Ukrajna tovább kíván haladni az euroatlanti integráció útján, az ország fontos célja a csatlakozás a NATO-hoz és az Európai Unióhoz – jelentette ki Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök kedden Brüsszelben, ahova a beiktatását követő első hivatalos külföldi látogatására érkezett.

Ez nagyon nem fog tetszeni Putyinnak: Ukrajna EU- és NATO-tag akar lenni

Az ukrán államfő Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, illetve Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével tárgyalt.

Az észak-atlanti szövetség székhelyén tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy kész tárgyalást kezdeni Oroszországgal a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus lezárásáról, de ragaszkodik az előző vezetés céljához, ahhoz, hogy országa egy napon teljes jogú NATO- és EU-tag lehessen, ehhez pedig belső reformokra is szükség van.

Kiemelte: az orosz agresszió az egyik legfőbb kihívás az euroatlanti térség biztonsága szempontjából.

Zelenszkij emellett hangsúlyozta, hogy tiszteletben kívánja tartani az ukrán válság politikai rendezéséről szóló, 2015-ös minszki egyezmény előírásait.

Facebook-oldalán az elnök ismételten felszólította Moszkvát, hogy segítsen véget vetni az évek óta tartó fegyveres konfliktusnak Ukrajnában, hangsúlyozta azonban azt is, hogy nem elég a sürgetés, az európai vezetőkkel együtt nyomást kell gyakorolni az "agresszorra".

Brüsszelben sokan kíváncsisággal, mások aggodalommal várták, hogy milyen külpolitikát szeretne folytatni a politikában kezdő, orosz anyanyelvű humorista-színész, aki az elnökválasztási kampány során viszonylag keveset beszélt szakpolitikai kérdésekről.

Forrás: MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SystemError
Akkor Viktor megint szophat lefekvés előtt..
nezelodo
Na akkor továbbra is résen kell lenni a külügyminiszterünknek, hogy megvétózza Ukrajna csatlakozásai szándékát, mert különben csorba esik a Putyin-Orbán csendőr pertuján.
Lepényleső
Csodálkozni való ezen nincsen,a "berlini fal leomlásának"feltétele volt,hogy Ukrajna nem lehet
NATO tag. Uniós meg anélkül,az oroszok szomszédjaként,az ottani állapotokkal?
Csizmás Kond
...sokakkal el lehet hitetni ezt is viszont ilyen nem fog történni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.