John Bolton, Donald Trump amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója vasárnap közleményben figyelmeztette Iránt, hogy Washington megtorol bármiféle ellenséges cselekedetet.

A nemzetbiztonsági tanácsadó leszögezte, hogy az Egyesült Államok nem akar háborút Iránnal, de teljességgel készen áll arra, hogy bárminemű támadásra válaszoljon, jöjjön ez az iráni Forradalmi Gárdától, az iráni reguláris erőktől vagy bárki mástól. John Bolton közölte azt is, hogy az amerikai kormányzat repülőgéphordozót és bombázó alakulatot küld a térségbe. Az Abraham Lincoln repülőgéphordozónak az Egyesült Államok úgynevezett Középső Parancsnoksága által felügyelt közel-keleti térségbe vezénylése Bolton szerint válasz Irán "egy sor zavarba ejtő és eszkalációs jelzésére".

Trump nemzetbiztonsági tanácsadója közleményben figyelmeztette Iránt, hogy baj lesz

Trump és Bolton

Fotó: wikipedia Public Domain/The White House

A közleményben Bolton hangsúlyozta: egy esetleges, az Egyesült Államok vagy szövetségesei elleni támadás esetén Irán "kérlelhetetlen erővel" találja magát szemben. "Ez világos és félreérthetetlen üzenet" Iránnak – fogalmazott a politikus.

A The Wall Street Journal című lap meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva internetes oldalán vasárnap éjjel azt írta: új hírszerzési információk jutottak az amerikai kormányzat birtokába. Ezek szerint Irán vagy valamelyik szövetségese előkészületeket tett, hogy támadásokat intézzen az Egyesült Államok vagy szövetségesei ellen a térségben, szárazföldön vagy vízen. Ezek az információk komoly aggodalmat keltettek a Fehér Házban is, és a hétvégén – a lap által szintén meg nem nevezett – magas rangú döntéshozók válságtanácskozást tartottak az új fenyegetésről. Patrick Shanahan ügyvezető védelmi miniszter ezek után adta meg jóváhagyását – vasárnap délután – az Abraham Lincoln repülőgéphordozó térségbe vezényléséhez.

A lap emlékeztetett arra, hogy néhány héttel ezelőtt nyilvánította a Fehér Ház külföldi terrorszervezetté az iráni Forradalmi Gárdát. A döntést Irán provokációként értékelte.

A lap emlékeztetett arra is, hogy a katari amerikai légitámaszponton B-52 Stratofortress nehézbombázók várakoznak.

Az Egyesült Államok légiereje a múlt hónapban először telepített a közel-keleti térségben F-35-ös lopakodó vadászgépeket. Ezek közül néhány éppen a múlt héten hajtott végre támadásokat az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen.

Az Axios hírportál információi szerint a Trump-kormányzat szerdán újabb szankciókat fog bejelenteni Irán ellen.

(MTI)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
...meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva...új hírszerzési információk jutottak az amerikai kormányzat birtokába. ...hogy támadásokat intézzen az Egyesült Államok vagy szövetségesei ellen a térségben, szárazföldön vagy vízen...
..nyugodtan ki lehetett volna írni, hogy ízráel hergeli ámerikát, hogy támadja már meg iránt...
Peller Anikó
@kond: - mi jut eszedbe pistike amikor irán és a trump kakaskodik?

- a pina

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.