemény-kutatások szerint az SNS támogatottsága jelenleg 53,3 százalékos, vagyis úgy tűnik bármilyen választást meg tudna nyerni, míg az ellenzéki pártok, ha össze is fognak, csupán a lakosság 15 százalékának támogatottságát tudnák kivívni. Összefogásra azonban nem igazán lehet számítani, jelenleg ugyanis csak egyetlen közös célja van a meggyengült ellenzéki pártoknak, Aleksandar Vucic hatalmának megdöntése, szakértők szerint viszont ez kevés lenne a közös, koalíciós kormányzáshoz.

Egy előrehozott választás mindenképpen jól jönne az SNS-nek, ugyanis még mindig magas a párt támogatottsága, és így még az előtt tudna megbízatást szerezni újabb négy évre, hogy népszerűtlen lépéseket kellene tennie a Koszovóval fenntartott kapcsolat rendezése érdekében. Felmérések szerint akármilyen megállapodás is születik Belgrád és Pristina között, az mindenképpen népszerűségvesztést jelent majd mindkét ország elnökének, ugyanis kizárólag kompromisszummal, bizonyos engedmények megtételével teljesíthető a Szerbia és Koszovó európai integrációja szempontjából is létfontosságú lépés.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: MTI/AP/Darko Vojinovic

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SystemError
@Csizmás Kond: Ti "hivatalból" csak a harmadok vilàgbéli, elnyomó féldiktatúràkat tàmogatjàtok vakon is?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Csizmás Kond
...szóval arra kíváncsiak, hogy ki gyilkolta meg a koszovói valakit...és ezért öt hete tiltakoznak...
Arra gondoltak-e, hogy a tiltakozások bizonyos gazdasági ágazatokban ingadozásokat eredményeznek amire a tőzsde hevesen reagál és azok akiknek a léte tőzsdei nyereség azok busás hasznokat zsebelnek be...szóval kiknek is érdeke hogy szerte a félfejlett európában minél többen rikoltozzanak az utcákon ?...na kiknek ???
SystemError
@Csizmás Kond: Ti "hivatalból" csak a harmadok vilàgbéli, elnyomó féldiktatúràkat tàmogatjàtok vakon is?
SystemError
@Csizmás Kond: Szànalmasan agyhalott, de jó hàzmester vagy te Csizmàs ! :)
Csizmás Kond
@SystemError: ...ismét beleértetted magadat is...szenzációs.
SystemError
@Csizmás Kond: Ki hiszi el szavadat is màr..vagy kit érdekel a hazug véleményed, de sajnos a szaet,vamit hagy magad utàn valakuknek le kell húzni a WC- troll úr! :)
Csizmás Kond
@SystemError: ...az előbb egy másik lapon mintha elbúcsúztál volna...de ha már visszajöttél mégegyszer felhozom a figyelmedet hogy én nem akarok ebből regényt kiadni, mint ahogy te reménykedsz a beírásaiddal...:)
SystemError
@Csizmás Kond: Pedig jobban meg kell dolgàzzàl a közpénzért, amibôl elvagytok tartva.. Ez màr ne lesz elég, üzenem a fõninek is, hogy ea a mocsok szar amit itt elõadton kicsit kétélū, mert amig elhuszik mindent rà lehet húzni, de ha nem, akkor minden lopàsotok, hazugsàgot borul, amit erre fogtok. Nem baj volt egyer egg irodai munkàt 10 év kõmüvesség utàn, bem mondhatod, hogy nem kaotàl lehetōsétet Kubatovtól Nem féltek anúgy, hogy a bukàsotok utàn kiszivàrognak majd a Kubatov ügynökoistài. Persze ment go dolom a nem hagyunk majd az útszélén igérgetés, de ilyet nem az út szélén szoktak megígérni. Szóval ne fostok az irodà an ettôl!
Csizmás Kond
@SystemError: ...nem dolgozok...annyit dolgoztam, hogy te nem biztos élsz annyi ideig...
Ami meg a megélhetést illeti nekem az is biztosított, mert nyugdíjat kapok és ellentétben veled nem kell a sorospapa aprójáért az utcán bóklásszak és kiabáljak.
czibor0101
[[-Listát val vel meztelen lányok a városodban kiadták itt van : My.Su/Lanyok
SystemError
@Csizmás Kond: Tudod, ha ez így is lenne, akkor is Soros ad, Viktor pedig meglop..Téged engem, csak Lölővel 100e Huf-ra. A vitatott pont, hogy Viktor a Sorosra fogja, hogy ő lop, de lop..:) Vitatkozhatsz, hogy Viktor lopásai azért vannak, mert Soros, de akkor úgy látszik az erkölcsöd nem sokat szocializálódott demokráciában... ha te mindenhol a Sorost látod a kis beszűkült világodban. Szar napod volt, Soros! Megjött az asszonynak, Soros! Ennyire 1-bit-esek vagytok és ettől vagytok totálisan komolytalanok! :) Amúgy a "tapsztaltságod" és "bölcsességeid" alapján vagy te is valami jókáder lehettél vagy a többi igazmondásod tükrében lehetsz vagy 22..:)
Csizmás Kond
@SystemError: Nem kell túlozni mert semmi értelme. Nem mindenről jut eszembe a vén gazember csak rólad meg a hozzád hasonló ...intelligens, teleszájjal és mellbőséggel gecizőkről, akik azt tartják ma a zunió civilizációjának és legfőbb vívmányának...lesülne a pofámról a bőr ha a világ előtt kéne azonosuljak egy ilyen viselkedéssel.
És Orbán...neki is eljön az ideje, őt is le fogjuk vagy fogják váltani amikor eljön az ideje, de nem úgy hogy a láthatáron sincs egy akárki aki legalább fele bizalmat megérdemelné mint ő...mert a ti hőbörgésetekből csak a zűrzavar látszik...együtt óbégattok de amint egyezkedni mindenki egymást taposva akar feljebb jutni minden bukott, levitézlett, semmittevő...szóval csak lófráljatok tovább ha nincs egyéb dolgotok de hogy tudd belőletek nem kér senki.
...hát mára ennyit ...
SystemError
@Csizmás Kond: A Geci nevet, nem mi adtuk neki, hanem a fidesz másik nagy alakja és fiatalkori jóbarátja. De lehet lovagolna a szó trágár mivoltán, de jelentését tekintve én legalábbis nem csak egy jelzőnek gondolom, hanem ezt is gondolom róla! Sajnálom! Gondolom Bayer fajtársad a köz előtt tett minden második ennél ezerszer trágárabb jelzőit is ilyen felháborodva fogadod. Te vagy az első aki ilyenkor felháboprodva betelefonál. Álszentek vagytok mind, bocsánat sokkal rosszabb köpönyegforgató az összes dumátok. Látom jó kommunistaként neked sem okoz szolgálni a gonoszt, ha éppen nincs jobb. Na így élnek a nullák! Önigazold csak, amiért bőrtön járna. magyarázd meg magadnak, hogy miért nincsenek elveid és gerinced, de ez a te szegénységi bizonyítványod, nem másoké...
Sofitalista
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a -> tinyurl.com/kp95cw8
3dwhite
És nem fàznak? Persze, pàr kupica pàlinka..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.