Újabb történelmi csúcsra, 83 millió fölé emelkedett Németország lakossága 2018-ban a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) csütörtökön közölt adatai szerint.

Ezt tette a migráció Németországgal

A Németországban élők száma egy év alatt 227 ezerrel – 0,3 százalékkal – növekedett, így 83,019 millió volt tavaly év végén.

Az ország nyugati részének lakossága 66,608 millióról 66,823 millióra emelkedett, a keleti tartományokban, a volt NDK területén pedig – Berlint nem számítva – tovább folytatódott az ország újraegyesítése óta tartó népességcsökkenés, a lakosság 12,570 millióról 12,551 millióra csökkent. A fővárosban élők száma 3,613 millióról 3,644 millióra emelkedett.

A népességnövekedés annak tulajdonítható, hogy a vándorlási mérleg – a be- és a kivándorlók számának különbsége – többlete meghaladta a születési mérleg – az élve születések és a halálozások számának különbsége – deficitjét, vagyis a bevándorlás ellensúlyozta azt, hogy többen haltak meg, mint amennyien születtek.

A vándorlási mérleg többlete 386 ezer fő volt, a születési mérleg deficitje pedig 167 ezer. A mintázat 2011 óta változatlan, de az utóbbi évekhez képest csökkent a bevándorlási többlet és emelkedett a születési mérleg deficitje, így a népességnövekedés is lassult.

Tartományok szerinti bontásban leginkább Bajorország, Baden-Württemberg és Berlin lakossága növekedett. A nyugat-keleti megosztottság ebben a dimenzióban is erőteljesen megmutatkozik; nyugaton a Saar-vidéket kivéve valamennyi tartomány lakossága növekedett, keleten pedig – Berlint nem számítva – Brandenburg kivételével mindenütt csökkent a lélekszám.

A külföldiek aránya tavaly 12,2 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 11,7 százalékról. A német állampolgárok száma 2018 végén 72,9 millió volt – éves összevetésben 0,3 százalékkal csökkent –, a külföldieké 10,1 millió, ami 4,2 százalékos növekedés.

A Destatis szakértőinek előrejelzése szerint a népességnövekedés legalább 2024-ig folytatódik, de legkésőbb 2040-ben megfordul a trend, Németország lakossága csökkenni kezd. Az elöregedés és a munkaképes korúak számának csökkenése mindezzel párhuzamosan halad előre, 30 év múlva tíz ember közül legalább egy 80 éven felüli lesz Németországban, a munkaképes korúak – 20 és 66 év közöttiek – száma pedig a jelenlegi 51,8 millióról a 40-46 millió közötti sávba süllyedhet 2060-ig.

Forrás: MTI

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
Jó, hogy mondják!
.
Magyarország lakossága kb. ennyivel csökkent 2010 óta folyamatosan.
.
hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1g_n%C3%A9pess%C3%A9ge
.
Ajajj feketevonat! Volt idő, amikor még ŐFÉLESÉGE milliókat várt volna a gazdaság fellendítése céljából:
.
----- Orbán Viktor több millió bevándorlót vár
.
www.origo.hu/itthon/20010608orban.html
.
Oszt'! Átértékelte, mert van nekije személes érdekje is!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kokopelli
@teuton: hagyd őt,mert a legnagyobb hazugságoknál mindenkit letámad! ..letámad az
érthetetlen ismételgetésévai?..csak a "propit" égeti!...Csak ennyire telik a propellernek?
...1magyar...csikári ...és hasonlók..! (;-)))))))))))))))))
..adhatnának már magukra!
teuton
@kokopelli: Megalapozott gyanum, hogy a szerkeszösegböl valaki a durbincs, hogy a reakciokat ingerelje ki, a latogatottsagot növelje a valaszokkal, mert ilyen idiota nem letezik...
kokopelli
@teuton: a csikari-val együtt,aki a megjelenésekor ,(az egyik kommentelő privátban írta, hogy a
ponttal írott "y" az a szlovák 'abc'-ben használatos),ergo a tetü szlovákiából osztja az észt!Senki nem
magyar,mert még marhatolcsi szerint is a piros pötty hiányozhat! (idézet kuszaszeműtől)...stb! (;-))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.