"Tegyük ismét naggyá Csehországot!" – mondta csütörtökön a washingtoni Fehér Házban Andrej Babis cseh kormányfő, miután tárgyalt Donald Trump amerikai elnökkel és Mike Pompeo külügyminiszterrel. A miniszterelnök ezzel Trumpnak az amerikai elnökválasztási kampányban – az Egyesült Államokra – használt jelmondatát visszhangozta, saját hazájára vonatkoztatva.

Babis feleségével együtt szerdán érkezett kétnapos látogatásra az amerikai fővárosba. Főként gazdasági és biztonságpolitikai kérdésekről tárgyalt az amerikai elnökkel.

A Fehér Házban újságíróknak nyilatkozva Donald Trump dicsérte Csehországot.

"A Cseh Köztársaság nagyon, nagyon jól áll gazdaságilag és minden más tekintetben is" – fogalmazott, hangsúlyozva, hogy Csehország biztonságos és katonailag erős ország. "Nagyon jó a kapcsolat az Egyesült Államok és a Cseh Köztársaság között, és sokat kereskedünk is egymással" – emelte ki Trump.

Andrej Babis megerősítette, hogy a cseh-amerikai gazdasági kapcsolatok kiválóak és folyamatosan bővülnek.

"Beruházóink jelen vannak az Egyesült Államokban, és már több ezernyi munkahelyet teremtettek itt" – hangoztatta a cseh miniszterelnök, majd így fordult Donald Trumphoz: "Elnök úr, én figyeltem a 2019-es évértékelő beszédét az unió helyzetéről, és mondhatom, tökéletesen értem a tervét, hogyan akarja ismét naggyá tenni Amerikát. Nekem hasonló tervem van, hogy a Cseh Köztársaságot tegyem ismét naggyá".

Trump és Babis megvitatott biztonságpolitikával és kiberbiztonsággal összefüggő kérdéseket is. Az amerikaiak szóba hozták a Huawei kínai telekommunikációs óriáscég iránti bizalmatlanságukat, és ismételten kétségeket, aggodalmakat fogalmaztak meg. Közös közleményében a két politikus ki is tért e kérdésre.

"Országaink együttműködnek majd a telekommunikációs hálózatok és alkatrész-utánpótlásaik biztonságosságának és megbízhatóságának biztosításában annak érdekében, hogy csökkenjék a rosszindulatú kibertevékenység" – olvasható a közleményben.

A két vezető síkra szállt az energiaforrások körének szélesítéséért Európában. "Tovább vizsgáljuk a Közép-Európában kifejlesztendő regionális energetikai struktúra lehetséges előnyeit" – szögezték le a közleményükben.

Andrej Babis még elutazása előtt, Prágában interjút adott az AP amerikai hírügynökségnek, és ebben dicsérte Donald Trumpot. A Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel tartott csúcstalálkozóra utalva külön kiemelte, hogy az amerikai elnök "diktátorral is tárgyal a katonai konfliktusnál jobb megoldás érdekében".

Elemzők szerint az amerikai elnök és a cseh kormányfő sok kérdésben hasonlóan gondolkodik. Így például azonosan ítélik meg a migránsproblémát. Donald Trump az amerikai-mexikói határ erősítésével akar gátat vetni az illegális migrációnak, Andrej Babis pedig nyíltan ellenzi, hogy Csehország migránsokat fogadjon be. Emmanuel Macron francia államfő legutóbbi javaslatáról – amely a migráció "menedzselését" javasolta – például úgy fogalmazott: "egyáltalán nem tetszik, nem gondolom, hogy ez a helyes irány".

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.