A brit kormány kedd este közölte, hogy nem kívánja visszavonni a Brexit-folyamat elindításáról hozott döntését, annak ellenére sem, hogy milliók írták alá az ezt követelő hivatalos petíciót.

Kedd estig csaknem 5,8 millióan írták alá a brit kormány és a parlament hivatalos petíciós honlapján minap megjelent felhívást, amely követeli, hogy a kormány vonja vissza a Brexit-folyamat elindításról két éve hozott döntést, és az Egyesült Királyság maradjon az Európai Unió tagja.

A brit kormány nem tervezi a Brexit leállítását

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A szavazásra jogosult felnőtt brit lakosság 11 százaléka írta alá eddig a felhívást, ami rekord a hasonló hivatalos petíciós kezdeményezések történetében.

Az aláírások száma óránként továbbra is több ezerrel növekszik.

A brit Brexit-ügyi minisztérium kedd este kiadott közleménye szerint ugyanakkor a kormány továbbra is szilárdan kitart azon álláspontja mellett, hogy nem vonja vissza a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról, vagyis a kilépési folyamat elindításáról két éve tett bejelentést, mivel tiszteletben kívánja tartani a brit EU-tagságról 2016-ban tartott – a kilépést pártolók szűk, 51,89 százalékos többségű győzelmével végződött – népszavazás eredményét.

A tárca közleménye szerint a kormány elismeri, hogy a Brexit törlését követelő petíció aláíróinak száma "jelentős". Mindazonáltal a 2016-os népszavazáson a választópolgárságnak csaknem a háromnegyede részt vett, és közülük 17,4 millióan szavaztak arra, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból.

A minisztérium szerint ez a legnagyobb demokratikus felhatalmazás, amelyet brit kormány valaha is kapott.

Mindemellett a 2017-es parlamenti választásokon a résztvevők több mint 80 százaléka olyan pártokra voksolt – beleértve az ellenzéket –, amelyeknek választási programjában szerepelt a kötelezettségvállalás az EU-tagságról tartott referendum eredményének tiszteletben tartására.

A közlemény szerint a brit kormány tartja magát e kötelezettségvállaláshoz. A kilépésről hozott döntés visszavonása ugyanis a brit népnek tett ígéret megszegése lenne, amely helyrehozhatatlan károkat okozna a közbizalomban.

(MTI)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
Tessék újra szavaztatni a népet buznyálkok, változnak a körülmények ezt is tiszteletben kell tartani.

A kiléptetés pedig legalább 66% -os támogatással lehessen, mivel a nép buta, félrevezethető, manipulálható, legfőképpen a tömegek. Azért van a törvényhozás, hogy törvénykezzen. És nem fordítva.
kokopelli
@Peller Anikó: Igazad lehet,de cca 6-7 év kevés volt a "naccságának" előkészíteni vagy
elvetni az egészet! Ez az angol gyorsaság,amit évszázadok alatt megszoktak! Lassan rájön a
hölgy,hogy mekkorát bukhatnak,de ő is "vaslady" akar lenni! Ott máshogy ketyegnek az órák!
Eladott Ország
A kilépés lefújása lehet, hogy megsértené a szent demokráciát, de precedens lenne arra nézve, hogy kimondjuk-e, hogy a nép pusztán többségi alapon nem ért mindenhez.Tegyük hozzá, hogy az a népszavazás valójában egy belpolitikai játszma része volt és a kiötlői sem gondolták, hogy így sül el. "Anglia egy olyan gazdag emberre emlékeztet, amelyik elvesztette a vagyonát, de még nem vetett számot új helyzetével." ( Konrad Adenauer )
verőce21
Jó, az rendben van, hogy a kormány hivatalból a brexit mellett van. És May csicska már a "tizennyolcadik változatot" dolgozza ki a kilépési tervre, de ezeket a shakespeare-i jellemeket is tanítani kellene az idegklinikákon, ahogyan ott az alsóház padsoraiban és padsorai között tevékenykednek.
kokopelli
Amennyiben 1000 németet megkérdeznél,úgy tíz sem tudná megmondani,hogy mi az ere-
dete a "Made in Germany"-nak!...aqnno az angolok mérhetetlen hülye "öngólja" ill. tippje!!
Kb. 2014-ben egy osztrák újságban olvastam először a vonaton,hogy a kilépésnél, a "City"
(a banknegyed Londonban) el fog néptelenedni mert vagy Páris vagy Frankfurt am Main,eset-
leg minkettő átveszi a City €-s forgalmát,ami a legnagyobb (eddig) az EU-ban! Tiszta öngól?
Tudja a mama is?A jövendő ,vámkötelezettséget is tudja?Az angolszellemi "vendégmunkások"
új helyzetét is tudja?...stb..stb ?!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.