Igényt jelentett be a Yandex vezető orosz informatikai vállalat e-mail- és felhőszolgáltatásának kódkulcsaira a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) – írta kedden online kiadásában az RBK című gazdasági napilap.

Felhasználók jelszavait akarja az orosz titkosszolgálat

A kulcsok hozzáférést biztosíthatnak a Yandex rendszerében használt felhasználói jelszavakhoz. Egy hasonló FSZB-igény elutasítása miatt az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság, a Roszkomnadzor tavaly sikertelen kísérletet tett a Telegram üzenetküldő szolgáltató oroszországi hozzáférhetőségének blokkolására.

A Yandex (Jandeksz) vállalat Jandeksz.Pocsta (URL: mail.yandex.ru) és Jandeksz.Gyiszk (URL: disk.yandex.ru) néven szerepel az "információterjesztést szervező" cégek oroszországi nyilvántartásában. A listázott cégektől az FSZB a 2016-ban meghozott, úgynevezett Jarovaja-törvény értelmében biztonsági okokból elkérheti az általuk fogadott, továbbított, kézbesített vagy feldolgozott értesülések dekódolásához szükséges információt.

Az orosz IT-piacon és a Yandexnél a napilap értesülései szerint úgy vélekednek, hogy az FSZB a felhasználónév és jelszó megfejtéséhez elvezető kapcsolatkód kikövetelésével túlságosan tágan értelmezi a Jarovaja-törvényt.

Az ismerkedésre szakosodott Tinder szolgáltatót egyébként hétfői sajtóértesülések szerint arra kötelezte a Roszkomnadzor, hogy fél évig tárolja az orosz felhasználók üzeneteit, és szükség esetén a hatóságok kérésére szolgáltassa ki őket.

A Tinder szóvivője kedden az mondta a Kommerszant című lapnak, hogy a cég tulajdonosa, a Match Group minden szükséges céginformációt megadott a Roszkomnadzornak ahhoz, hogy felvegyék az információterjesztés-szervezői nyilvántartásba, de az átadott információk nem tartalmazzák a felhasználók adatait.

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
Aszongya: "a felhasználók jelszavait akarja az orosz titkosszolgálat"...

...csak szólok, hogy megvan nekik...de illendőségből úgy csinálnak, mintha nem.

Én is használok Yandex appot, nagyon jók...ha meg tudják a jelszavaim, váljék egészségükre.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.