Összefüggést találtak a kutatók a manapság népszerű, gabonamentes és hüvelyesekben gazdag kutyaétrendek egy része, valamint egy tápanyaghiányból eredő szívbetegség között – derült ki egy új tanulmányból.

Szívbetegséget okozhatnak a divatos kutyaétrendek
Fotó: Pixabay

A davisi székhelyű Kaliforniai Egyetem szakemberei megállapították, hogy a szóban forgó étrendeken tartott kutyák szervezetében nincs elegendő taurin, ez az aminosav fontos szerepet játszik a szív egészségében.

A taurinhiányról már évekkel ezelőtt megállapították, hogy úgynevezett kitágulásos szívizom-elfajuláshoz (DCM/dilatatív kardiomiopátia) vezet, amely szívelégtelenséget és halált okozhat – írta a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

A PLOS ONE című folyóiratban publikált tanulmányt vezető Joshua Stern szerint bizonyos kutyafajták genetikailag hajlamosabbak a DCM hagyományos típusára, ám a betegség mostanra már más fajtáknál, például a golden retrievernél is felütötte a fejét.

A szakember két évvel ezelőtt figyelt fel az esetek megszaporodására, és jelenleg számos olyan kutyát kezel táplálkozással összefüggő DCM miatt, amelyet korábban majdnem azonos étrenden tartottak.

Stern 24 olyan golden retrievert vont be a vizsgálatába, amelynél DCM-et és taurinhiányt diagnosztizáltak. A 24 kutyából 23-at korábban olyan étrenden tartottak, amely vagy gabonamentes, vagy hüvelyesekben gazdag volt, vagy mindkettő.

A szakember változtatott a kutyák étrendjén, és taurin tartalmú étrend-kiegészítőt írt fel számukra. A változtatások nyomán egyet kivéve mindegyik állat állapota javult. A betegség legelőrehaladottabb szakaszában lévő, vagyis szívelégtelenséggel küzdő 11 kutyából 9-nél jelentős javulást, vagy teljes felépülést figyeltek meg a kutatók.

"Ez a tanulmány segített megerősíteni, hogy a genetikai eredetű DCM-mel szemben, ez az állapot kezelhető és elkerülhető" – húzta alá Stern.

A szakember szerint a problémát valószínűleg

nem a "gabonamentesség", vagy a "hüvelyesek nagy aránya" okozza, hanem talán az, hogy az összetevők úgy hatnak egymásra, hogy csökkentik a taurinhoz való hozzáférést, vagy bizonyos tápanyagok egyszerűen hiányoznak az étrendből.

Stern hangsúlyozta, hogy a mostani eredmények fényében a kutyatulajdonosoknak nem szabad hirtelen átváltaniuk másik étrendre, vagy taurin tartalmú étrend-kiegészítőt adni kedvencüknek, hanem inkább konzultáljanak az állatorvossal.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság (FDA) már tavaly figyelmeztette a kutyatulajdonosokat és állatorvosokat a kutyák étrendje és a DCM közötti lehetséges kapcsolatról. A hatóság tovább folytatja a vizsgálatot annak megállapítása érdekében, hogy pontosan mi az az étrendbeli tényező, amely a problémát okozza.

99 hozzászólásarrow_drop_down_circle

qxy
@Mirabilis: Miért kérded? Én sem kérdeztem tőled hogy pszihológus vagy valami hasonló vagy hogy ilyen véleményeket írsz olyan emberekről akiről nem tudsz semmit. Mivel lennék több ha neked azt mondom hogy több mint egy állatorvos? Nagyobb lennék a szemedbe? Nem hiszem. Te nem az az ember vagy. .
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Mirabilis
@qxy: Kitöröltetted, mi?! Te szarjankó!
Mirabilis
@qxy: Jesszum, igazi kuruzsló. Isten ments meg ezektől!
Mirabilis
@qxy: És a sajátodat is, amiben írtad:"Azt hogy hívják, aki több, mint egy állatorvos - állatokat "gyógyítva"? Az milyen foglalkozás? Én még nem hallottam ilyenről"
Haha!
És azt is kitörölteted, amit rólam írtál, úgyis mint:
Te nagyon buta vagy tudod e, cseszd meg . akkora tapló hogy durrantani lehet veled. te szerencsétlen
most basszalak le én is,vagy becstelenítsem meg a szádat?
Sajnállak te szerencsétlen . ne is válaszolj mert ilyen faszokkal nem szoktam társalogni. dölj a falnak és sírd el magad további szép napot.
Mirafaszom nem virág vagy te hanem büdöske csapjalak arccal a marha szarba de hülye vagy Jobban tette volna anyád ha le nyel te ostoba hajnali gyerek. Tudod milyen az mint te fele geci fele húgy. @Mirabilis. ??? Mira ágytál esetleg mert szarnak se vagy jól. Ne válaszolj állj fejre és szard le magad
qxy
@Mirabilis: Na mégeccer. Mirabilis labilis a normális ember megérti hogy nem kell válasz . Neked tilos válaszolni.Ugye azért nem érted mert hajnali gyerek vagy. ?
Mirabilis
@qxy: Jajaj, nagy a baj a fejedben.
"Mirabilis labilis a normális ember megérti hogy nem kell válasz " Haha! Hanyatt fekve röhögök rajtad.
" Neked tilos válaszolni". Jesszum, ki vagy te, aki nekem megtiltod a válaszaadást?
Te beteg vagy. Orvos látott már? Nem? Sürgősen keress fel egy pszihiátert. A családod, ha van meneküljön a környezetedből, veszélyes vagy.
qxy
@Mirabilis: Igen látott orvos. Mondta is hogy vigyelek vissza te gyökér. Nem értem az ilyen csökött agyú csökevényeket miért nem nyelték le annak idején? írtam hogy nem kell válasz Mit nem értesz ezen te szellemi rövid nadrág.
További szép napot és dőlj a falnak sírd el magad .
" NEM KELL VÁLASZ"

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok