A elnöki kegyelem lehetőségeiről tárgyalt Trump jogi tanácsadóinak csapatával Donald Trump volt ügyvédje, Michael Cohen, még mielőtt az elnök ellen vallott volna – adta hírül a The Wall Street Journal című lap csütörtökön.

A lap információi szerint Cohen nem személyesen, hanem ügyvédje révén próbált egyezkedni. Még tavaly tavasszal bízta meg Stephen Ryan ügyvédet, hogy vegye fel a kapcsolatot Donald Trump személyes ügyvédjeivel. Ez pár héttel azt követően történt, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársai az irodájában és a lakhelyén iratokat foglaltak le.

The Wall Street Journal: Donald Trump volt ügyvédje korábban az elnöki kegyelem lehetőségéről egyezkedett

Fotó: pixabay.com CCO

Az elnök ügyvédei, köztük Jay Sekulow, Rudy Giuliani és Joanna Hendon nemet mondtak a felvetésre, de a The Wall Street Journal információi szerint Giuliani állítólag nyitva hagyta a lehetőséget egy esetleges későbbi elnöki kegyelemre.

Lanny Davis, Cohen egyik ügyvédje a lapnak megerősítette, hogy védence igenis nyitott volt arra, hogy előzetes egyeztetések után kegyelmet kérjen az elnöktől. Davist az eredménytelen egyeztetések után szerződtette Cohen, és ezt követően kezdte azt nyilatkozni, hogy nem az elnöknek tartozik lojalitással, hanem elsődlegesen a családjának, majd az országnak.

Az időközben az ügyvédi kamarából is kizárt Michael Cohen a múlt héten a képviselőház egyik bizottsági meghallgatásán azt nyilatkozta: "soha nem kértem és nem is fogadnék el kegyelmet Trump úrtól".

Cohennak szerdán kellett volna megkezdenie hároméves börtönbüntetését, amelyet nyolc rendbeli bűncselekményért, köztük banki- és adócsalásokért, a hatóságok félrevezetéséért szabtak ki rá. Szerdán azonban zárt ajtók mögött tartott megbeszélésen vett részt Adam Schiff demokrata párti politikussal, a képviselőház hírszerzési bizottságának vezetőjével. Sajtóhírek szerint a Trump-vállalat korábban Moszkvában tervezett felhőkarcolójára vonatkozó dokumentumot adott át Schiffnek.

Michael Cohen csütörtökön bejelentette: pert indít Donald Trump vállalata ellen, mert a cég nem fizetett ki neki egyes járandóságokat.

A hírszerzési bizottság közben beidézte azt a Christopher Steele volt brit hírszerzőt, aki a 2016-os választási kampány idején a demokraták megbízásából dossziét állított össze Trumpról. E dosszié állításai alapján indították meg a Trump-kampánycsapat munkatársainak oroszokkal történt állítólagos összejátszásával kapcsolatos vizsgálatokat. A dossziéban foglaltakról időközben kiderült, hogy hamis állításokat tartalmaz, noha valódiságukat – mások mellett – James Clapper, az Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) volt igazgatója a kongresszus előtt is megerősítette.

A CNN hírtelevíziónak Clapper most azt állította: nem szándékosan vezette félre a kongresszust, hanem csak azért erősítette meg a Steele-dosszié információit, mert nem értette pontosan a törvényhozók vonatkozó kérdéseit.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Tavryni őrnagy
Nincs némi szerepcsere? Itt valami félrecsúszott.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.