Megfeleződhet az evangélikus és a katolikus egyház híveinek száma Németországban 2060-ig egy csütörtökön bemutatott előrejelzés szerint.

Nem a menekülteket kell okolni: a németek maguktól fordulnak el az egyháztól

A freiburgi egyetem, a németországi evangélikus egyház (EKD) tanácsa és a német katolikus püspöki konferencia (DBK) közös kutatása szerint a hívek száma a 2017-ben regisztrált 44,8 millióról 2035-re 34,8 millióra, 2060-ra pedig 22,7 millióra süllyedhet, ha a folyamatot alakító hatások tartósak és változatlanok maradnak. A hívők által fizetendő egyházi adó is nagyjából megfeleződhet az előrejelzés szerint.

A katolikusok száma a 2017-es 23,3 millióról 12,2 millióra süllyedhet 2060-ig, az evangélikusoké 21,5 millióról 10,5 millióra. A katolikus egyház így az arányokat tekintve némileg kisebb veszteséget szenvedhet el, mint az evangélikusok közössége, ami a tanulmány szerzői szerint annak tulajdonítható, hogy a keresztény vallású bevándorlók többnyire katolikusok.

A két legnagyobb németországi keresztény felekezet összesített taglétszámának 2060-ra várható 49 százalékos csökkenése csak kisebb részben tulajdonítható a német társadalom elöregedésének. A demográfiai tényezőknél fontosabbak az úgynevezett egyházi belső tényezők, legfőképpen a keresztelések és a kilépések számának alakulása.

"A kilépési valószínűség annyira meghatározó jelentőségű, hogy az egyházi belső tényezők magyarázó ereje a taglétszám csökkenésében valószínűleg 50 és 66 százalék közötti, a demográfiáé pedig legfeljebb egyharmad és 50 százalék közötti" – mondta az ARD országos köztelevíziónak Bernd Raffelhüschen kutatásvezető.

Ez a felismerés azt jelenti, hogy taglétszám visszaesése nem elkerülhetetlen, hanem befolyásolható, megváltoztatható folyamat. Ezért "a kutatás számomra felszólítás is a hit terjesztésére" – emelte ki Reinhard Marx bíboros, München-Freising egyházmegye érseke, a DBK elnöke.

Forrás: MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tulipan
Ezeket a németeket, igazán, nem is értem, hogy is lehet, hogy ennyire NEM szeretik, a gusztustalan pedofil papokat???
KisGenyo2
Mivel ott az egyházak is a feltétel nélküli befogadós propagandát tolják, szerintem vastagon lehet "okolni" a bevándorlókat az elfordulás miatt.
solidedge
Magyarországon 2001 és 2011 között 1,5 millióval csökkent a magukat katolikusnak vallók száma. Gondolom ez a szám 2021-re az újabb népszámláláskor tovább csökken. Orbán keresztény államra való hivatkozása elég álságos.
Nessy
@solidedge: Részben az erőszakos katolizáció, részben a jelenlegi státusz keresztények tettei, a klérus politikai prostitúciója itthon is ártanak az egyházaknak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.