A külgazdasági és külügyminiszter szerint a magyarságnak, akárcsak 1848-ban, ma is összefogva kell megvédenie szabadságát. Szijjártó Péter Marosvásárhelyen, a székely vértanúk emlékműve mellett beszélt erről csütörtökön, a nemzeti ünnep alkalmából tartott rendezvényen.

Szijjártó 1848-ról: migránsok – de most nem volt direkt brüsszelezés

A múlt felidézése nagy lehetőség annak megmutatására, hogy a magyar nép ma is a szabadság népe, Magyarország ma is a szabadság országa – közölte Szijjártó Péter.

Az 1848-as forradalom nem kizárólag történelem, hanem a "szívünk, gerincünk". Az akkori forradalmárok a maguk jövőjét, a most élők jelenét építették, amikor a szabadságért harcoltak. Ma a helyzet megint úgy áll, hogy Magyarország szuverenitásáért és a magyar emberek döntési szabadságáért kell újra megküzdeni – jelentette ki.

Úgy vélte: a mai magyarok is képesek arra, hogy – mint 1848-as elődeik – megváltoztassák a történelem menetét.

A magyar közösségeket sehol nem lehet erőszakkal asszimilálni vagy hátrányban részesíteni. Magyarország nemzeti kormánya mindig ki fog állni a határon túli magyarok jogaiért – jelentette ki a miniszter.

Magyarország a területén élő nemzeti kisebbségeknek biztosítja a lehetőséget, hogy szabadon, bármiféle retorzió nélkül megünnepelhessék hőseiket, nemzeti összetartozásukat – mondta Szijjártó Péter.

A kölcsönös tisztelet jegyében mi is elvárjuk minden országtól, ahol magyar emberek élnek, hogy megünnepelhessék saját hőseiket és a nemzeti összetartozásukat. Ha ugyanis a többségi nemzet megadja a nemzetiségeknek a tiszteletet, azzal saját méltóságát is őrzi, ha a nemzetiségek megélhetik és tovább örökíthetik önazonosságukat, azzal erősítik és nem gyengítik azt az országot, ahol élnek

- vélekedett.

A külügyminiszter szerint ma jelentős erők mozdultak meg azért, hogy a következő évtizedekben tízmilliók induljanak meg Európába Afrikából és a Közel-Keletről, és Európa nyugati része mindezt "feltartott kézzel nézi".

A magyarok büszkék lehetnek arra, hogy Magyarország az Európai Unióban egyedüliként kérdezte meg az embereket arról, hogy akarnak-e tömeges bevándorlást, akarnak-e lemondani a szuverenitásukról és arról a jogukról, hogy maguk döntsék el, kikel akarnak együtt élni – mondta Szijjártó Péter.

Hozzátette: a szuverenitás megőrzésének útja biztosítja a Kárpát-medence magyarságának a megmaradását.

"Csak annak a nemzetnek van jövője, amely a családok támogatására és megerősítésére, a becsületes munkára és a nemzedékek közötti megértésre épít" – közölte a miniszter.

Szijjártó Péter arra biztatta hallgatóságát, mutassák meg Európának és a világnak, hogy a magyar nemzet véleményét nem lehet és nem is érdemes figyelmen kívül hagyni.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: MTI/Mónus Márton

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Semmi ""brüsszel""? El3g [email protected] igehírdetés lehetett...
Rockxy
A piszkos fidesz eltitkolja, hogy idegen befolyás alatt állunk.
CsipkeRózsa
"Ma a helyzet megint úgy áll, hogy Magyarország szuverenitásáért és a magyar emberek döntési szabadságáért kell újra megküzdeni – jelentette ki."

Ki lehet lépni az EU-ból, ha úgy érzi a kormány, hogy nincs szükségünk egy európai együttműködésre.
A magyar emberek döntési szabadságáért viszont a népnek kellene tennie a mostani kormány ellen.
human
Brüsszelezés nélkül mit ér egy Március 15-i megemlékezés? Szegény vidékieket hiába szállítják fel az EU-s mikrobuszokkal. A lengyel vendégtapsolóknak meg mindegy,mert úgysem fogják érteni Orbánt.
Nessy
@human: lesz, csak nem mondják ki Brüsszel nevét! Most csak az "elnyomó hatalom" ellen harcol pártunk és kormányunk! A hívek meg érteni vélik, hogy ez csak Brüsszel lehet!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.