Ezerháromszáz normadiai tölgyet ajánlottak fel a Notre-Dame gerendázatának helyreállításához. Az eredeti tető faszerkezetéhez 21 hektárnyi erdőt használtak fel.

1300 százéves normadiai tölgyet ajánlottak fel a Notre-Dame helyreállításához

Tűz emészti a párizsi Notre-Dame-székesegyházat 2019. április 15-én. A lángok a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton keletkeztek és onnan terjedtek tovább. A tűz következtében összeomlott az épület huszártornya és odaveszett teljes tetőszerkezete. Forrás: MTI/AP/Thibault Camus

Ezerháromszáz normandiai tölgyet ajánlott fel a Groupama biztosító, Franciaország harmadik legnagyobb magán erdőtulajdonosa a Notre-Dame tetőszerkezetének helyreállításához

- jelentette a France3 televízió internetes oldalán.

A 3,5 millió magán erdőtulajdonost tömörítő Fransylva alapítvány kedden minden tagját felkérte, hogy ajándékozzon egy tölgyfát a Notre-Dame tetőszerkezetének helyreállításához.

Az ötletet a francia biztosító és beruházó is magáévá tette, és 1300 százéves tölgyet ajánlott fel a leégett tetőszerkezet pontos másának újjáépítéséhez.

A fákat a normandiai Conches-ban fogják kivágni, ahol a biztosítónak 1000 hektáros erdeje van.

Michel Druilhe, a France Bois Foret erdészeti szakszervezeti szövetség elnöke közölte:

nem tudják még, sikerül-e eredeti formájában helyreállítani a gerendázatot, de mozgósítják a francia állami és magán erdőket a középkori építészet gyöngyszemének helyreállítása érdekében.

A Notre-Dame tetőszerkezete az egyik legősibb ilyen építmény volt a francia fővárosban. Az eredeti az 1160-1170-es években épült és ugyan 1220-ban átépítették, de felhasználták az eredeti szerkezet számos elemét a mintegy 100 méter hosszú, 40 méteres kereszthajós, 10 méter magas tetőszerkezethez.

A tető faszerkezetéhez szükséges mintegy 13 ezer fát a feljegyzések szerint 1160 körül vágták ki, 21 hektárnyi erdőt használtak fel hozzá, a fák többsége a 800-900-as évektől nőtt.

A tölgy a normandiai erdők leggyakoribb fája, amelyet a bükk követ. A normandiai erdőségek 38 százalékát a két fő tölgyfajta, a kocsánytalan és a kocsányos tölgy teszi ki.

A gótikus székesegyházban hétfőn, a kora esti órákban csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet, leomlott a kúp alakú huszártorony. A Párizs szívében, az Ile de la Citén található épület az egyik legnagyobb francia turistalátványosság, milliók keresik fel évente.

Forrás: MTI

Címlapi kép: MTI/AP/Thibault Camus

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Semmilyen te milyen erdőből ajánlasz fel fákat, mert itt most tenni kell nem csak pofázni !!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
Semmilyen te milyen erdőből ajánlasz fel fákat, mert itt most tenni kell nem csak pofázni !!!
desiro
Csak szarvasokat tud kilőni a magán tulajdonból.
Jozefina
Szép gesztus az erdő birtokosoktól és a biztosítótól is!!!
kokopelli
@desiro: ...amennyiben a szarvasokat bedrogozzák előtte! "Ez" egy keresztény?
Eriksson
Csodálatos dolog ez a nagy összefogás a Katedrális helyreállításának érdekében. Itt a bizonyíték, hogy él még a keresztény virtus, bárhogy is próbálják ellehetetleníteni.
csak úgy....
@Eriksson: "keresztény virtus" :) te valamit nagyon keversz, azok a kurucok !
csak úgy....
@könnyű lelki sértés: gondolta valaki vagy valakik európában,hogy orbán azt teszi amit mond ? futbalista a szentem,nem politikus.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.