Donald Trump amerikai elnök szövetségese, Roger Stone nem vallotta magát bűnösnek a bíróságon, miután a nagyesküdtszék vádat emelt ellene a többi között az igazságszolgáltatás akadályozásáért.

A vádesküdtszék hamis vallomás, tanúk befolyásolási kísérlete, az igazságszolgáltatás akadályozása, összesen hétrendbeli bűncselekmény miatt emelt vádat a republikánus tanácsadó ellen.

Trump szövetségese nem vallotta magát bűnösnek a bíróságon az orosz kampánybeavatkozással kapcsolatban

Fotó: pixabay.com CCO

Robert Mueller – a 2016-os elnökválasztási kampányban a Trump-kampány munkatársai és oroszok közötti esetleges összejátszást vizsgáló különleges bizottság vezetője – és Washington ügyésze azzal vádolja Stone-t, hogy nem mondott igazat a képviselőház hírszerzési bizottsága előtti meghallgatáson a Demokrata Párt szervereiről a 2016-os elnökválasztási kampány idején ellopott e-mailek ügyében.

A demokrata párti elnökjelöltre, Hillary Clintonra nézve terhelő információkat tartalmazó elektronikus leveleket az amerikai hírszerzés szerint orosz hackerek lopták el, majd a WikiLeaks portál szivárogtatta ki, Roger Stone pedig tudott a kiszivárogtatásról. A vádirat leírja azt is, hogy Stone valószínűsíthetően egyeztetett Donald Trump kampányának vezetőivel is a WikiLeaksszel fenntartott kapcsolatáról.

A vádirat ugyanakkor nem említi, hogy Stone tudott volna arról, hogy a WikiLeakshez került e-maileket orosz hackerek tulajdonították el.

Egy másik vádpont szerint megfenyegette egyik ismerősét, aki a kongresszusban az övével ellenkező tartalmú tanúvallomást tett.

A 66 éves Stone-t pénteken hajnalban tartóztatták le a floridai Fort Lauderdale-ben lévő villájában, de 250 ezer dolláros óvadék fejében még aznap szabadlábra került.

Miután a bíróságon nem vallotta bűnösnek magát, Stone az épület előtt kezével a győzelem jelét mutatta, de nem nyilatkozott a sajtónak. Mellette és ellene tüntetők kis csoportjai is megjelentek. Az ellene tüntetők orosz zászlókat lobogtattak, az őt támogatók pedig Mueller leváltását követelték. Maga Stone korábban "nyers hatalmi visszaéléssel" vádolta Robert Muellert.

Roger Stone-nak legközelebb pénteken kell megjelennie a bíróságon.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.