Valódi emberi közösséget szorgalmazott a közösségi oldalak helyett Ferenc pápa a Szent Péter téren celebrált pünkösdvasárnapi miséjében.

Ferenc pápa: "a digitális kor valódi közösség helyett közösségi oldalakat teremtett"

Ferenc pápa üdvözli a híveket, amint pápamobilján pünkösdvasárnapi miséjére érkezik a vatikáni Szent Péter téren 2019. június 9-én. A pünkösd a húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn tartott ünnep, amelyen a kereszténység a Szentlélek kiáradását ünnepli meg. Fotó: MTI/AP/Gregorio Borgia

A katolikus egyházfő a Szentlélek eljövetelének a mai világhoz szóló üzenetéről beszélt, és harmóniát, összetartó emberi közösséget szorgalmazott.

A pápa homíliájában azt mondta: Jézus halála után a tanítványok, vagyis az akkori kor fiataljai kétségek és félelem közepette, zárt ajtók mögött éltek. A Szentlélek eljövetele adott nekik távlatot, bátorságot, örömöt és új reményt.

"A Szentlélek nem elvont fogalom (...), hanem a legkonkrétabb és a legközelebbi, amely képes megváltoztatni életünket (...), a Szentlélek harmónia" – hangsúlyozta a pápa.

A katolikus egyházfő szerint nem csodákra és nem arra van szükség, hogy eltűnjenek a nehézségek, hanem belső békére: "ez a belső béke szívünket a tenger mélyéhez teszi hasonlóvá, amely akkor is nyugodt, amikor felületét hullámok verdesik".

A pápa szerint ilyen összhangra és lelki békére van szüksége az emberiségnek jelenleg. Annál is inkább – folytatta –, mert rohanó, pattanásig feszült, csakis azonnali megoldásokat kereső korunkat harmónia helyett mély megosztottság uralja: "van akinek túl sok van, másnak semmije sincsen, van aki száz évig igyekszik élni, mást megszületni sem engednek" – fogalmazott.

Ferenc pápa szerint a digitális kor távolságot, valódi közösség helyett közösségi oldalakat teremtett.

A katolikus egyházfő felhívta a figyelmet: a mástól való félelem arra készteti az embereket, hogy csak a hozzájuk hasonlókkal alkossanak közösséget, ami pedig szekták születéséhez vezethet. "Mindig ott van a kísértés, hogy fészkeket építsünk: a saját csoport, a saját preferenciák mentén gyűljünk össze, azonos az azonossal, allergiásan bármiféle szennyeződésre. A fészektől a szekta csak egy kis lépés" – fogalmazott.

Ferenc pápának a Szent Péter téri szabadtéri oltárnál bemutatott miséjét több tízezren követték a helyszínen.

Hívők és turisták esernyővel védekeztek a tűző nap ellen. A misén kínaiul az egyházért, franciául a népekért és kormányzóikért, szuahéli nyelven az üldözött keresztényekért, portugálul a papi hivatásért, japánul a szegényekért és szenvedőkért imádkoztak.

Pünkösdvasárnap délben a római Pantheon tetőnyílásából vörös rózsaszirmok hullottak, a Szentlélek alászállását jelképezve: 43 méter magasból a római tűzoltók varázsoltak vörös sziromesőt az ókori épület közepébe, amely ma templomként is működik.

Pünkösdhétfő Olaszországban nem piros betűs ünnep az 1969-es liturgiai naptárreform óta.

Forrás: MTI

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

painful
Szektás szakadás?
Melyik volt az első?
Csak nem a Nagy Egyházszakadás Kr.u. 1054-ben, amelynek következményeként kialakult a római katolikus és az ortodox (keleti) keresztény egyház?
DE IGEN!
És mik szerepeltek a (szektás) szakadás okai között?
"A szakadás tényleges okai a két egyház közötti filozófiai, liturgiai, nyelvi, politikai és gyakorlati különbségekben rejlenek, bár ehhez kétségtelenül hozzájárult a vita főszereplőinek indulatossága és kölcsönös meg nem értése."
Ooops! Azt ugye észrevetted, Papa, hogy nem szerepel az okok között a a digitális kor távolságtartása?

Aztán mi következett, amiben szintén nem volt semmilyen szerepe a digitális kornak?
"A nagy nyugati egyházszakadás 1378 és 1415/1417 között."
"A reformáció vagy hitújítás a 16. században, Nyugat- és Közép-Európában a katolikus egyház megreformálására indult mozgalmak megnevezése." - aztán reformisták is százfelé szakadtak...
(Ugye nem kell külön ecsetelnek a köztetek dúló vallásháborúkat, és az emberek ellen elkövetett bűneiteket?)

Azóta meg van minden... szó szerint. Már negyvenezernél is több keresztény felekezet van, amik szektás szakadásnak számítanak, és amelyek kisebb-nagyobb mértékben nem értenek egymással.

Kicsit túl nagy a káosz a keresztény egyházak között - és most nem a hívekről beszélek -, pedig isten a REND Istene.
simmering73
"A pápa a prédikációjában éppen az egymással szembeni sérelmek és előítéletek feloldásáról és a békés egymás mellett élésről beszélt. Szólt az idegenekről, a bevándorlókról is, ami pedig a magyaroknak volt egy üzenet, miután a jelenlevők 98 százaléka Orbán-hívő, aki meg sem jelent ezen a történelmi eseményen (a hanyatló brüsszelita Nyugat BL-döntőjét azért nem bojkottálta), és aki a keresztény identitást a menekültekkel szembeni elutasítással, az idegengyűlölettel azonosítja."
nepszava.us/a-roman-titkosszolgalat-mar-a-papalatogatason-is-fellepett/
painful
Sok anomália van a tanításaitokban, Papa (amúgy a legszerencsétlenebbek a muzulmánok és nem a keresztények - ennyi félrevezetett, agyhalott hitetlen ember a Korán révén, még nem élt a földön -bár ez is a kereszténységnek és a zsidóságnak köszönhető... de inkább most már a kereszténységnek),
Magyarázd el kérlek, Papa, hogyha egy ember a halála után egyből a mennyországba, vagy a pokolba, vagy a purgatóriumba jut, mi szükség a feltámadásra?
Ha azt válaszolnád, "Hogy mert csak.", akkor kérlek helyezd el ezt egy idővonalon, hogy a hívek is megértsék.

Én úgy gondolom, hogy 80-as IQ feletti embereknek fontos a megértés. (de néha szoktam tévedni)
tudode
Részemről hiszek a tisztességben, a szeretetben, a segítségadásban, de a papok az ájtatóskodásukkal nem hatnak rám az óta, mióta Édesanyám itt hagyott, hazahoztam a hamvait a vállamon a krematóriumból, és amikor összegyűlt a tisztes nyugalomba helyezésére, gondoltam én, de el kellett halasztanom, mert "csak" úgy helyezték az altemplomban el, hogy KI KELLETT FIZETNEM a hamvasztást még egyszer.
.
Aztán ha ez nem volt elég, amikor sor került az elhelyezésre, lerakták a templom aljába, amikor megkérdeztem, hogy miért is, azt mondták, kezdjem el a szertartást annak ellenére, hogy kifizettem a hókuszpókuszt. Mondta a sekrestyés, vagy ki, hogy akkor elhalasztják bedugni Édesanyámat a végső nyughelyére. Ebbe én nem egyeztem bele, kértem a csavarhúzót. aztán lihegve jött egy pap, felvitték Anyukámat az oltár elé.
.
Az óta nélkülözöm ezeket a potyalesőket!
painful
Bizony, már egy jó ideje nem emberek ellen harcolok...
"Mert nem vér és test ellen van nékünk tusakodásunk, hanem a fejedelemségek ellen, a hatalmasságok ellen, ez élet sötétségének világbírói ellen, a gonoszság lelkei ellen, melyek a magasságban vannak."

Milyen az Ördög, és a démonai ellen harcolni?
Képzeld, olyan, hogy ez volt az utolsó megszólalásom itt (is).

Már nem érdekel ezen a földön semmi
Megy az egész a levesbe.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.