Több ezren vonultak utcára vasárnap Párizsban "a demokrácia és az intézmények védelmében", tiltakozásul a francia kormánypolitika ellen két hónapja tüntető sárgamellényesek megmozdulásain tapasztalható erőszakos cselekményekkel és a kifejeződő gyűlölettel szemben.

Több ezren tüntettek a sárgamellényesek erőszakos fellépése ellen Párizsban

Fotó: Alain JOCARD / AFP

A prefektúra adatai szerint a Nation tértől a Bastille térre tartó úgynevezett vörös kendős felvonuláson 10 500-an vettek részt, ami megfelelt a "köztársasági menetet" meghirdető Facebook-csoport reményeinek.

Hideg, szeles téli időben és zuhogó esőben az "Elég volt az erőszakból!" felirat alatt sétáló, többségében a Köztársaság lendületben kormánypártot támogató tömeg francia és európai zászlókat lengetve azt skandálta, hogy "Igen a demokráciára, nem a forradalomra!", s a "Nem hagyjuk a fasizmust!" skandálás is többször felhangzott. Többen "Szeretem a köztársaságomat" feliratú pólót viseltek.

A megmozdulást Laurent Soulié toulouse-i mérnök kezdeményezte a Facebookon, aki arra kérte "a csendes többséget, amely tíz hete otthon kuksol", hogy mondjon nemet az utcákon tapasztalható erőszakra.

A decemberben közzétett felhívásához csatlakozott a november végén életre hívott úgynevezett vörös kendősök kollektívája, amely a november közepe óta úttorlaszokkal tüntető sárgamellényes mozgalom ellenében határozza meg magát.

Több ezren tüntettek a sárgamellényesek erőszakos fellépése ellen Párizsban

Fotó: Alain JOCARD / AFP

Az állampolgári kezdeményezésű tüntetéshez a vörös kendősök csak azzal a feltétellel csatlakozhattak, hogy az se nem a sárgamellényesek ellen, se nem Emmanuel Macron államfő támogatására szolgál, hanem általában a köztársasági rendet kívánja támogatni.

A tömegben vonulók egy része a francia hírtelevízióknak elmondta: osztják a sárgamellényesek szociális követeléseinek egy részét, de elutasítják a köztársasági rend megdöntését célzó erőszakos cselekményeket.

A kormánypárt hivatalosan nem vett rész a menet szervezésében, de mintegy húsz kormánypárti képviselő és hat szenátor jelen volt a tömegben.

A Bastille térre érve a résztvevőket több tucat fütyülő sárgamellényes tüntető várta az operaház lépcsőjén, akik "Macron mondjon le!" és "Már minden ég" feliratot tartottak magasba.

A jelentős rendőri erőkkel biztosított tüntetés békésen ért véget, incidensek nem történtek.

Szombaton tizenegyedik alkalommal tiltakoztak a sárgamellényesek Párizsban és a nagyobb városokban. A rendőrség szerint mintegy 70 ezren vonultak utcára, közülük Párizsban kevesebben, mint a korábbi hetekben, de jelentősebb megmozdulások voltak a dél-franciaországi Toulouse-ban, Bordeaux-ban és Dijonban. A tüntetéseket mindenhol kisebb incidensek és összetűzések kísérték a rendőrökkel, országszerte 59 embert vettek őrizetbe.

Az elmúlt két hónapban a sárgamellényes tiltakozók által felállított úttorlaszoknál történt balesetekben tízen vesztették életüket és több mint kétezren megsérültek a tüntetéseken, a rendőrök közül csaknem ezren sérültek meg.

MTI

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
Azt azért nehezen lehet megérteni, hogy a sárgamellényesek amikor törtek zúztak akkor nem tüntetett ellenük senki...
Donáld Tramp
Eddig hol voltak !!!??? :D :P Hányadékok !
Donáld Tramp
Mint a rettegő patkányok, csak túléljük utána már nagy lesz a pofánk... Nem ismerős Propisok ?! Dííííí... :P
csak úgy....
@Horizont: @durbincs &@Shikari müvek , a szennyvíz szippantók és földolgozók ?
Gondolom,ugyan arról a cégröl beszélünk! :) Nem egy komoly egyesülés ,csak szarozni tudnak meg szippantani...
csak úgy....
@Latifaska: egy óccsó hölgyet keresek a durbincs barátomnak, 80-90 között !
rém rendes pasi és megbízható ! van negatív tulajdonsága is,pelusba pislant és kaksizik ...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.