Ismételten háborús bűnökkel gyanúsítják Ramush Haradinaj koszovói kormányfő egyik tanácsadóját, Sylejman Selimit; az értesülésre reagálva az Egyesült Államok azt üzente, háborús bűnösöknek nincs helyük egyetlen kormányban sem.

A Koha Ditore című pristinai napilap csütörtöki tájékoztatása szerint a koszovói háborús bűnöket vizsgáló különleges ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki szerdán a közelmúltban kinevezett miniszterelnöki tanácsadót. Azt egyelőre nem közölték, hogy pontosan milyen ügyben is számít gyanúsítottnak Sylejman Selimi.

A háborús bűnöket vizsgáló különleges bíróság és az ügyészség feladata az 1998-1999-es koszovói konfliktus idején gerillaakcióiról elhíresült Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) által elkövetett – feltételezett – háborús bűnök vizsgálata. Az UCK tettei máig vitatottak. Még azzal is vádolták, hogy szervkereskedelmi hálózatot működtetett, amelynek keretében állítólag fogságba ejtett vagy elrabolt szerb és albán nemzetiségű személyeket csonkítottak, illetve gyilkoltak meg. A szervkereskedelmi üggyel kapcsolatban Hashim Thaci neve is felmerült. Míg a szerbek szemében az UCK egykori vezetői és tagjai mind háborús bűnösök, a koszovóiak többsége hősként tekint a szerbek elleni harcok vezetőire.

A bíróság létrehozásáról szóló törvényt 2014-ben fogadta el a koszovói parlament.

Az UCK veteránjait tömörítő egyesület decemberben aláírásgyűjtésbe kezdett annak érdekében, hogy szüntessék meg a különleges bíróságot. A bíróság januárban kezdte meg a tanúk és a gyanúsítottak meghallgatását.

Sylejman Selimi is az egykori UCK tagja volt, az UCK lefegyverzése után pedig előbb a védelmi hadtest, majd az abból alakult koszovói biztonsági erők parancsnoka volt. Selimit az Európai Unió koszovói rendőrségi és igazságügyi missziója (EULEX) 2013-ban háborús bűncselekmények miatt tartóztatta le. 2011 után Koszovó tiranai nagykövete lett, de a háborús bűncselekmények ellene felhozott vádja miatt le kellett mondania hivataláról. 2015-ben öt év börtönbüntetésre ítélték, de idén januárban feltételesen szabadlábra helyezték, és a miniszterelnök – aki maga is az UCK tagja volt – azonnal a tanácsadójává nevezte ki.

Az Egyesült Államok pristinai nagykövete csütörtökön Twitter-üzenetben ítélte el azt, hogy egy háborús bűnökért elítélt embert tanácsadóként foglalkoztat a koszovói kormány. Philip S. Kosnett szerint minden pártelnöknek tartózkodnia kellene attól, hogy ilyen embereket foglalkoztasson, mert az ilyen lépések megkérdőjelezik Koszovó jogállamiság melletti elkötelezettségét.

Annak ellenére, hogy Washington mindig is Pristina legjelentősebb szövetségesének számított, az utóbbi hetekben többször is bírálta a koszovói vezetést, legfőképpen azért, mert százszázalékos vámot vetett ki a Szerbiából érkező árukra, aminek következtében Belgrád megszakította a Pristinával folytatott kapcsolatrendezési tárgyalásokat.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.