Szerda kora estére dönthet elvileg a Fidesz kizárásáról az Európai Néppárt jobboldali uniós pártcsaládjának vezetése, azonban az is előfordulhat, hogy a döntést megelőzően a magyar kormánypárt válik ki az EPP-ből, amennyiben a Fidesz tagságát "csak" felfüggesztik. Erről az utóbbi eshetőségről a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt szerdán. Gulyás Gergely közölte: a Fidesz a felfüggesztést nem tudja tudomásul venni, ilyen döntés esetén azonnal elhagyja a Néppártot. 

Orbán megérkezett a brüsszeli székházba – elkezdődött a Fidesz és az Európai Néppárt nagy tárgyalása

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen újságírók várják Orbán Viktor miniszterelnököt Brüsszelben, az Európai Parlament épületében, az Európai Néppárt tanácskozása előtt 2019. március 20-án. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Megérkezett Orbán Viktor

Amennyire én tudom, lesz egy sajtótájékoztató háromnegyed 6-kor

- tájékoztatta az újságírókat az érkező magyar miniszterelnök, akit nem sokkal később követett Manfred Weber is. Ő nem állt meg az újságírók kedvéért.

Orbán Viktor sajtótájékoztatóját az InfoRádió élőben közvetíti

- írja az Infostart.

Néppárti források szerint két szavazást is tarthatnak szerda délután a Fidesz tagságáról. Elsőként a párt kizárására vonatkozó 13-párti indítványról, majd elbukása esetén másodszor tagsága felfüggesztéséről, amit a CDU is támogat – írja a Bruxinfo.

Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár, Herman van Rompuy, az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács volt elnöke és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament (EP) volt elnöke alkothatja a Fidesz európai néppárti (EPP) tagságának ügyében eljáró "három bölcs" tanácsát a Spiegel Online német hírportál brüsszeli értesülése szerint.

Wolfgang Schüssel az Osztrák Néppárt (ÖVP) volt vezetője, az osztrák kormányfői tisztséget 2000-2007 között töltötte be.

Herman van Rompuy 2008-tól egy évig Belgium miniszterelnöke volt, az Európai Tanács állandó elnöki tisztségét pedig 2009-től 2014-ig töltötte be.

Hans-Gert Pöttering a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik tekintélyes veterán politikusa, 2007-2009 között volt az EP elnöke, 2010-től 2017-ig pedig a CDU-hoz közel álló Konrad Adenauer Alapítványt (KAS) vezette.

A "három bölcs" alkotta tanács létrehozásának tervéről elsőként a Bild című német lap számolt be a hírportálján március 11-én, azt írták, hogy az elképzelést Annegret Kramp-Karrenbauer CDU-elnök, a testvérpárt bajor Keresztényszociális Uniót (CSU) vezető Markus Söder bajor kormányfő és Sebastian Kurz osztrák kancellár, az ÖVP elnöke dolgozta ki, közös tervük a Fidesz EPP-tagsága megszüntetésének elkerülésére szolgál.

A terv szerint a tanács tapasztalatokat gyűjtene Magyarországon, és jelentést állítana össze a politikai helyzetről és a Fidesz tevékenységéről – írta a Bild, rámutatva, hogy ugyanezt a megoldást, a "három bölcs" tanácsának megalakítását alkalmazta 2000-ben 14 EU-tagállam, amelyek szankciókat vezettek be Ausztria ellen azért, mert az ÖVP – Wolfgang Schüssel vezetésével – koalícióra lépett az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ).

A lap felidézte: 2000-ben a "három bölcs" – Martti Ahtisaari volt finn államfő, Marcelino Oreja volt spanyol külügyminiszter és Jochen Frowein német nemzetközi jogász – arra a megállapításra jutott az ausztriai látogatás révén, hogy az ÖVP és az FPÖ koalíciós kormánya az EU értékeinek és normáinak megfelelően folytatja munkáját.

A jelentést átadták az EU soros elnöki tisztségét betöltő Franciaország államfőjének, Jacques Chiracnak, és röviddel ezután a 14 tagország feloldotta az Ausztria elleni szankciókat.

Az EPP politikai közgyűlése szerdai brüsszeli ülésén tárgyal a Fidesz kizárására irányuló indítványokról. Az elnökség a pártcsalád alapokmánya 9. pontja értelmében javaslatot tehet a Fidesz kizárására vagy tagságának felfüggesztésére.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán az MTI-nek elmondta:

a Fidesz akkor tud az EPP-ben maradni, ha szerdán nem csupán a párt kizárására, de tagságának felfüggesztésére sem kerül sor.

Mint mondta,

a Fidesz a felfüggesztést nem tudja tudomásul venni, ilyen döntés esetén azonnal elhagyja a Néppártot.

Hozzátette: ha a kizárás alaposságának vizsgálatára létrejön egy "három bölcsből" álló bizottság, a Fidesz önkéntes döntéssel azt vállalja, hogy a testület munkájának lezárultáig nem vesz részt az EPP testületeinek munkájában.

Forrás: MTI, Infostart.hu, 24.hu, bruxinfo.hu

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Zsarolni azt tudnak!
"a Fidesz a felfüggesztést nem tudja tudomásul venni, ilyen döntés esetén azonnal elhagyja a Néppártot."
Remélhetőleg kétlábbal kirúgják őket!!
A német keresztényi pártok is hiteltelenek lesznek vezetőikkel együtt ha nem szavazzák meg a kizárást!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Jozefina
Zsarolni azt tudnak!
"a Fidesz a felfüggesztést nem tudja tudomásul venni, ilyen döntés esetén azonnal elhagyja a Néppártot."
Remélhetőleg kétlábbal kirúgják őket!!
A német keresztényi pártok is hiteltelenek lesznek vezetőikkel együtt ha nem szavazzák meg a kizárást!!!
RonaGyuri
Ha nem rúgják ki a dagadt retardált törpét, akkor a németek ocsmány hálátlan alakok, a magyar emberek nem ezt érdemlik tőlük! /((
Eriksson
@Jozefina: @RonaGyuri: Ha kirúgják a Fideszt a Néppártból, akkor egyszerűen átigazolnak egy radikálisabb pártcsaládhoz, ahol szabadabban fognak tudni mozogni, mert nem lesz kötőfék.
Hiányukkal a Néppárt gyengülni fog, tekintve, hogy más pártok is követhetik őket.
Eladott Ország
A bűnöző despota cigány most is hozza magát, mindkét keze zsebre dugva. Egy rohadt beképzelt cinikus szarházi! Azt nem tudom, hogy ez a bűnöző mire játssza meg az agyát. Már régen le kellet volna szarni a pofáját! Hitelországban hitelnemzedék születik. Ülünk a trógerság felcsúti vonatán, ami nem visz sehová. Ébresztő, emberek! Ezek képesek a vonatot olyan vágányra irányítani, ami végleg kivisz a demokráciából – bele az orbáni diktatúrába. Legyünk végre kurva hangosak és bátrak, hagyjuk el az egyik állomáson diki-vikit, örökre.
Sziszifusz
Mindkét keze a zsebében, úgy jelenik meg a brüsszeli székházban.
Ez vagy csak egy illetlen megnyilvánulás, vagy csak így tudja uralni azokat a kényszermozgásokat, amelyek pszichés állapotának egyik tünetei.
Eladott Ország
@Sziszifusz: A csúti egy büdös bunkó, beképzelt tahó, aki csak az eszét játssza.
Sámannus
Kivágják mint macskát szarni. Belül má elviselhetetlen a bűz
csak úgy....
Orbán egy zakkant proli ,a leg veszélyesebb a maguktól magasba küzdöttek listáján...
csak úgy....
@Shikari: te idióta tibi,már elnézést mert én annak ellenére kedvellek,hogy te agyilag zokni...
anyácskád puff mutti, faterod ...ismeretlen, na ebbböl eredsz te és a szopatási elméleted!
cs.tibi laci
csak úgy....
@Eriksson: szerinted,ha egy "radikálisabb pártba " ? a fidesz radikális? azt hittem,hogy keresztény demokrata és konzervdoboz...
mi nem volt még az orbán ? szerinted a leendö párttársai ezt nem tudják?
Eriksson
@csak úgy...: Igazad lehet A Néppártnál nem sok radikálisabb van... Lásd ezt a huzavonát.
Nem tudom mi volt, mi lesz Orbán, és nem is érdekel túlzásban. Nem a rokonom.
csak úgy....
@Eriksson: ha egy hülyének hónapokig köll magyarázni valamit, az szerinted radikális? na eriggy má...
má,hogy ne érdekelne orbán sorsa, más segg más ízek...,neked a volt KISZ segg jön be és természetesen európában mindenki hülye,csak orbán nem...,te dógod! remélem késöbb sem visítozol,hogy nem így gondótad...
Eriksson
@csak úgy...: Szánalmas vagy az erőlködéseddel. Nálad butább némbert lámpással kell keresni.
Lepényleső
A néppárt most doktorált fogorvosként,s a bán foga fehérjét most látta elsőként?
vadsanca
"a Fidesz a felfüggesztést nem tudja tudomásul venni, ilyen döntés esetén azonnal elhagyja a Néppártot."
-Nem fogtok hiányozni. sőt észre sem veszik, hogy nem vagytok ott.-
Ezek a "hasznos idióták" biztos nem jól csinálnak valamit. Ugye Viktor? Azért ennyire okos nem lehetsz!?
Már ideje lenne ha száműzetésbe vonulnál a haverjaiddal együtt! Nekem sem hiányoznál, de a barátaid sem.
Be kell látnod, hogy "sokat akar a szarka, de...!"

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.