VI. Fülöp spanyol király Pedro Sánchez ügyvezető kormányfő újraválasztására tett javaslatot a parlamentnek, miután konzultált a törvényhozás pártjainak vezetőivel – jelentette be Meritxell Batet, az alsóház elnöke csütörtökön Madridban azután, hogy az uralkodó személyesen tájékoztatta döntéséről.

Sánchez a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára is.

A házelnök reményét fejezte ki, hogy minél előbb megtarthatják a miniszterelnökről szóló szavazást. Mint mondta, ennek pontos idejét a jelölttel kell majd egyeztetni, akinek viszont most "el kell kezdenie összegyűjtenie a támogatásokat", hogy a folyamat eredményes legyen.

Pedro Sánchez rendkívüli madridi sajtótájékoztatóján megtiszteltetésnek nevezte az uralkodó döntését, és bejelentette, hogy négyszemközti találkozójukon elfogadta a király felkérését.

Hangsúlyozta: az országnak haladnia kell, és ezt a haladást társadalmi igazságosságnak kell kísérnie.

Kormányzati céljait négy pontba foglalta: ökológiai átmenet a környezetvédelem javára, a gazdaság digitalizálásának ösztönzése, esélyegyenlőség és Európa.

Pedro Sánchez elmondta, hogy a jövő héten kapcsolatba lép a parlament három vezető ellenzéki pártjának elnökeivel, hogy egyeztessenek a kormányalakítási lehetőségekről.

Az érintett pártok, vagyis a konzervatív Néppárt (PP), az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt és az Együtt képesek vagyunk (Unidas Podemos) radikális baloldali pártszövetség közül egyedül az utóbbi jelezte, hogy kész támogatni a szocialista jelöltet, és koalíciós együttműködést ajánlott a PSOE-nak. A többiek viszont elutasító álláspontot helyeztek kilátásba a Sánchezről szóló parlamenti szavazáson.

Az uralkodó hagyományosan a parlamenti választásokon legtöbb szavazatot nyerő jelöltet kéri fel kormányzásra.

Noha a PSOE megnyerte az április 28-ai választásokat, 123 mandátumával nincs többsége a 350 fős spanyol parlamentben, vagyis önállóan nem tud kormányt alakítani, ahhoz más pártok támogatását kell kérnie.

José Luis Ábalos fejlesztési miniszter csütörtökön újságíróknak arról beszélt, hogy mindenkivel nyitottak a párbeszédre, leszámítva a "radikálisokat". Ide sorolta a jobboldali Vox pártot, az EH Bildu baszk baloldali nacionalista pártot és a katalán függetlenségi erőket.

A szocialisták egyelőre nem készülnek koalíciós együttműködésre, és kisebbségben folytatnák a kormányzást, külső támogatókat keresve például jelöltjük kormányfővé választáshoz.

A legfrissebb információk szerint a miniszterelnök-jelöltről szóló szavazást július elején tarthatják meg.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.