Egy szélsőjobboldali férfi végezhetett közvetlen közelről leadott fejlövéssel egy magas beosztású tartományi politikai tisztségviselővel a németországi Hessenben, az ügyet magához vonta a szövetségi legfőbb ügyészség – jelentették hétfőn német hírportálok.

Neonáci lőtte fejbe a német politikust

A Kassel területi államigazgatási hivatal vezetője, Walter Lübcke meggyilkolásával egy 45 éves helyi férfit gyanúsítanak, aki korábban a neonáciként számon tartott Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) aktivistája volt, és 2009-ben felfüggesztett börtönbüntetést kapott, mert részt vett a Szakszervezetek Országos Szövetségének (DGB) egy május 1-jei felvonulása elleni szélsőjobboldali támadásban.

A gyanúsítottnak testi sértés és illegális fegyvertartás miatt is volt már dolga a rendőrséggel a Süddeutsche Zeitung című országos lap és két regionális közszolgálati médiatársaság, a Norddeutscher Rundfunk és a Westdeutscher Rundfunk közös tényfeltáró munkacsoportjának értesülése szerint.

A három szerkesztőség közös munkacsoportja és a Spiegel Online hírportál egyaránt úgy tudja, hogy a kiemelt jelentőségű politikai ügyekkel és az állam elleni súlyos bűncselekményekkel foglalkozó szövetségi legfőbb ügyészség átvette a nyomozás vezetését a tartományi hatóságoktól, mert az eddig feltárt adatok megalapozzák a szélsőjobboldali indíttatású terrorizmus gyanúját.

A hatóságok hivatalosan egyelőre csak azt közölték, hogy a hét végén őrizetbe vettek egy 45 éves férfit, aki alaposan gyanúsítható Walter Lübcke meggyilkolásával, és nem azonos azzal a személlyel, akit korábban őrizetbe vettek és kihallgatása után elengedtek.

Walter Lübckét, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusát június 2-ra virradóra holtan találták családi háza kertjében. Kézi lőfegyverrel, közvetlen közelről leadott fejlövés oltotta ki az életét. A fegyvert nem találták meg, az áldozat nem hagyott hátra búcsúlevelet.

A 65 éves helyi politikus 2015-ben vált szélesebb körben ismertté, annak révén, hogy erőteljesen kiállt az országba érkező menedékkérők befogadása mellett, és élesen bírálta a menedékkérők előli elzárkózást pártolókat. Állásfoglalása heves bírálatokat váltott ki, halálos fenyegetéseket is kapott.

Walter Lübcke a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa volt, 2009 óta irányította a területi államigazgatási hivatalt (Regierungspräsidium, a tartományi kormány és az adott terület önkormányzatai közötti összekötő szerv, vezetője politikai kinevezett), előtte tíz évig képviselő volt a hesseni tartományi gyűlés (Landtag) CDU-frakciójában.

Forrás: MTI

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Commenter
Kereszténydemokrata politikust öltek meg és erre a "legkeresztényebb legdemokratább" magyar kormánynak egy szava sincs?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kokopelli
@csak úgy...: mindíg röhögök,amikor olyanok nyomják itt a ß@rt,akik nem tudják,hogy mi az
AfD,mik azok a Chaostagen,,mi volt 1984-ben először a nyugati országrészben,ami az USA-ból
átjött stb...stb! Ne vitatkozz velük,mert a demokráciát,amihez ragaszkodnak,arra használják ami-
re éppen akarják! Az AfD a legszebb példa!A Pegida lassan eltünt,és az AfD alapítói mind vissza-
léptek,mert az új tetvek átvették a porondot!
Ludas Matyi
@teuton: Mi az, hogy KUrva SS? Rasszista vagy?
teuton
@Ludas Matyi: Hülye nacikkal nem levelezek.
Ludas Matyi
@teuton: en meg a kommunista berencekkel, ávosokkal nem vitatkozom! Nem vagyunk egy levelen!
teuton
@Ludas Matyi: Szotagoljam, hogy megertsd? Hülye nacikkal nem levelezek
Ludas Matyi
@teuton: eddig szerettel, most meg be adtad a valast?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.