Az Oroszország és az Egyesült Államok közötti jó viszony helyreállításába vetett reményét fejezte ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor kedd este Szocsiban fogadta Mike Pompeo amerikai külügyminisztert.

Putyin elmondta, hogy amikor néhány napja telefonon tárgyalt Donald Trumppal, az a benyomása támadt, hogy az amerikai elnök kész helyreállítani a kétoldalú viszonyt és megoldani a kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdéseket. Megismételte, hogy Moszkva kész a kapcsolatok teljes körű helyreállítására és kifejezte reményét, hogy ennek létrejönnek a feltételei.

Putyin reméli, hogy helyreáll az orosz-amerikai kapcsolat

Fotó: wikipedia CC-BY-SA 4.0/kremlin.ru

Azt hangoztatta, hogy Robert Mueller amerikai különleges ügyész "objektív" vizsgálata megerősítette: nem történt összeesküvés az Egyesült Államok jelenlegi kormányzata és Oroszország között a 2016-os amerikai elnökválasztás idején. Emlékeztetett rá, hogy Moszkva a kezdetektől fogva "teljes képtelenségnek" nevezte a vele szemben megfogalmazott vádakat.

"Semmilyen beavatkozás az Egyesült Államok választásaiba nem volt a részünkről állami szinten, és nem is lehetett" – fogalmazott az elnök.

Rámutatott, hogy a kétoldalú viszony ennek ellenére megromlott és hangot adott abbéli bizakodásának, hogy a helyzet megváltozik. Az elnök az együttműködés lehetséges területei között nevezte meg a hadászati stabilitás megőrzését, a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozását, a regionális válságok rendezését, a szervezett bűnözéssel szembeni fellépést, az ökológiai problémák megoldását, a szegénység és más gazdasági természetű kérdés kezelését.

Mint mondta, Oroszország és az Egyesült Államok – mint a világ vezető olajkitermelője – az energiaforrások piacának stabilitásáról és más irányú gazdasági együttműködésről is folytathatna párbeszédet. Megjegyezte, hogy az egyébként nem jelentős kétoldalú áruforgalom 2018-ban 5 százalékkal nőtt.

Szergej Rjabkov, az orosz diplomácia helyettes vezetője a Pompeo és a Szergej Lavrov külügyminiszter között lezajlott tárgyalásokat követően újságíróknak kijelentette, hogy az Egyesült Államok továbbra is csak szavakban mutat érdeklődést az iránt, hogy Szíriában kiszélesítse az együttműködést Oroszországgal. Mint mondta, a felek álláspontja továbbra is lényegesen különbözik ebben a kérdésben.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.