A magyar-kínai gazdasági kapcsolatok fejlesztéséhez minden politikai, kulturális feltétel adott – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Pekingben, kínai-magyar üzleti megállapodások aláírása előtt tartott beszédében.

Szijjártó szerint sosem voltak olyan jók a magyar-kínai kapcsolatok, mint jelenleg

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a kínai-magyar üzleti megállapodások aláírása előtt Pekingben 2019. április 26-án. MTI/KKM/Mitko Sztojcsev

A tárcavezető Magyarország szempontjából kulcskérdésnek nevezte a Kínával való hatékony gazdasági együttműködést, ugyanis – mondta – a világ immár legnagyobbra nőtt gazdasága akkora piacot jelent a magyar vállalatoknak, hogy az az exportteljesítményt döntően meghatározza.

Kína a legújabb technológiák használatával biztosítja, hogy a magyar gazdaság versenyképessége folyamatosan és dinamikusan nőjön

- hangsúlyozta.

Szijjártó Péter értékelése szerint

a magyar-kínai kapcsolatok még sosem voltak olyan jók, mint jelenleg.

A két ország kapcsolatrendszerét a kölcsönös tiszteletre alapozzák és az átfogó stratégiai partnerség szintjére emelték, ezért nincs nyitott kérdés a politikai kapcsolatokban, nincs, ami gátolná a gazdasági együttműködés további fejlődését – mondta.

Emlékeztetett, hogy tavaly Magyarország sanghaji központtal külgazdasági irodahálózatot nyitott, és eximbanki hitelekkel is segíti magyar vállalatok szerepvállalását a kínai piacon.

Kiemelte, hogy mára Kína vált Magyarország első számú kereskedelmi partnerévé az EU-n kívüli országok sorában, és tavaly, minden idők legmagasabb értékét produkálva, 8,7 milliárd dollár kereskedelmi forgalmat bonyolítottak.

A magyar vállalatok szempontjából fontos együttműködési területek közé sorolta az informatikát, az élelmiszeripart, a gyógyszeripart, a közlekedést és a vízgazdálkodást.

A beszéd után több megállapodást is aláírtak kínai és magyar vállalatok, egyebek mellett a budapesti és a hsziani nemzetközi repülőtér, ami újabb kínai városokat kapcsolhat be a Budapestről elérhetők hálózatába.

A Richter Gedeon gyógyszeripari megállapodásokat kötött, amelyekről Szijjártó Péter azt mondta, hogy tovább növelhetik a jelentősen bővülő magyar gyógyszeripari exportot.

Emellett megállapodást írt alá a Szegedi Tudományegyetem a Huawei-jel, ennek nyomán szegedi informatikai alapkutatások kapcsolódhatnak be a Huawei fejlesztési tevékenységébe.

Forrás: MTI

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
fordítom: ilyen mélyen még egyetlen magyar kormány sem nyalt be a kínaiaknak! =))
Gauntlet
Orbán agyából kipattan a hülyeség, huss végig seper!
Eladott Ország
Ameddig a fidesz ellenzékben volt, kemények küzdött Tibet felszabadításáért valamint azért, hogy a kínai elnyomás egyszer s mindenkorra véget érjen. Akkor még „menő” volt Free Tibet-et kiáltani és tibeti zászlót lengetni a kínai konzulátusnál. Ma már nem az. Ma a kínai kapcsolatok miatt Tibet huszadrangú, az ottani emberek sorsa a magyar kormányt többé nem érdekli. Sőt, azokat is elhallgattatja, akik ezt szóvá merik tenni. Ahogy állítólagos fiatal demokratákból pár évtized alatt öreg fasisztákká vedlettek, úgy a tibeti felszabadulásért felszólalókból Kína tányérnyalóivá váltak minden gond nélkül. Ami épp szavazatot hoz, az az irány. Tibeti zászlót lenget a szél, Balog páter úr kezében.
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2019/03/24133584_1755764327767648_1532080513_n.jpg
Elég csak megnézni az évekkel korábbi nyilatkozatokat , és összehasonlítani a mostaniakkal. Nemcsak ezek az emberek fordultak ki saját magukból ,hanem a világnézetük is a hatalom megszerzésével egyenes arányban.
könnyű lelki sértés
És ő erre büszke? Ezek a fideszesek nagyon rossz pókeresek lennének.
Amúgy akinek ekkora agya van, az hogy lehet ilyen gyökér? Lehet, hogy nem a méret a lényeg?

És amikor az orosz "fejlesztési bank" ideköltözik a nyáron (jövőre elmondhatom majd, hogy Tudom mit tettél tavaly nyáron), akkor meg azt mondod, hogy Sosem voltak olyan jók a magyar-orosz kapcsolatok, mint jelenleg?
kereső
Mennyibe fog fájni nekünk ezek a "sosem volt még ilyen jó" kinai kapcsolat? Ja és nektek mennyi csurran-cseppen belőle.Hallom sikerült nyélbe ütni a magyar állam fennállása óta létrejött lehető-legjobb üzletet- megépül a vasút -és természetesen mészáros lölö az egyik fővállalkozó.Már csak ezért 1000 év egyenként a szegedi csillagban.Ha tehetném én ezt mérném ki nektek csurran-cseppen gyanánt.
tudode
És lássunk csodát:
.
--- Index: Mészárosék újítják fel a Budapest-Belgrád vasútvonalat a kínaiakkal együtt
.
444.hu/2019/04/26/index-meszarosek-ujitjak-fel-a-budapest-belgrad-vasutvonalat-a-kinaiakkal-egyutt
.
g7.hu/penz/20180823/eloszor-kerult-meszaros-vagyon-nyiltan-az-orban-csaladhoz-rogton-hatmilliard-forintnyi/
.
Hogy, hogy nem minősítette a Bt ÁLLAMTITOKKÁ!
,
Ez igen, vagy mégsem tiszteSSégeSS, amúgy fideSS módra!
Zeta
@Eladott Ország: nem számit a magyar emberek sorsa sem!
Ők felveszik, szétosztják a hitelt, mi meg majd kifizetjük, büszkén!
Zeta
@Eladott Ország: nem számit a magyar emberek sorsa sem!
Ők felveszik, szétosztják a hitelt, mi meg majd kifizetjük, büszkén!
könnyű lelki sértés
Ti beteg állatok, a keleti nyitáson csak veszítünk !!!
Nem mi használjuk ki őket, hanem ők használnak ki minket.
Persze a magyar fideszes politikusok zsebébe jelentős összegek vándorolnak titokban.
Undorító, hogy egy ember így elbutított, megvakított, megrontott egy országban milliókat.
Ez ördögi...
SystemError
Annyira szánalmas, ahogy hozzájutnak egy kis pénzhez, nekünk máris imádni kell az egész országot. Igaz felszópók ezek mind.
Eladott Ország
@Zeta: Közben kijött hogy Mészárosék nyertek meg az 1000 milliárdos Belgrád-Budapest vasútépítést, ezért hebegett habogott Szijjártó tegnap, pontosan tudja a buta kakadu, hogy mi fog történni ezzel a közbeszerzéssel is, és csak a Jóisten tudja, hogy hányszorosa lesz majd a végösszeg. A Budapest-Belgrád közti vasútvonal eredetileg 472 milliárdosra tervezett, már inkább 750, kamatostul pedig már 949 milliárdos beruházás, amely az optimista becslések szerint 2400 év alatt akár meg is térülhetne.
Eladott Ország
@durbincs: Ki írta le azt, hogy tegnap? Az Echo tv úgy szűnt meg, hogy megmaradt miután beolvadt a másik fideszes kormányfelszopó kanálisba, a Hír tv-be. Azaz: „megszüntetve megőrizve” megmaradt, ahogy tanulták az ifjúkommunista Bibói fideszesek a foxi-maxi egyetemen a dialektikus vaslogikát a marxista materializmust. Igaz azóta mélykonzervatívak és mélykeresztények lettek, hogy semmi ne akadályozza előlük a közpénzek útját.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.