Stabilan növekedett Franciaország gazdasága a tavalyi utolsó negyedévben. Ez némileg hitelteleníti a hónapok óta tiltakozó sárgamellényes mozgalmat.

Jó évet zárt Franciaország

A francia statisztikai hivatal (Insee) kedden közzétett harmadik, utolsó becslése szerint tavaly október-decemberben az előző negyedévhez képest 0,3 százalékkal gyarapodott Franciaország hazai összterméke (GDP), csakúgy mint a harmadik negyedévben.

Az adat nem változott, mindhárom becslésben 0,3 százalékot adott meg növekedési ütemnek a statisztikai hivatal.

A tavalyi év egészében 1,6 százalékkal bővült a francia gazdaság, ez az adat 0,1 százalékponttal kedvezőbb az első két becslésben szereplő 1,5 százaléknál. Ugyanakkor így sem éri el a kormány 1,7 százalékos előrejelzését, és jelentősen elmarad a 2017-ben elért 2,3 százalékos növekedéstől.

Az euróövezet második legnagyobb gazdaságában a tavalyi utolsó negyedévben az export volt a növekedés fő hajtóereje. Az export negyedéves szinten 2,2 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben mért 0,6 százalék után, míg az import 1,2 százalékkal bővült az előző negyedév 0,2 százalékos csökkenése után.

A bruttó állóeszköz-felhalmozások növekedési üteme 1,0 százalékról 0,3 százalékra lassult, ezen belül a vállalati beruházások esetében 1,7 százalékról 0,3 százalékra esett. A háztartások fogyasztása – a francia gazdasági növekedés hagyományos hajtóereje – 0,4 százalékos emelkedésről stagnálásra váltott, míg a kormányzati kiadások az előző negyedévi 0,2 százalékról 0,4 százalékra nőttek.

Tavaly Franciaország exportja 3,3 százalékkal, importja pedig 1,3 százalékkal bővült, 2017-hez képest a kivitel növekedési üteme 1,4 százalékponttal, az importé pedig 2,8 százalékponttal csökkent. A háztartások fogyasztásának növekedése 1,1 százalékról 0,8 százalékra esett vissza, a kormányzati kiadásoké pedig 1,4 százalékról 1,1 százalékra süllyedt. A tőkeberuházások növekedési üteme 4,7 százalékról 2,9 százalékra lassult, ezen belül a vállalatoké 4,4 százalékról 3,9 százalékra, a háztartásoké pedig 5,6 százalékról 1,8 százalékra gyengült.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.