Manfred Weber, az EPP csúcsjelöltje épp a Fideszről szóló szavazás előtti napon hozta nyilvánosságra elképzeléseit. Például azt, hogy megvonná a pénzt azoktól az államoktól, ahol rendszerszinten sérül a jogállam.

Weber: ha nincs jogállam, nincs pénz

Valószínűleg nem véletlen, hogy éppen a Fidesz Európai Néppártban betöltött tagságáról szóló szavazás előtti napon hozta nyilvánosságra és küldte el az újságíróknak Manfred Weber, a jobbközép konzervatív pártcsalád csúcsjelöltje saját javaslatát a jogállami kritériumrendszerről. Olyannyira nem lehet véletlen, hogy a Frankfurter Allgemeine Zeitungban németül megjelent rövidített változatot Orbán Viktor fotójával illusztrálták.

„Még az Európai Unión belül is nyomás alá került a jogállam és a demokrácia”

– kezdi Weber, majd meg is említi, hogy Lengyelország és Magyarország ellen már folyik az uniós alapokmány hetes cikkelye szerinti eljárás.

„Úgy tűnik, hogy az uniós jog megsértése, a korrupció, az igazságszolgáltatás függetlenségével szembeni politikai manőverek és az alapvető jogokkal szembeni laza hozzáállás aláássa az európai jogállamiságot."

Manfred Weber elképzelése szerint egy kilenctagú, független, a jogállamiság területén elismert bírói testület, amely kétévente valamennyi tagállamról jelentést készít.

A testület háromféle értékelést adhat:

- Zöld kártyát kap az az ország, ahol minden rendben van.

- Sárga lapos lesz az, ahol egyes területeken hiányosságok, jogsértések tapasztalhatók, ellenük az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít.

- Piros lapot kap az, ahol súlyos és rendszerszintű hiányosságokat tárnak fel. Itt az Európai Bizottságnak nincs mérlegelése, az adott tagállamot be kell perelnie az Európai Bíróságon. Ha az Európai Bíróság is megerősíti a súlyos és rendszerszintű hiányosságok meglétét, akkor az Európai Bizottság automatikusan pénzügyi szankciókat vet ki, ami az uniós forrásokhoz korlátozott hozzáférést jelenti. Ezt az Európai Tanács minősített többséggel, vagy az Európai Parlament egyszerű többséggel megvétózhatja.

Aki piros lapot kap, nem kap pénzt

– tette egyértelművé javaslatát a csúcsjelölt.

Forrás: index.hu

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

teuton
@Pegero: Hat sok fogalmad nibncs a dolgokrol... De ki lehet lepni az EU-bol es belepni a Szovjetunioba! Nagyon egyszerü, csak egy nepszavazas kell es talalnod kell meg hozza kb. 4 millio magadhoz hasonlo együgyü birkat...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kokopelli
@Commenter: Azon ß@rnék be,ha a nagypofájúak egy kilépés után vízummal közleked-
hetnének az EU-n belül! A kinnt dolgozó polgártársak örülnének a kötelező "Arbeitserlaubnis"
bevezetésének..stb..stb! Az autógyárakkal nem lehet senkit megzsarolni,mivel azonnal beug-
ranak a többi országok! A kormánynak semmi sem drága!mert a rablott vagyon már régóta a
határon túl fiadzik!
tulipan
@durbincs: Mi van, te meleg orbánseggnyaldosó, szaros pofájú Sügér, ot a Ploesti mélyített bányakecódban, a meleghaverod,Shikarival, ? a Petro mellett ? a bedes Denevér-kulát rágicsálva? Most aztán nyaldoshatod a gazdád seggét!!! :) a sertéstelepi? menj már szaporán a tiszta vízért mosd ki a vályúkat újra , csili-vilire ? etetés lesz,a narancsos malackák megéheztek,hajrá? azt ropd ám sebesen és ne lopjd a munkát,mint bányába 50IQ-s a fejét meg ne verd állandóan a falba jó, mert múgy is egy született agyrepedt ,s csak bocskoros bedesbaki vagy? azt meg ne próbálj hablatyolni te szerencsétlen, hisz soha nem ment az neked? verembe világrajöttél nem kell hogy megint 2 napig ugasd a holdat ,a giliszta alkatoddal ? a tücsöknyi hangoddaal ? Rettenet Bedes Kapcás szörnyeteg?
tulipan
@durbincs: : Mi van, te meleg orbánseggnyaldosó, szaros pofájú Sügér, ot a Ploesti mélyített bányakecódban, a meleghaverod,Shikarival, ? a Petro mellett ? a bedes Denevér-kulát rágicsálva? Most aztán nyaldoshatod a gazdád seggét!!! :) a sertéstelepi? menj már szaporán a tiszta vízért mosd ki a vályúkat újra , csili-vilire ? etetés lesz,a narancsos malackák megéheztek,hajrá? azt ropd ám sebesen és ne lopjd a munkát,mint bányába 50IQ-s a fejét meg ne verd állandóan a falba jó, mert múgy is egy született agyrepedt ,s csak bocskoros bedesbaki vagy? azt meg ne próbálj hablatyolni te szerencsétlen, hisz soha nem ment az neked? verembe világrajöttél nem kell hogy megint 2 napig ugasd a holdat ,a giliszta alkatoddal ? a tücsöknyi hangoddaal ? Rettenet Bedes Kapcás szörnyeteg? moslék Ajakú bányarecskás ?
Tácsad a szád megyek WC-re..
kokopelli
@Nessy: ...miért is zavarná az egybites fideszes "szagértőket" a valóság? (;-))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.