Új módszerrel mérte meg a Vlagyimir Putyin orosz elnök iránti bizalmat, és ezzel péntekre néhány nap alatt több mint megduplázta ennek kimutatott értékét a VCIOM orosz állami közvélemény-kutató intézet.

Túl alacsony volt Putyin támogatottsága, megmérették egy új módszerrel – elképesztő eredmény jött ki
Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

A VCIOM múlt pénteken készített felmérése szerint az elnökbe vetett bizalom 13 éves mélypontra 31,7 százalékra süllyedt, ugyanakkor a megkérdezettek 65,8 százaléka támogatásáról biztosította Putyin irányvonalát.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön

magyarázatot kért az intézettől arra, hogy az a két adat miként fér össze.

A VCIOM pénteken közzétett, 1600 fős országos reprezentatív mintán alapuló új mérése szerint az elnök iránti bizalom elérte a 72,3 százalékot.

A mért értékek közötti nagyságrendi különbség élénk érdeklődést váltott ki a médiából. Valerij Fjodorov, a VCIOM vezérigazgatója az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva, az eltérés lényegét magyarázva rámutatott:

"A felmérések történetében először május 29-én először az kérdeztük meg az emberektől, hogy megbíznak-e Putyinban vagy nem. Mindenki kifejezésre juttathatta, hogy megbízik-e Putyinban elnökként, emberként avagy mentorként (.) Ezt mindenki maga dönthette el. Az eredmények szenzációsak. Az mutatták ki, hogy Putyinban nem 30, hanem 72,3 százalék bízik meg"

- nyilatkozott Fjodorov.

A tisztségviselő úgy vélekedett, hogy ezen adatok tükrében aktualitásukat vesztik a Putyin támogatottságának csökkenésével kapcsolatos spekulációk. Mint mondta, az elnök munkáját helyeslők aránya nem hogy csökken, de január óta 3 százalékponttal nőtt.

Szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a VCIOM május 24-i és 29-i felmérése eltérő metodológiával készült. Amíg az utóbbiban eldöntendő kérdést tettek fel azzal kapcsolatban, hogy megbíznak-e a megnevezett politikusokban, addig az előbbiben többféle választ lehetővé tevő, nyitott kérdés alapján eldönteniük, hogy kiben bíznak meg legjobban.

Fjodorov szerint a május 24-én mért adatok azt mutatják, hogy a válaszadók 30,5 százaléka választotta Putyint és nem azt, hogy csak ennyien bíznak meg benne. (Az elnököt ebben a sorban követő politikusok – a védelmi és a külügyi tárca vezetője – a 15 százalékos érték körül végeztek.)

Az újabb felmérés szerint Dmitrij Medvegyev kormányfőben a válaszadók 37, a liberális demokrata pártvezér Vlagyimir Zsirinovszkijban, 36,1 a kommunista Gennagyij Zjuganovban pedig 32,6 százalék bízik meg.

A Jurij Levada Független Elemzőközpont pénteken közzétett adatai szerint

az oroszok 66 százaléka pozitívan viszonyul az elnök tevékenységéhez, 32 százaléknak pedig negatív a véleménye róla.

Szakértők mindemellett hozzáteszik: Putyin támogatottságát meggyengítette az, hogy 2018-ban a nyugdíjkorhatár felemelését jelentették be. A FOM állami közvélemény-kutató intézetnek az RBK gazdasági napilap által szerdán ismertetett belső felmérése szerint az oroszoknak most csak a 48 százaléka szavazna az elnökre, aki tavaly márciusban a voksok csaknem 77 százalékával nyerte meg a választást.

(MTI)

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nessy
@EladottOrszág: Talán. Van kis hazugság, nagy hazugság, statisztika, közvélemény kutatás, kormány info!
Aki Én
Tiszta fidesz. A megkérdezett 1000 emberből 2 fő 100 %ig orbán-hívő. Egyedülálló siker Európában, példátlan, hogy egy MINIszterelnöknek ilyen biztos, 100%os támogatottsága legyen. Rajtuk kívül csak hazaárulók élnek az országban.
(MTI)
Yoda69
Uj törvény kell. Minden putyinra leadott szavazat kettot ér ezentúl. Ennyi. Oszt jonapot.
nezelodo
Na ugye... Kérdezni is megtanítja Putinka a sameszait! Majdnem olyan jó vezető már mint Lenin, ismeri az átszabott közmondását, tanítani, tanítani, tanítani.
Sámannus
@EladottOrszág: Minyimum lecserélték őket.:DD
simmering73
A Nézőpont szakértő gárdája segített az orosz kollégáknak.
parasutyo
nincs új a nap alatt... csak azt nem tudjuk, hogy a csutiék mondták a tutit az ezredes embereinek avagy fordítva.
kereső
Azért ez szégyen putyinra nézve.orbánnal ilyen nem fordulhat elő-putyin elbizta magát, és nnem látta szükségét egy házi kutatónak,mint nálunk a századvég.
papa.49
@EladottOrszág: Élnek talán, mivel gyorsan ,,korrigálták,, az eredményt )))))))))))))))))))))
Rosszabb esetben már egy új csapat jutott erre a ,,megfelelő,, eredményre, mivel az előzőek elhaláloztak, vagy önként elvonultak Szibériába )))))))))))))))))))))))))))
SystemError
A mi Viktorunk alig várja a hétfőt...:)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.