Nem zárta ki az illegális migrációt megállító határzár létesítését Olaszország és Szlovénia között Massimiliano Fedriga az északkelet-olaszországi Friuli Venezia Giulia tartomány elnöke csütörtökön, miután megerősödött a balkáni útvonalon Olaszország felé tartó migráció.

Új vasfüggöny épül? Határt építene Olaszország Szlovánia felé

Massimiliano Fedriga az olasz kormánypárt Liga politikusa hangsúlyozta, hogy nem akarja felfüggeszteni a schengeni övezet biztosította mozgásszabadságot az olaszországi tartomány és a Szlovénia közötti határszakaszon.

Kijelentette, hogy nem akar határzárat létesíteni, de ennek lehetőségét csak akkor lehet kizárni – tette hozzá –, "ha minden ország tiszteletben tartja a szabályokat".

"Falakat csak abban az esetben nem kell emelni, ha a szabályokat betartják" – fejtette ki Massimiliano Fedriga.

Megjegyezte, hogy Friuli Venezia Giulia nem számít az EU határának, de ha más országok nem biztosítják ay európai határok védelmét, akkor az olaszországi tartománynak kell cselekednie.

Az autonóm Friuli Venezia Giulia élére tavaly megválasztott Fedriga szerint az EU teljes mértékben "hiányzót jelentett", ami az európai migrációs politikát és a határvédelmet illeti, ráadásul "elítélte azokat a tagállamokat, amelyek az európai határok védelmén kezdtek el dolgozni" . Massimiliano Fedriga szerint az EU a "vádlottak padjára" ültette Horvátországot, valamint "borzasztó vádakkal" illette Magyarországot, amikor ellenintézkedésekbe kezdett.

Massimiliano Fedriga úgy vélte, a schengeni rendszer az összeomlás szélén áll, mivel maga az EU nem tartja tiszteletben ennek szabályait az európai határokon levő tagállamokra bízva a határellenőrzést.

Ezzel egy időben Renzo Tondo az olasz jobbközép politikusa, Friuli Venezia Giulia korábbi elnöke, felvetetette, hogy Olaszországnak katonákat kellene küldeni Magyarország és Bosznia határaira ezek megerősítése érdekében.

Szlovénia irányából 2018-ban 446 illegális bevándorló érkezett Olaszországba, főleg pakisztáni és afganisztáni személyek. Az idei évben a számuk már meghaladta a 780-t. Elemzők szerint az embercsempészek a balkáni migrációs útvonal "újjáélesztésével" válaszolnak arra, hogy Olaszország lezárta a földközi-tengeri migrációs útvonalat.

Korábban Matteo Salvini olasz belügyminiszter beszélt arról, hogy ha a Szlovéniából érkezők száma nem csökken, nem zárja ki "fizikai határzár" emelését, valamint Olaszország keleti határa "lezárását".

Július elsejétől közös olasz-szlovén ellenőrzési rendszer lép életbe a közös határon az illegális bevándorlók feltartóztatására.

Embercsempészés címén Trieszt rendőrsége csütörtökön őrizetbe vett egy 34 éves szerb férfit, aki az olasz városban élt. A hatóságok szerint az utóbbi években 22 alkalommal szállított illegális migránsokat Koszovón és Szlovénián keresztül Olaszországba.

Forrás: MTI

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
nemsokára mi is kénytelenek leszünk kerítést építeni Ausztria -Magyarország határán...útlevéllel, vízummal..(még nem késő)
...ha délről nem is jönnek be, nyugatról már röhögve besétálnak a jogaikkal együtt...
nevemnick
@jesz: ja, jönnek az óccó 1600.-Ft-os disznóhúsért... :D (szerinted miért is jönnének Magyarországra?)
Kookas
@nevemnick: amiért itt maradnak az ide szökött migráncsok. akikről senki nem tud és nem látta.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.