Aggodalomra ad okot az újságírókkal szembeni erőszak és a megfélemlítés növekedése, valamint jelentős veszélyben van a média-, és a véleménynyilvánítás szabadsága Európában – jelentette ki az Európa Tanács a sajtószabadság pénteki világnapja alkalmából közzétett jelentésében csütörtökön.

Önért aggódik Európa: a kormány korlátozza a magyarok hírekhez való hozzájutását

A strasbourgi székhelyű, 47 tagországot számláló Európa Tanács jelentéstevőinek a média- és szólásszabadság helyzetét vizsgáló dokumentumban hangoztatott véleménye szerint aggodalomra okot adó a szóbeli támadások és a korlátozó jogszabályok növekvő száma, amelyekkel a civil szervezetek szembesülnek egyes államokban.

Emellett a médiában és a különböző online csatornákon keresztül terjedő hamis hírek veszélyeire hívták fel a figyelmet, ami nézetük szerint káros hatással van a minőségi újságírás megítélésére és hitelességére.

Ajánlásuk szerint a kormányoknak fokozniuk kell erőfeszítéseiket az internetes platformok felelősségének megállapítását biztosító jogszabályi környezet megteremtésére a véleménynyilvánítás szabadságának védelme és az álhírek terjedésének megakadályozása érdekében.

Mint hangsúlyozták, az Európa Tanács égisze alatt működő Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kulcsfontosságú annak biztosítása érdekében, hogy a nemzeti jogszabályok és jogi gyakorlatok összhangban legyenek az Emberi Jogok Európai Egyezményében meghatározott normákkal.

A jelentés szerint túlzott koncentráció, vagy a kormányzattal való együttműködés fokozódása miatt gyakran fennáll a média sokszínűségének hosszú távú fenyegetettsége.

Ezzel kapcsolat megjegyezték: Magyarországon több kormánybarát médiatulajdonos jelentette be 2018 novemberében, hogy vállalataik tulajdonjogát átadják a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványnak (Kesma). Médiajelentések szerint az alapítvány által irányított több kiadvány is nagy összegű kormányzati hirdetést kap – tették hozzá.

Forrás: MTI

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
@tulipan: csak az a baj, hogy sokan vagy nem férnek hozzá a nethez, vagy be sem tudják kapcsolni a számítógépet, vagy nincs rá pénzük.
Nekik marad a királyi média a hazugságaikkal!
tulipan
Hja, ezért kell mindenkinek, a különféle külföldi SAJTÓ híreit is olvasni!!!
Nessy
@tulipan: csak az a baj, hogy sokan vagy nem férnek hozzá a nethez, vagy be sem tudják kapcsolni a számítógépet, vagy nincs rá pénzük.
Nekik marad a királyi média a hazugságaikkal!
tudode
Összekeverik a szezont a fazonukkal, már ami a párt alaptörvényt illeti, mivel
.
hvg.hu/itthon/20180608_alkotmanyreviziot_tervez_orban
.
""""Szeptembertől indul az alaptörvény felülvizsgálata, egy-másfél évig is tarthat.
.
Szokásos péntek reggeli rádiós interjúja végén jelentette be Orbán Viktor, hogy alkotmányrevízióra készül a kormány. A most a parlament előtt lévő alkotmánymódosítási javaslatról szólva elmondta: ez csak egy kisebb változtatás, amelyet az ország biztonsága érdekében meg kell tenni, egy ennél nagyobb, átfogó felülvizsgálat várható azonban szeptembertől."""
.
Igen a patriárKÁCSKA nem fér a bőrébe a rengeteg tapasztNYALATcserés MUNKAVACSORÁTÓL!
.
Mivé lett a RENDSZERVÁLTÁS REMÉNYSÉGE, dúrvább, mint a faterja volt!
fideszes gyökér
Én is aggódom a hírekhez való jutásomhoz.
Ezért a tévén nemrég ki is töröltem az összes M1...M1000 csatorna intervallumot.
A Duna X is a szemétben végezte.
A "Hír" kezdetű csatorna is örökre pusztulásra ítéltetett.
TV2: kuka
Az Echo TV szerencsére felfalta önmagát, így eggyel kevesebbszer kellett kiválasztanom a "Valóban törli? IGEN-NEM" kombinációt.
tulipan
@fideszes gyökér: Nekem ezek immár 9.éve a kukában vannak! Most már jöhet a TV2 u, mivel nincs már NCIS
renitencs
Borzalmas. Azt is megakadályozták, hogy ezt a hírt elolvashassam. Ja, mégse...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok