Az Európai Határ- és Parti Őrség Montenegróba telepítését lehetővé tevő operatív együttműködésről egyezett meg kedden Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért és uniós belügyekért felelős tagja és Mevludin Nuhodzic montenegrói belügyminiszter.

Avramopulosz elmondta, a megállapodásban szereplő tevékenységek célja az illegális migráció kezelése, különös tekintettel a migrációs áramlások hirtelen változásaira, valamint a határokon átnyúló bűnözés kezelése.

Tájékoztatása szerint a megállapodás lehetővé teszi, hogy a Frontex keretében működő határ- és parti őrség koordinálja majd az uniós tagállamok és Montenegró közötti, az EU külső határainak igazgatására összpontosító operatív együttműködést, valamint képes lesz fellépni a külső határon egy vagy több szomszédos tagállam és montenegrói hatóságok bevonásával. Ez magában foglalhatja a Montenegró területén történő beavatkozást is, amennyiben abba az ország beleegyezik. Az egyes műveletek terveiről az ügynökségnek és Montenegrónak minden esetben külön meg kell állapodnia – közölte.

Mindez újabb lépést jelent az EU nyugat-balkáni partnereivel való teljes körű együttműködésre a határok jobb védelme, az illegális migráció kezelése és a biztonság fokozása érdekében – tette hozzá.

A megállapodást később írják majd alá hivatalos formában, miután az Európai Parlament jóváhagyta, és mindkét fél elvégezte a szükséges jogi lépéseket – tették hozzá.

Montenegró előtt az unió hasonló megállapodásokat írt alá 2018 júliusában Macedóniával, 2018 szeptemberében Szerbiával, 2018 októberében Albániával és 2019 januárjában Bosznia-Hercegovinával is.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.