Kötelezettségszegési eljárást indított Ausztria ellen csütörtökön az Európai Bizottság azon vitatott törvény miatt, amelynek értelmében másképpen számítják az országban dolgozó uniós polgárok családi ellátásait és adókedvezményeit, ha a gyerekeik külföldön élnek.

Sikeres volt a magyar kormány akciója: kötelezettségszegési eljárás indult Ausztria ellen
Marianne Thyssen – fotó: Youtube

A brüsszeli testület arról számolt be, hogy úgynevezett hivatalos felszólító levelet küldtek Ausztriának, s ezzel megindult az eljárás az uniós előírásokat sértő jogszabály ügyében.

A közösségi jog tiltja, hogy az EU valamely országa csökkentse a joghatósága alatt biztosított személyeknek járó pénzbeli ellátásokat pusztán azért, mert ők vagy a családtagjaik másik tagállamban laknak, ahogyan az állampolgárság alapján történő megkülönböztetést is. A családi ellátások mérséklése ilyen módon nemcsak megszegi a szociális biztonságra vonatkozó uniós szabályokat, hanem sérti az egyenlő bánásmód elvét is – írták az indoklásban.

"Az Európai Unióban nincsenek másodrendű munkavállalók és gyermekek. Ha az utazó munkavállalók ugyanúgy járulnak hozzá a szociális biztonsági rendszerhez, mint a helyiek, akkor ugyanolyan ellátásokat kell kapniuk, még abban az esetben is, ha gyermekeik külföldön élnek"

- emelte ki Marianne Thyssen foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős uniós biztos.

Az osztrák hatóságoknak két hónapjuk lesz válaszolni az ismertetett kifogásokra. Amennyiben nem érkezik megfelelő válasz, akkor az Európai Bizottság úgy dönthet, hogy a jogsértési eljárás következő lépéseként úgynevezett indokolással ellátott véleményt küld Bécsnek. Ezt követően szükség esetén az Európai Bíróság elé kerülhet az ügy.

Január 1-jétől az Ausztriában munkát vállaló uniós polgárok nem ott élő gyermekei után a családi ellátás és a személyijövedelemadó-kedvezmény összegét az osztrák hatóságok – a munkavállaló hazájában érvényes – árszínvonal alapján állapítják meg.

Az Ausztriában dolgozó magyaroknak például csak a "rendes" családi pótlék nagyjából 56 százalékát fizetik ki a Magyarországon élő gyerekeik után.

A magyar kormány nemrég diplomáciai jegyzéket adott át az osztrák kormánynak, a múlt héten pedig Marianne Thyssenhez fordult, hogy indítson kötelezettségszegési eljárást az új családtámogatási szabályozás miatt.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Commenter
Gratula, szép volt! Hatalmas a diplomáciai siker, sikerült az osztrákokat is magunkra haragítani.Nekünk nem csak az EU-ból áll ki a szénánk hanem már a demokratikus világból is.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
@m73: Bizony, ha a magyar migránsok mennek majd Nyugat-Európába dolgozni, az osztrákok félnapokat, vagy többet fognak ellenőrizni a határon, oszt' jól megszopatnak.
balos
Következik:Hadat üzen Amerikának,mert...(van tengere)!
Eriksson
@m73: tegnap, 13:47 Igaza van a magyar munkavállalónak. Ha Ausztriában dolgozik, adózik, ugyanúgy mint az osztrák állampolgár, akkor ugyanazok a jogok illetik meg családügyileg is. Függetlenül attól, hogy hol élnek a gyerekei.
Egyebekben meg igazad van.
Eriksson
@m73: Szerintem meg félreérted. Miért kellene böknie Ausztria felé? Volna rá valami ok?
Szerinted szégyenletes, hogy el szeretné érni az azonos bánásmódot?
Szerintem helyes, hogy fellép a magyar dolgozók családjainak érdekében.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.