Kötelezné a londoni parlament a miniszterelnököt, hogy újabb halasztást kérjen a Brexitre az Európai Uniótól.

Brexit: a britek nagyon ki akarnak lépni az EU-ból, de most még nem

A jelenlegi állás szerint az Egyesült Királyság április 12-én, vagyis jövő pénteken megállapodás nélkül kikerülhet az EU-ból, mivel az alsóház a Brexit feltételrendszeréről novemberben elért hivatalos megállapodást eddig háromszor, a képviselők által önállóan kidolgozott alternatív javaslatcsomagokat kétszer leszavazta.

A kedden beterjesztett, többpárti indítvány – ha véletlenül felfogadják – kötelező erővel felszólítaná Theresa Mayt, hogy kérje az EU-tól a múlt havi uniós csúcson a jelenlegi helyzetre megállapított április 12-i Brexit-határidő elhalasztását. Hogy mennyi időt is akarnak kérni az EU-tól, arról még nem döntöttek. Az indítványról holnap után, csütörtökön szavazna az alsóház.

A konzervatív párti kormány kedden maratoni kabinetülést kezdett, amelyről délutánig csak annyi szivárgott ki, hogy szóba került a felkészülés felgyorsítása a megállapodás nélküli Brexitre, illetve az előrehozott parlamenti választások lehetősége.

Yvette Cooper, az ellenzéki Munkáspárt képviselője szerint nagyon veszélyes helyzet alakult ki, ugyanis már csak tíz nap van hátra a megállapodás nélküli Brexittel fenyegető április 12-i határidőig.

Cooper kijelentette:

 az egész Brexit-folyamat mélységesen lesújtó, az emberek már a hajukat tépik.

Theresa May a Brexit-megállapodás második alsóházi visszautasítás után kezdeményezte az EU-nál a kilépés elhalasztását június 30-ig.

A márciusi EU-csúcson született kompromisszumos megoldás szerint az Európai Unió május 22-ig tartó halasztásba egyezett bele, de ehhez a Brexit-egyezményt a korábbi kilépési határidőig, vagyis március 29-én, pénteken, közép-európai idő szerint éjfélig jóvá kellett volna hagynia a brit parlamentnek.

Mivel a Brexit-megállapodást az alsóház a múlt pénteken tartott harmadik szavazáson is elvetette, az EU-cson született döntés alapján új határidő lépett életbe: Londonnak immár jövő péntekig jeleznie kell a Brexit-folyamat további menetével kapcsolatos terveit, és azt, hogy ha e határidő meghosszabbítását kéri, akkor hajlandó-e részt venni a május végén esedékes európai parlamenti választásokon.

Az április 12-i határidő meghosszabbításához is szükséges az EU-ban maradó 27 tagország egyhangú jóváhagyása.

A határidő azonban ténylegesen ennél is szűkebb, mivel a Brexit-megállapodás harmadik londoni elutasítása után Donald Tusk, az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanács elnöke már április 10-ére soron kívüli EU-csúcsot hívott össze, amelynek célja az esetleges brit hosszabbítási kérvény és az azt alátámasztó érvek elbírálása.

Meg nem erősített hírek szerint May csütörtökön ismét az alsóház elé terjesztené a Brexit-megállapodást, de ehhez kell John Bercow házelnök engedélye is. Bercow nemrég olyan végzést hozott, hogy az elutasított egyezményt változatlan formában nem lehet újból beterjeszteni.

Az alsóház elnökének hivatala kedd délutánig csak annyit közölt, hogy még nincs döntés az újabb szavazás engedélyezése ügyében.

Amennyiben London újabb halasztást kérne és kapna, előállhat az az abszurd helyzet, hogy Nagy-Britanniában meg kell tartani a május végi EP-választásokat, miközben néhány héttel később elhagyják az Uniót.

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Végre egy új népszavazás kellene!!! A britek már értik, hogy mivel járna az EU-ból való távozás, tehát most már bölcsebben tudnának dönteni!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.