Dacian Ciolos volt román miniszterelnököt választotta vezetőjének szerdán az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) névre keresztelt centrista-liberális európai parlamenti (EP-) frakció.

Nagy többséggel választották meg Cseh Katalint a liberális frakció alelnökének az EP-ben
Fotó: Illyés Tibor/MTI

Ciolos 64 szavazatot kapott, míg riválisa, a holland Sophie in 't Veld 42-t. Frederick Federley svéd képviselő előző nap visszalépett, miután egyértelművé vált a korábbi román kormányfő győzelme, aki mögött az elmúlt napokban többek között Emmanuel Macron francia elnök pártja, a Köztársaság lendületben (LREM), illetve a spanyol Állampolgárok (Ciudadanos) is felsorakozott.

Malik Azmani holland képviselőt választották első alelnöknek, valamint frakcióvezető-helyettes lett

a Momentum képviseletében a magyar Cseh Katalin,

a spanyol Luis Garicano, a brit Martin Horwood, a bolgár Iskra Mihaylova, a belga Frédérique Ries és a francia Dominique Riquet.

A 108 fős frakcióból 106-an szavaztak a szerda délelőtti ülésen, Cseh Katalin a második legtöbb szavazattal, 82-vel lett alelnök – részletezi az Index.

A magyar politikus az EP-választás előtt is szerepet vállalt a liberális pártcsaládban: tagja volt annak a „Team Europe” nevű csapatnak, amely a liberálisok nemzetközi kampányát vezette.

Eleinte a francia Nathalie Loiseau számított a legnagyobb esélyesnek, múlt héten azonban visszalépett, miután egy belga lap beszámolt több, nem a nyilvánosságnak szánt megjegyzéséről. Állítólag egyebek mellett "ektoplazmához" hasonlította Manfred Webert, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltjét, aki szerinte igazán soha nem volt sikeres semmiben, a liberális EP-frakciót eddig vezető Guy Verhofstadtot pedig "öregembernek" nevezte, aki "tizenöt éve frusztrált". Bár a volt miniszter tagadta, hogy ezek a kijelentések elhangzottak volna a szájából, az ügy botrányt okozott, a képviselőcsoporton belül is.

Az európai liberálisok és az LREM által létrehozott centrista-liberális frakció a harmadik legtöbb mandátumot tudhatja magáénak az új összetételű EP-ben.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

solidedge
Az olyan trollokat mint Shikari azért fizetik, hogy a téma helyett vele foglalkozzanak. Látom sikeresen ténykedik.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@solidedge: a téma nem a politikusok dolga? ,-mi max össze meg vissza köpködhetünk egymásra vagy birokra kelünk az igazunk érdekében.
ittott
orbán akár meg is fürödhet az örökítő anyagban annyian szopatják
tulipan
@Shikari: Ugy, csak Te, bunkó, narancsos seggnyaló, román vándorcigány???
tulipan
@Shikari: MAGADRA GONDOLTÁL ugyi? A "frusztált idióta", pont MOSTANÁBAN, csak TE lehetsz, hiszen. mindeddig, semmi nem jött be a, jól fizetett narancsos seggnyalóként hónapok óta nyomot, Orbán-vezéres ábrándosan posványos dajkameséidből, a lesajnált ellenzék viszont már, is MEGkapta, EURÓPÁBAN, mégpedig jelentős TÖBBSÉGGEL, az első, jelentős pozíciót!!! -:))))
tulipan
@Shikari: Mond, Te seggnyaló, képtelen vagy igazt mondani?? -:)))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.