A védelmi és biztonsági együttműködés kérdései álltak az amerikai külügyminiszter keddi szlovákiai tárgyalásainak középpontjában. Mike Pompeo szót emelt Oroszország és Kína térségbeli befolyása ellen.

Pompeo személyében húsz év után először látogatott amerikai külügyminiszter Szlovákiába. A látogatást Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter történelminek, a lezajlott megbeszélést pedig nagyon hasznosnak nevezte a találkozó utáni sajtótájékoztatón. Az amerikai külügyminiszter a megbeszélést gyümölcsözőnek nevezte, és leszögezte, hogy a két ország védelmi prioritásai közösek.

A megbeszélés napirendjén a Huawei-ügy mellett a venezuelai helyzet is szerepelt, illetve Szlovákiának az EBESZ soros elnökeként megfogalmazott prioritásai – köztük Ukrajna –, továbbá az uniós keleti partnerség és a Nyugat-Balkán témája.

A húsz évvel ezelőtt külügyminiszteri tárgyalásokar utalva, Miroslav Lajcák leszögezte: a két ország közti párbeszéd ma minőségileg teljesen más szinten van, mint akkor, mert ma partnerekről és szövetségesekről van szó. Lajcák hangsúlyozta: az Egyesült Államoknak és az Európai Uniónak – amelynek Szlovákiai is része – a jövőben is a legszorosabb partnereknek és szövetségeseknek kell maradniuk.

"Ilyen fejlett partnerség mellett természetes, hogy vannak olyan kérdések is, amelyekben nem kell egyetértenünk, de fontos, hogy ezeket a nézeteket megoszthassuk egymással a közös álláspont kialakítása érdekében, annak tudatában, hogy együtt erősebbek vagyunk" – jelentette ki Lajcák. Rámutatott: Szlovákia számára az Amerikai Egyesült Államok rendkívül fontos gazdasági partner is egyben, hiszen 120 amerikai cég működik az országban, s ezek 50 ezer embert foglalkoztatnak.

Lajcák a megbeszélés témáit ismertetve kiemelte a kétoldalú együttműködést, azon belül a védelmi és biztonsági együttműködést.

Az amerikai külügyminiszter a sajtótájékoztatón leszögezte: a két országnak közösek a védelmi prioritásai. Hozzátette: mindkét ország tudatosítja "milyen agresszíven viselkedik Oroszország" , Szlovákia pedig tisztában van azzal, hogy mennyire fontos a NATO-n belüli együttműködés. Pompeo utóbbival összefüggésben említést tett a Pozsony által tavaly jóváhagyott – az ország történetében legnagyobb értékűnek számító – vadászrepülőgép beszerzésről illetve az azt megelőző a helikoptervásárlásról is. Szlovákia mindkét esetben amerikai gyártású eszközöket vásárolt. Mindezek – vélekedett Pompeo – hathatósan hozzájárulnak a két ország közti biztonsági együttműködés fejlesztéséhez.

Az amerikai külügyminiszter szlovákiai látogatása korábbi szakaszában, a dévényi Szabadság kapuja emlékműnél mondott beszédében szót emelt Kína "erősödő befolyása" ellen is, ott Oroszországgal kapcsolatban úgy vélekedett: "az orosz agresszió aláássa a kontinens szabadságát."

Mike Pompeo egy a Huawei ügyet és az amerikai- európai uniós kereskedelmi kapcsolatok jövőjét firtató kérdésre válaszolva leszögezte: országa az EU partnere akar lenni. A Huawei ügy kapcsán hozzátette: azt akarják, hogy a partnereik is tudjanak a "kockázatokról" , mert biztos benne, hogy ezek ismeretében "jó döntéseket" fognak hozni.

Pompeo, arra az újságírói felvetésre, hogy több uniós ország – köztük Szlovákia – továbbra sem ismerte el a magát ideiglenes venezuelai elnöknek kikiáltó Juan Guaidót, azt mondta: bízik benne, hogy az amerikai állásponthoz további országok csatlakoznak majd.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.