A magyar kormány munkájáról jelentést összehozó Judith Sargentini holland EP-politikussal együtt tüntettek magyar ellenzéki politikusok Brüsszelben.

Az Index cikke szerint kedden délutánra hat magyar ellenzéki politikus szervezett "Stop Orbán" címmel tüntetést a kormány ellen, a rendezvényen Judith Sargentini EP-képviselő is fellépett.

Sargentinivel tüntetett az ellenzék Brüsszelben – videók

Az Orbán-kormány ellen tüntetők Brüsszelben január 8-án

Fotó, címlapi képEPA/Aris Oikonomou

Az Eurologus Facebook-videója a tüntetésről:

A lap szerint a tüntetésen Ujhelyi Istán (MSZP), Mester Barnabás (Radikális Európai Demokraták),  Németh Balázs (Momentum), Kendernay János (LMP) és Molnár Csaba (DK) szólalt fel a holland politikus mellett. (Jávor Benedek Párbeszéd-párti politikus helyett egy kollégája olvasta fel a beszédet végül, mert Jávor még úton volt Brüsszelbe.)

A Mérce videója a brüsszeli tüntetésről:

Judith Sargentini a lap szerint arról beszélt, hogy mindig meglepi, ha egy politikus – mint Orbán Viktor – összekeveri a kormányt az országgal. Ő pedig a kormány munkájáról készítette az Európai Parlament felkérésére a jelentését, nem pedig az országról. Sargentini úgy vélekedett, egy demokráciának nagyon fontos része, hogy kritikát lehet megfogalmazni, és hozzátette, az általa készített jelentésben nem ő a fontos, hanem amiről szól, a magyarországi közállapotokról. A politikus kiemelte, a magyarok ugyanúgy uniós polgárok, így ugyanazok a jogok illetik meg, mint az unió többi polgárát.

Ujhelyi István (MSZP) arról beszélt még Sargentini előtt, hogy a haza, szeretet és Európa nagyon fontos a magyaroknak, mint ahogy Magyarország uniós tagságának megtartása is.

Európa, vagy Orbánisztán

 - ez a választási lehetősége van a magyar embereknek Ujhelyi szerint.

A szocialista politikus arra is kitért, hogy tavaly a magyar kormány 50 milliárdot fordított kormánypropagandára, amiben nemcsak Sargentinit, de az Európai Uniónak dolgozó magyarokat is ellenségnek állította be.

Németh Balázs (Momentum) szerint Orbánék nem európaiak, csak úgy néznek ki, és a kormánypártiak látványosan visszavágynak egy Szovjetuniószerű világba. Miután az ellenzékiek által követelt öt pontot felolvasta, Németh arról is beszélt, hogy addig nem áll le az ellenzék, amíg nem lesz újra demokratikus kormánya az országnak.

Kendernay János (LMP) a magyarok sorsközösségről és magyarságról beszélt, szerinte a külföldön élő magyarok az otthoni félresiklott gazdasági életét próbálják kívülről kiigazítani a hazaküldött pénzekkel. Azt is hozzátette, a rabszolgatörvény a dolgozók teljes kizsigerelését célozza, az 

Orbán-rendszer nem a emberek érdekét szolgálja.

Kendernay kitért a klímaváltozás sürgető feladataira, amelyre szerinte a magyar kormány nem figyel eléggé.

A rendezvényt Molnár Csaba (DK) felszólalása zárta, aki szerint az ország ellenáll és lázad, és hozzátette, hogy Orbán és rendszere a közös európai értékeket és eszméket tette tönkre itthon és az unióban. Molnár kitért az Európai Néppárt felelősségére is (ennek a pártcsaládnak tagja a Fidesz is), amely legtöbbször félrenéz az Orbán-rendszer bűnei láttán. 

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
@durbincs: Ne lázongj kedvesem! A múltkori CÖF Brüsszeli tüntetést, közlekedést is mi fizettük. 500 milliót kaptak az MVM-től. A világpiaci ár, és a lakossági, illetve a jóval magasabb közületi villamosenergia árának a különbözetéből keletkezett megtakarításukból. De miután az energiahordozók ára is beépül a termék * szolgáltatás árába, mindannyian fizetjük ezt az álcivil társulatot!
Nessy
@durbincs: Ezt rosszul tudod! Nem a románok, meg a székelyek küldenek nekünk pénzt, hanem mi költünk rájuk milliárdokat! Illetve a mi pénzünkből a kormányunk, élén Orbánnal.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.