Több ezerrel nőhet a szívbetegség és stroke miatt elhunytak száma Nagy-Britanniában a következő évtizedben, ha az ország megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból – állapította meg egy új tanulmány.

A megállapodás nélküli Brexittel nőhet a szív- és érrendszeri halálozások száma

Jelentősen nőhetnek a gyümölcs- és zöldségárak a Brexit után, mivel az ország a gyümölcsök 84 százalékát, a zöldségek 48 százalékát külföldről hozta be a 2017-es adatok szerint

- írták a kutatók a BMJ Open aktuális számában.

A megállapodás nélküli Brexit lesz a legköltségesebb és legkárosabb: a gyümölcs- és zöldségfogyasztás visszaesése miatt nagyjából 12 400-an halhatnak meg szív- és érrendszeri betegségekben egy évtized alatt

- idézte a tanulmányt a medicalxpress.com.

A gazdaság sok szektorára lesz komoly hatással a kilépés, az egészségügyi következményeket azonban kevés tanulmány vizsgálta eddig.

Az Imperial College London kutatói négy különböző Brexit-verzió lehetséges hatásait kutatták az úgynevezett IMPACT modell segítségével, amely számos fontos étrendet, gazdasági és egészségügyi adatot kombinál.

Azt találták, hogy

a megállapodás nélküli kilépés vezetne a legnagyobb áremelkedéshez, a banán ára majdnem 17, a citrusféléké több mint 14, a paradicsomé csaknem 15 százalékkal nőne.

A gyümölcs- és zöldségbevitel jelenleg is az ajánlott mennyiség alatt van a brit lakosság több mint felénél,

a Brexit megállapodás nélküli verziója esetén a gyümölcsfogyasztás 11,4 százalékkal, a zöldségfogyasztás több mint 9 százalékkal esne vissza.

Az ezzel összefüggő szív- és érrendszeri betegségek száma szintén minden verzióval nőne, de a legártalmasabb a megállapodás nélküli kilépés lenne.

Ez 2021 és 2030 között 12 400 halálesettel jelentene többet, ami majdnem 2 százalékos emelkedés a becslések alapján.

Ha a dráguló import miatt otthon termelt gyümölcsök és zöldségek mennyisége két százalékkal emelkedne, az nem változtatna lényegesen a becsléseken.

A megállapodás nélküli Brexittel nőhet a szív- és érrendszeri halálozások száma

A kutatók hozzátették, hogy a Brexitnek egyéb hatásai is lehetnek az élelmiszerek termelésére és fogyasztására, jelenleg például mintegy 80 ezer, főként uniós tagállamokból érkező idénymunkás aratja az otthon termesztett zöldséget és gyümölcsöt.

Az ő szabad mozgásuk nélkül valószínűleg csökken a friss, otthon termelt termények mennyisége is.

Forrás: MTI

Fotók és címlapi kép: Pixabay CC0

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
A tavalyi árakat figyelembe véve, mi kilépés nélkül is produkáltunk ilyen, sőt esetenként magasabb zöldség, gyümölcs árszint növekedést!
Csak ezt a kutya sem vizsgálja idehaza.
kereső
@Nessy: Ezek még most is "idényjellegűnek" minősülnek idehaza,tehát kimaradnak a maginfláció számitásból.Pedig ma már nem idényjelleggel fogyasztjuk a tavalyi évben 6,7%-os áremelkedést produkáló zöldség-gyümölcsöket.Sőt, nagyon sokan idényjelleggel sem tudják fogyasztani az árak miatt- és ez is az éhezés egyik összetevője. Mert nem csak mennyiségi éhezés van,hanem minőségi is- és ki tudja, hogy hány minőségi éhhező van kis országunkban?
Talán nem véletlen, hogy európa-és világ elsők vagyunk a daganatos ,valamint sziv-és koszorú érrendszer betegségekben.Ez az egyik oka.
Nessy
@kereső: Mint ahogy a támogatott gyógyszerek is kimaradnak a maginflációból. Viszont a támogatás egyre csökken. Nem kevés gyógyszert,bár recept köteles,térítés nélkül kapod ma már.
Eladott Ország
Sikerülni fog a kilépés, csak hinni kell benne. https://uploads.disquscdn.com/images/0de42b96...
" Szó bennszakad, hang fennakad, Lehellet megszegik. .."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.