De módosításokat írtak elő a gyártócégnek. Trump szerint nem pilótákra, hanem számítógépes tudósokra van szükség inkább.

Az amerikai szövetségi repülésügyi hatóság (FAA) hétfőn bejelentette, hogy módosításokat írt elő a Boeing repülőgépgyártó cégnek az Etiópiában balesetet szenvedett repülőgép típusára, de nem állítja le e gépek repülését.

A módosítások a Boeing 737 MAX 8 és a 737 MAX 9 típusú repülőgépeket érintik. E repülőgépek ellenőrző rendszerén kell módosításokat végrehajtani legkésőbb áprilisig. A Boeingnek frissítenie kell az ilyen típusú repülőgépeket vezető pilótái jelenleg forgalomban lévő kiképző könyveit is.

Az amerikai repülésügyi hatóság nem állíttatja le a Boeing 737-es gépeket

Fotó: wikipedia CC BY-SA 4.0/Acefitt

Etiópiában vasárnap szenvedett a felszállás utáni pillanatokban végzetes balesetet az Ethiopian Airlines egyik 737 MAX 8-as típusú gépe, fedélzetén 149 utassal és nyolcfős személyzettel. Ugyanez a modell zuhant a tengerbe tavaly októberben Indonézia partjainál is, szintén nem sokkal a felszállás után. A Lion Air indonéz légitársaság katasztrófájának 189 halálos áldozata volt.

Repülési szakemberek szerint igen ritka, hogy egy új repülőgép-modell rövid időn belül kétszer is kudarcot valljon. Indonézia és Kína átmenetileg kivonta a forgalomból a Boeing e két új modelljét, és a Cayman Airways karibi légitársaság is bejelentette, hogy e típusokból egyelőre egyetlen gép sem szállhat fel.

Hétfőn egyébként a New York-i tőzsdén 13 százalékos eséssel nyitottak a Boeing részvényei. Elemzők szerint utoljára a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után volt ilyen alacsony a Boeing-részvények árfolyama.

Kedden – miután több állam után Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság is bejelentette a 737 MAX típusú Boeingek forgalomból történő kivonását – Mitt Romney republikánus és Elizabeth Warren demokrata párti szenátorok is arra szólították fel a repülésügyi hatóságot, hogy átmeneti időre vonja ki a forgalomból ezeket a repülőgépeket. Warren szenátor – aki a demokraták egyik elnökjelölt-aspiránsa is – kongresszusi meghallgatást is sürgetett az ügyben. "Nem pilótákra van szükség, hanem inkább számítógépes tudósokra a MIT-ről" – írta az üggyel kapcsolatos Twitter-bejegyzésében Donald Trump amerikai elnök, utalva a híres bostoni Massachusetts Institute of Technology (MIT) műegyetemre.

Az FAA egyelőre nem kívánta nyilvánosan kommentálni az ügyet.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.