Heiko Maas szerint "a magyar kormány úgy véli, csak jogai vannak, kötelezettségei nincsenek".

Keményen nekiment a magyar kormánynak a német külügyminiszter

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Heiko Maas német külügyminiszter találkozója Berlinben 2018. június 5-én. Fotó: KKM/MTI

A magyar kormány úgy véli, hogy az európai uniós tagsághoz csak jogok kapcsolódnak, kötelezettségek pedig nincsenek

- jelentette ki a német külügyminiszter csütörtökön Berlinben.

Heiko Maas a Westdeutscher Rundfunk (WDR) regionális közszolgálati médiatársaság Europa Forum című rendezvényén elmondott beszédében kiemelte, hogy az Európai Uniót (EU) három alapérték, a szabadság, a demokrácia és a jogállamiság tartja össze, és ezen értékek tiszteletétől függ a közösség nemzetközi hitelessége.

Hozzátette:

az EU-ból "profitáló" tagállamoknak "tudniuk kell, hogy nemcsak jogok, hanem kötelezettségek is vannak, ezért helyes, hogy Brüsszel nagyon hangsúlyosan felhívja erre az olyan kormányok figyelmét, mint Orbán Viktoré Magyarországon".

A német diplomácia vezetője a beszéd után tartott pódiumbeszélgetésen arról is szólt: "nagyon nyilvánvaló", hogy a magyar kormány azok közé tartozik, amelyek úgy vélik, csak jogaik vannak, és kötelezettségeik nincsenek, ezért "a jövőben talán azt a kérdést is fel kell tennünk, hogy nem kellene-e a jogállamiság EU-s alapértékének betartásához kötni az EU-s támogatási alapok forrásainak szétosztását".

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa az európai parlamenti (EP-) választással kapcsolatban kiemelte:

fel kell lépni mindazokkal szemben, akik "káoszt, megosztottságot, félelmet keltenek és tönkre akarják tenni Európát".

A nacionalisták és populisták útja elkerülhetetlenül "káoszba" vezet. Ezekre az erőkre a "megalománia, az értékvesztés és a demokrácia megvetése" jellemző, amire "különösen megdöbbentő példa az osztrák jobboldali populisták önfelszámolása" – utalt Heiko Maas az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) volt elnökéről, Heinz-Christian Strache volt alkancellárról a napokban megjelent videofelvételre.

Hangsúlyozta, hogy a németek 80 százaléka "Európa-párti gondolkodású", és az EP-választáson nem szabad elkövetniük azt a hibát, mint amelyet sok brit elkövetett, amikor távol maradt a hazájuk EU-tagságának megszüntetéséről (Brexit) népszavazáson.

Mint mondta, "mi vagyunk a többség, csak néha túlságosan csendesek vagyunk", a vasárnapi EP-választáson viszont "legyünk hangosabbak", vagyis "szavazzunk egy erős, szuverén és szociális Európára".

Forrás: MTI

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
mellesleg nekem is tele a tököm,hogy az én adómból hízzon a lörinc és pereputty .
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
emerencia
@Mary: Nagyon idős Németországban élő nénikém nem akarta elhinni, hogy a látható tünetemet egyetlen orvos sem tekintette meg. Helyette kaptam egy beutalót majd négy hónappal későbbre. (Közben hatvanon felül hosszú műszakokban dolgoztam állva.) Szerencsém volt, egy itteni hozzászólótársunk (Karma1) tanácsainak köszönhetően megúsztam a komolyabb következményeket. Vannak akik belehalnak...
terlasz
@Csizmás Kond: Valamit elnézhettél, mert ez a cikk nem az egészségügyről szól. Neked egyébként sem lehet bizonyítani semmi olyat, ami nem a gazdi nagyszerűségét dicséri.
Csizmás Kond
@Mary: Igaz nem pontosítottam kellően de a lényeg az úgy van. Ami a pénzek az utak ésatöbbit jelenti, gondolom ott is javítanak és azt nem a képviselők pénzéből. A nygdíjjárulék itt is ott is befizetés szerint működik az ami ott plusz az a gondozás és gygyógyszer amit mint mondtam közös pénzből van.
Csizmás Kond
@terlasz: nem hanem az ingyenpénzekről...és azt is igyekeztem kiemelni benne...de lehet neked nem sikerült megértened.
kulabombaafityiszre
@Csizmás Kond: ma, 08:06
Úniós pénzt írtál.
Ingyen pénz nincs.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.