Ismét vitázott a magyar jogállamiság helyzetéről a tagállamok Európa-ügyi minisztereiből álló EU Tanács. Az úgynevezett 7. cikkelyes eljárás keretében zajlott tanácskozáson Németország és Franciaország közös nyilatkozatot tett.

A németek és a franciák vizsgálnák a magyar jogállamiságot – még Orbánt is kérdőre vonnák

Az EU két legnagyobb állama által kiadott dokumentumban többek között az áll, hogy:

Az uniós intézmények és a közös értékek tiszteletben tartása nem képezheti vita tárgyát. Ezért itt volt az ideje, hogy a magyar kormány beszüntesse a Bizottság tagjaival szemben indított lejárató kampányát.

Berlin és Párizs leszögezte: készen állnak arra, hogy konstruktív és tartalmas párbeszédet folytassanak Magyarországgal.

Számos aggasztó jel van ugyanis a németek és a franciák szerint. Ilyenek az igazságszolgáltatás függetlenségével, a korrupcióval, a média szabadságával, a tanszabadsággal, a vallásszabadsággal, a szólásszabadsággal és a kisebbségek és a menekültek jogaival kapcsolatos aggodalmak.

Nem pusztán egyes törvényeket tartunk aggasztónak: az alapvető értékek tiszteletben tartásáról szóló EP jelentés által festett teljes kép nagyon aggasztó. A tény, hogy nem kormányzati szervezetek és egyetemek kénytelenek elhagyni az országot a kormány által bevezetett korlátozó intézkedések miatt, mindannyiunk számára aggodalomra adnak okot.

Külön aggályokat vet fel a CEU helyzete, írják, jogosan merül fel a kérdés, hogy Magyarországon tiszteletben tartják-e a tudományos és tanszabadságot. „Ezért a küszöbönálló meghallgatáson üdvözölnénk, ha Magyarország magyarázatot adna arra, hogy a hatóságok milyen konkrét intézkedéseket fognak tenni annak érdekében, hogy a CEU továbbra is folytathassa tevékenységét Budapesten.

Ezért szükséges, hogy itt, a Tanácsban meghallgatásuk a magyar kormányt az alapértékek és a jogállamiság tiszteletben tartásáról. Támogatjuk azt az elképzelést, hogy júniusban, közvetlenül az európai választások után megrendezzük ezt a vitát. Egy ilyen meghallgatás lehetőséget nyújtana a parlament jelentésén alapuló konstruktív eszmecserére.

Forrás: hvg.hu

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Bástya Béla Elvtárs
@cikicakk55: Értem a felvetésed! Azonban szerinted az jogállam, ahol kilövik az adófizető állampolgár szemét (EU: Franciaország)?! Az jogállam, ahol nem mehetek be a "NO GO ZONA" területére a hazámban, merrt ÉLETVESZÉLYES (EU: Németország)...
Az jogállam, ahol a hatalom, hagyja, hogy bevándorlók gyilkoljanak évente sok-sok 300 embert (EU: Franciaország, Németország)?! Az jogállam, ahol megerőszakolják a leányainkat (EU: Franciaország, Németország, Svédország)?! Az jogállam, ahol a munakhelyemről kirúgnak, mert merek nyilatkozni nyíltan a médiának a migránsokról (EU: Svédország)?!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
cikicakk55
@Pegero: IIIIIIIIIIgen! Így nagyon jó,de miért tartod csacsinak magad?
cikicakk55
@kokopelli: Igen,én is tisztában vagyok vele,hogy nem hallgatják le a telefonjaikat,nem törik fel a postaládájukat,még is ezért nem mernek állítólag levélben vagy telefonon beszélni az itthon maradt rokonokkal.Ám nem csak a kinn dolgozó Magyarok hiszik ezt,hanem a Német nép mindegyike. Főleg azok félnek véleményt mondani,akik nem tolerálják a jelenlegi helyzetet,de kimondani nem merik.
cikicakk55
@kokopelli: Azért annyira nem csórók.Én szeretnék velük havonta pénztálcát cserélni.Az egy dolog,hogy egy akkora országban,főleg a sok hegy miatt nem tökéletes a lefedettség,de ezt is megoldják majd.Nálunk nincs hely,mert Hódmezővásárhelyen a töltés a legmagasabb földrakás,még is napi szinten megy el az internet,vagy a telefon bolondul meg.Mondjuk az én telefonom sem a legokosabb és a legdrágább fajta,de arra amire nekem kell arra jó.
kokopelli
@cikicakk55: Tudod hol ß@r a lefedettség,a gyéren lakott területeken,ahol a rókák is "agyonisten-
nel" köszönnek!(Alsó-Szászoknál ill. a tanyáknál) Ez semmi más,csak az ottani hivatalok tunyasága!
Én rendszeresen telefonálok a haverokkal,és a még megmaradt rokonokkal,határokon át,és azt a
amomobilon,holott a vonalas ingyen van a kégliben a rádióval,a TV és az Internettel együtt! Egyszer volt egy totál lekapcsolás,de a mobilon megjelent,hogy kábelcsere miatt ekkor és ekkor visszakap-
csolnak!Mit tesz isten?... két órával előbb végeztek! Ne higyj a propagandának! (;-))
Kérdés? Hol vannak azok "sok" a hegyek,ahol olyan sokan laknak? Az Alpok széle,ahonnan még egy
síverseny sem esett ki? A Fekete-erdő,ami csak egy magas dombocska?A szász dombok? (;-))
cikicakk55
@kokopelli: Én Németországnak csak a Türingiai részét ismerem,mert ott voltam és láttam személyesen,de az még a 70-es években volt.nekem,mint alföldi embernek,azok is magas hegyek voltak.Az Osztrákoknál szintén voltunk és közvetlen a gengszterváltás után,de ott jóval magasabb hegyek vannak,mint Németországban.Az biztos,hogy nem az elavult rendszereik miatt nincs lehetőség netezni,vagy telefonálni.Egyáltalán nem hiszek a propagandának.Nem vagyok egy túlképzett ember,de azért annyira könnyen nem lehet becsapni. Túl sok ismerős ment már ki az országból és azért tisztában vagyok azzal,hogy milyen,mennyire súlyos ott a helyzet. Nem azt mondom,hogy hó de jó és biztonságos,de szívesen cserélnék velük életszínvonalat. Mondhatnak nekem bár mit,akkor is tudom,hogy az összes Európai állam közül csak nálunk van az,hogy mindig az történik amit a kormány akar.magasról tesznek a nép érdekeire,megélhetési gondjaira,itt nálunk nincs Fideszes bűnöző,azok hazudnak akik azt mondják,hogy süllyed az életszínvonal, mindig csak azt szabad igaznak venni amit a kormány mond. Tudom,hogy csak Bulgária van még nálunk is szerencsétlenebb helyzetbe.
simmering73
Konstruktív és tartalmas párbeszédet ezzel a kormánnyal nem lehet folytatni. Így kár ilyenekkel vesződni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.