Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje és újraválasztott frakcióvezetője pénteken Varsóban Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel az Európai Bizottság (EB) és más uniós intézmények vezető tisztségeinek betöltéséről tárgyalt.

Weber a lengyelekkel tárgyalt az EB elnöki tisztségéről

"A lengyel kormány a jelenlegi tárgyalási szakaszban arra törekszik, hogy megmaradjon a földrajzi és programegyensúly az új EB-ben, valamint más uniós intézményekben" – fogalmazott Müller.

Mint mondta, Lengyelország egyelőre kétoldalú egyeztetéseket folytat ez ügyben, és most még nem nevezi meg azt a jelöltet, akit az EB-elnöki posztra javasol. A lengyel álláspontot az Európai Tanács (ET) június 20-i ülésén hozzák nyilvánosságra – mondta a szóvivő.

Az ET múlt heti, az európai parlamenti választást követő találkozója során Morawiecki azt mondta az újságíróknak: Varsó az EB-elnöki poszt betöltését "egy csomag keretében", más uniós tisztségekkel összefüggésben kezeli.

A lengyel kormányfő így válaszolt arra a kérdésre, hogy a visegrádi csoport (V4) országai közösen a szlovák Maros Sefcovicot jelölik-e az Európai Bizottság elnöki posztjára, amint erről korábban a cseh sajtó írt. "Sefcovic az egyik, különféle posztok kapcsán fontolóra vett jelölt" – jegyezte meg Morawiecki.

Kiemelte viszont a V4-ek közös, az uniós tisztújítás kapcsán felvetendő prioritásait, többek között a közép-európai országok számára előnyös uniós költségvetést, a közös uniós piac támogatását, a schengeni övezet működését.

Az EB következő elnökének személyéről pénteken a három legnagyobb európai pártcsaládot képviselő uniós tagállami kormányfők is egyeztetnek Brüsszelben.

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Szép volt Viktor. Újabb eredménye a politikai baklövéseidnek. Marad neked a Putyin, meg a kínai és a többi kelet-ázsiai diktátor. Lehet a Szijjártót és a többi talpast kirendelni és tiltakoztatni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.